Anyajegyszűrés

Anyajegyszűrés

Az anyajegyszűrés a rendellenes elváltozások időbeni felismerésére szolgál, és a dermatoszkóppal történő vizsgálat segítségével pontosabban meghatározható, hogy az adott anyajegyet szükséges-e eltávolítani. A melanoma egy rosszindulatú bőrelváltozás, kialakulásáért különösen a szokatlan külsejű, normálistól eltérő anyajegyek felelősek. Ha a vizsgálat alapján fennáll a rosszindulatú elváltozás gyanúja, akkor sebészeti kimetszésre, és szövettani vizsgálat elvégzésére kerül sor.

Mi az anyajegy?

Az esetek túlnyomó többségében az anyajegyek ártalmatlan (jóindulatú) bőrkinövések, egy-egy emberen átlagosan 10-40 db anyajegy található. Az 50 db feletti szám már kockázatosabb, mivel növeli a melanoma esélyét. Az anyajegyek kialakulása egyrészt örökletes, másrészt a korral a napfény hatására is kialakulhatnak. Kamaszkorban a napsugárzás, és a hormonális változások hatására a számuk szaporodhat, és a már meglévő anyajegyek is változhatnak.

Az egészséges anyajegyek jellemzői

Az egészséges (jóindulatú) anyajegyek jellemzően szimmetrikusak, egyenletes színűek (barna, fekete, rózsaszín árnyalatúak), laposak, vagy kiemelkedőek, és éles kontúrral rendelkeznek.

Mi a melanoma?

A melanoma az egyik legveszélyesebb rosszindulatú bőrelváltozás, elsősorban a középkorú pácienseket érinti. Azonban a környezeti változások következtében egyre nő az előfordulása, de nemcsak az idősebb korosztály, hanem a fiatalabbak körében is.  Különösen azért veszélyes, és alattomos, mivel általában nem okoz semmiféle panaszt, és már a korai stádium idején is könnyen adhat áttétet a távoli testrészekbe, szervekbe a nyirokrendszeren keresztül. A melanoma kialakulhat a már meglévő anyajegyekből is, de kifejlődhet olyan bőrterületen, ahol korábban nem volt anyajegy. Az anyajegyektől a melanomát nehéz elkülöníteni, és a korai felismerés életeket menthet. Amíg az időben diagnosztizált melanoma gyógykezelése viszonylag egyszerű, addig késői felismerése esetén már jóval nehezebben kezelhető: a páciensek 50 százaléka valamilyen szervi áttétben hal meg. Ezért nem véletlenül hangsúlyozzák a megelőzés (káros napozási szokások mellőzését), és a bőrgyógyász által végzett rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel fontosságát.

Anyajegy

Mit jelent az anyajegyszűrés?

Az anyajegyszűrés az anyajegyek vizsgálatát jelenti, a pillanatnyi állapot vizsgálatára szolgál: egyrészt hagyományos, szabad szemmel történő vizsgálattal, és egy speciális eszköz segítségével. A bőrmikroszkópos vizsgálattal pontosabban meghatározható, hogy szükséges-e az adott anyajegyet eltávolítani. A dermatoszkópos vizsgálat által a bőr felsőbb rétegei, szabad szemmel nem látható változásai figyelhetők meg. A korszerű eljárás segítségével észlelhetők a legkisebb elváltozások is, amely révén a szükséges kezelések időben megkezdhetők, és idejében észlelt melanoma jó arányban gyógyítható. Az anyajegyszűrés nemcsak fájdalommentes, hanem teljesen biztonságos módszer – terhesség, és szoptatás idején is végezhető – és nem kerül sor sejtmintavételre (biopszia) sem. Az anyajegyszűrés akár ebédidőben is elvégezhető, az időtartama függ az anyajegyek számától, illetve azok szerkezetétől. A vizsgálat év bármely szakaszában végezhető.

Kinek ajánlott az anyajegyszűrés?

Alapvetően az évente egy alkalommal történő szűrés mindenkinek javasolt, de bizonyos rizikófaktorok esetében félévente ajánlott az anyajegyeket megvizsgáltatni.

Ezek a következők:

  • Sok anyajegy (50-nél több, vagy családi halmozódás) esetén;
  • Családban előforduló bőrdaganat, melanoma estén;
  • Nagyon világos bőr, és hajszín esetén;
  • Gyermekkorban történt súlyos leégés esetén;
  • Rendszeres szolárium használat esetén;

Továbbá a már meglévő anyajegyen tapasztalt változások (például szín, alak, forma, méret, felszínbeni változások, aszimmetria, vérzés, hámlás, viszketés, stb. esetén.

Amennyiben valamilyen elváltozást tapasztal magán, akkor érdemes minél hamarabb bőrgyógyász szakemberhez fordulni!

Anyajegyszűrés menete

Az anyajegyszűrés menete

A részletes fizikai vizsgálatot egy anamnézis, valamint a kórtörténet átbeszélése előzi meg. Az anyajegyszűréshez fehérneműre kell vetkőzni. Először a testfelület szabad szemmel történő átvizsgálásával, majd az anyajegyek kézi bőrmikroszkópos vizsgálatával (dermatoscop) történik, általában 15-20 percet vesz igénybe. A vizsgálat végén a páciens javaslatot kap az eltávolítandó anyajeggyel kapcsolatban, illetve, hogy milyen gyakran célszerű szűrésre járnia. Amennyiben valamely bőrképlet eltávolítása javasolt, úgy beutalót kap a sebészeti eltávolítására.

Mit jelent az anyajegy eltávolítás?

Az anyajegy eltávolítás/kimetszés egy sebészeti eljárás. Mivel helyi érzéstelenítésben történik, így a tűszúráson kívül semmilyen kellemetlenséggel, fájdalommal nem jár.

Milyen esetekben indokolt az anyajegy eltávolítás?

Abban az esetben is indokolt lehet az anyajegy eltávolítása, ha olyan területen található, ahol könnyen megsérülhet például sportoláskor, vagy dörzsölheti a fehérnemű pántja, merevítője, illetve ha esztétikailag zavaró. Ezekben az esetekben preventív eltávolításról van szó. A kimetszést ambuláns beavatkozás keretében sebész/plasztikai sebész végzi, így a gyógyulás után a fennmaradó heg a lehető legoptimálisabb lesz.

Hol végeznek anyajegyszűrést?

Anyajegyszűrést, melanoma szűrést egyrészt az állami egészségügyi ellátás keretében valamint a magánintézményekben például orvos-esztétikai bőrgyógyász centrumokban, és bőrgyógyászati rendelőkben végeznek.

Anyajegyszűrés Budapest

Miért válasszon minket?

A Darvas-Esztétika anti-aging és bőrgyógyászati centrum szolgáltatás palettája ideális azok számára, akik a problémáikra komplex megoldást keresnek. Rendelőinkben a professzionális orvos esztétikai kezelések mellett holisztikus szemlélettel gyógyítjuk a különböző bőrproblémákat, amelyek hozzásegítenek a testi- lelki harmónia eléréséhez és fenntartásához. Az anamnézis és a részletes fizikális vizsgálaton túl lehetőség van például bőr ultrahang vizsgálatra.