Seborrhea

Seborrhea

A seborrhea egy igen gyakori bőrbetegség, amelynek tünete a bőrön megjelenő vörös, viszkető és hámló foltok. Fokozott faggyútermeléssel jár együtt, és főként a faggyúmirigyben gazdag, zsírosabb testtájakon fordul elő. A seborrhea általában a férfiaknál gyakori, és bármely életkorban előfordulhat. Általában jól kezelhető, de gyakran visszatérhet, bizonyos körülmények hatására fellángolhat, és a tünetek intenzívebbé válhatnak. Érdemes a panaszok megjelenése esetén bőrgyógyászhoz fordulni, mivel a helytelen otthoni kezeléssel számos probléma idézhető elő.

Mit jelent a seborrhea?

A seborrhea (más néven seborrheás dermatitis, szeborreás bőrgyulladás, szeborreás ekcéma) egy krónikus bőrbetegség, amely nem gyógyítható, viszont megfelelő ápolással, és kezeléssel jól karbantartható. Az enyhébb formái nagyjából minden ötödik embert érint. Fontos tudni, hogy a seborrhea nem fertőz, leginkább esztétikailag zavaró probléma, és kialakulása nem áll összefüggésben az egyén higiéniás szokásaival. Gyakran együtt jár zsíros arcbőrrel, és a gyorsan zsírosodó hajjal. A seborrheás arc jellemzője, hogy a bőr zsíros, fénylik, a színe sárgás-szürkés, és főként az arc középvonalában mitesszerek találhatók.

A seborrhea előfordulása

Jellemzően a faggyúmirigyekben gazdag testtájakon fordul elő:

  • Elsősorban a hajas fejbőrön, és a hajtő, homlok találkozásánál
  • Orrtőben
  • Szemhéjon, szemöldökön, és a szemöldökívek találkozásánál
  • Fültőben

Ritkábban a mellkason és a háton, a fülkagyló belső részén, valamint a nemi szervek környékén fordul elő.

Seborrhea kezelése

A seborrheás dermatitis tünetei

Jellemző tünetei a következők:

  • Vörös színű, rajta fehéres-sárgás felületű hámló részek megjelenése az arcon, valamint a szemöldök fölött, és mindkét oldalon az orrok mellett.
  • A bőr zsíros, vagy olajos tapintású.
  • A mellkas közepén gyakran kerek és hámló foltok jelennek meg.
  • A hajas fejbőrön a hajszálak tövében megjelenő ragadós lepedék, amely erős viszketéssel jár együtt.
  • Csecsemőknél koszmó néven ismert, és leggyakrabban a fejükön vastag sárgás, barnás lepedék formájában jelenik meg.

A seborrhea okai

A köznyelvben szeborreaként nevezett betegség kialakulásának oka pontosan nem ismert, és a tüneteket több tényező, és azok kölcsönhatása is előidézheti.

Például:

Genetika, életkor, zsíros bőr, vagy fejbőr, hormonális okok, bizonyos gombák (Malassezia) túlzott elszaporodása a bőrön, egyes betegségek és gyógyszeres kezelés, napfény és mozgáshiány. De a probléma összefüggésbe hozható a stresszel, kimerültséggel is. A tapasztalok szerint a seborrhea megjelenése kapcsolatba hozható a hidegebb idővel vagy a száraz levegővel is – ilyenkor időszakos fellángolása tapasztalható, nyáron általában mérsékeltebbek a tünetek –.

Kiknél gyakoribb az előfordulása?

Bármely életkorban előfordulhat, és főként férfiakat érint. A tünetek általában 30-60 éves korban jelentkeznek, és különösen 40-50 éves korban a legintenzívebbek. De előfordulhat idősebb korban is, valamint a fél évesnél fiatalabb csecsemőknél (koszmó). A legfrissebb kutatások szerint a rosacea és a pattanásos bőr növelik a kialakulásának esélyét. Gyakori a túlsúlyos, és helytelen táplálkozást folytató páciensek körében, de azok körében is, akik rendszeresen alkoholt fogyasztanak. Valószínűleg az idősotthonok száraz levegője miatt, az ott élő 70 év körüli páciensek körében is gyakori panasz. Illetve nagyobb eséllyel alakul azoknál a gyereknél, akiknél a szülő/k érintettek.

