H2 kilégzéses teszt

H2 kilégzéses teszt

A kilégzéses teszt segítségével meghatározható a tejcukor- és gyümölcscukor érzékenység ( felszívódási zavar), valamint az úgynevezett kontaminált vékonybél syndroma indirekt meghatározására is alkalmas, mely gyakran jár együtt irritábilis bél syndromával.

A vizsgálat 2-3 órát vesz igénybe. Lactose, lactulose, vagy fructose tartalmú oldat elfogyasztását követően 20 percenként mérjük a kilégzett levegő hidrogén koncentrációját, ill. vizsgáljuk a jellegzetes panaszok megjelenését, mint hasi puffadás, hasmenés, hasi dyscomfort.

Laktóz érzékenység esetén a vékonybél bolyhokban elhelyezkedő laktáz enzim csökkent működése áll a panaszok hátterében. Ilyenkor a tejcukor nem bomlik összetevőire, így bontatlan formában a vastagbélbe jutva  a bélflóra baktériumai bontják, mely gázképződéssel jár így okozva hasi puffadást, ill. hasmenést.

Ez az állapot lehet másodlagos, átmeneti, mely a bél betegsége, gyulladása miatt alakul ki, ill. lehet végleges ( genetikailag meghatározott is).

Tejcukor-mentes diéta és laktáz enzim pótlás mellett tünetmentesség érhető el.

Fruktóz-érzékenység: ebben az esetben a gyümölcscukor vékonybélben történő bontása károsodott, mely miatt szintén diéta tartása szükséges.

Kontaminált vékonybél syndromáról beszélünk, amikor a vastagbélben lévő normál bélflóra a vékonybélben túlszaporodik, ott erjesztéses folyamatok révén hasi puffadást, hasmenést okozva. Ez az állapot gyakran jár együtt az un. irritábilis bél syndromával. Kezelése speciális bélben ható antibiotikum, ill. probiotikum kúrából áll.

OLVASSA EL, HOGY MILYEN ELŐKÉSZÜLETEK SZÜKSÉGESEK A H2 KILÉGZÉSES TESZT ELVÉGZÉSE ELŐTT!

FONTOS TUDNIVALÓK ! A VIZSGÁLAT ELŐKÉSZÍTÉST IGÉNYEL

A vizsgálat lázas állapotban, hurutos betegség esetén nem végezhető el.

A vizsgálat előtt 2 héttel nem szedhető antibiotikum, probiotikum.
1 héttel előtte elhagyandó a savcsökkentő, emésztésre ható gyógyszer, 2 nappal előtte ne szedjen hashajtót!

A vizsgálat előtti napon ne fogyasszon, kerülje:

  • zöldséget, gyümölcsöt
  • zsírral, olajjal készült ételeket, olajos magvakat
  • tejet, tejterméket, laktóz tartalmú élelmiszereket
  • szénsavas italokat, gyümölcsleveket, alkoholt
  • ne dohányozzon

19 óra után semmit ne egyen, 21 óra után ne is igyon!

A vizsgálat előtti napon lefekvés előtt különösen alaposan mosson fogat!

A vizsgálat reggelén ne használjon fogkrémet, szájvizet, hölgyek rúzst, szájfényt, ne egyen cukorkát, rágógumit!
A reggeli gyógyszereit ne vegye be!
Ne dohányozzon!

Fontos a reggeli, alapos, fogkrém nélküli fogmosás (a fogmosó vizet ne nyelje le) először felkeléskor, majd egy második, ismét fogkrém nélkül indulás előtt!

Kérje díjmentes konzultációnkat az alábbi telefonszámainkon: 06-70-245-1881, 06-70-543-0530 és tudja meg, mely kezelésünk segíthet Önnek a problémája megoldásában!