Seborrhea okai

Korpás fejbőr, szeborreás fejbőr ugyanazt jelenti?

Mivel a seborrhea gyakran a fejbőrön jelentkezik, így laikusként könnyen összetéveszthető a korpával. A korpásodás a fejbőr fokozott hámlását jelenti. Bár a kialakulásának hátterében gyakran áll a seborrhea, de nem minden esetben a kiváltója – a korpa gyakran a fejbőr szárazsága miatt alakul ki.

A szeborreás bőr és a zsíros bőrtípus ugyanazt jelenti?

A hétköznapi nyelvben gyakran a két fogalmat szinonimaként használják, de nem minden zsíros bőrtípusnál jelenik meg a seborrhea. Ugyanakkor gyakran társul pattanásos bőrhöz és aknéhoz.

A szeborreás bőr ápolása otthon

A szeborreás arcbőr speciális ápolást igényel, gyakran igen érzékeny, még az egyszerű arcmosás is irritálhatja. Szappan helyett gyengéd termékek használata ajánlott, és a problémás területről az olajat, és faggyút gondosan el kell távolítani. Érdemes szeborreás arcbőr és haj számára kifejlesztett bőrápoló termékeket/sminktermékeket használni, valamint figyelemmel kísérni, hogy az adott kozmetikai termék hatására fokozódnak-e tünetek, illetve, ha igen, azok hol jelentkeznek.

A szeborreás bőr is igényli a hidratálást, kifejezetten erre a problémára kifejlesztett krémet ajánlott használni, amely az aktív hatóanyagai révén hidratálja a feszülő bőrt.

Problémás fejbőr esetén – az akut probléma megszüntetése érdekében – gombaellenes sampon használat javasolt, majd kifejezetten érzékeny fejbőr számára kifejlesztett sampont ajánlott rendszeresen használni.

Seborrhea - Szeborreás bőr kezelése

Mikor javasolt orvoshoz fordulni?

A seborrhea felismerése a laikus számára nem könnyű. Más, hasonló panaszokkal járó, de különböző kezelést igénylő bőrbetegségekkel (pl. pikkelysömör (psoriasis), rosacea) össze lehet téveszteni. Ezért az enyhébb eseteket kivéve ajánlott a diagnózist bőrgyógyász szakemberre bízni, aki megfelelő gyógymódot javasol. A drogériákban, illetve patikákban kapható vény nélküli termékekkel általában a panaszok enyhülnek. A seborrhea bizonyos körülmények hatására fellángolhat, és ilyenkor a tünetek intenzívebbé válnak. Akkor javasolt bőrgyógyászhoz fordulni, ha a tünetek zavarják a normális életvitelt, vagy az éjszakai nyugalmat. Továbbá abban az esetben, ha a vény nélküli termékek használata ellenére a tünetek nem enyhülnek.

A szeborreás bőr kezelése

A seborrhea egy vissza-visszatérő, hullámzó lefolyású bőrbetegség. Sajnos véglegesen nem gyógyítható, folyamatos és tartós kezelést – és otthoni bőrápolást igényel. Ugyanakkor az időben megkezdett megfelelő terápiával tünet-és panaszmentes állapot érhető el.

A tünetek megjelenése esetén javasolt bőrgyógyászhoz fordulni, aki megállapítja, hogy valóban seborrhea okozza-e a problémát. Kezelésében a gyulladás csökkentésével, a faggyútermelés mérséklésével, valamint a gombák mérséklésével érhetők el kedvező eredmények.

Kezelési módszerek

Korpásodás, illetve gombaellenes készítmények – samponok, krémek használatával (pl. Nizoral), valamint szárító, szalicilsav-tartalmú oldatokkal.

Súlyos tünetek esetén a bőrgyógyász gyulladáscsökkentő szteroidok (krémek, tabletták) rövid ideig tartó alkalmazását javasolhatja.

Életmódváltozás

A bőr egészségére számos belső és külső tényező hatással lehet. A bőr állapotát jelentősen befolyásolja az életmód, a táplálkozás, a káros szokások vagy a stressz. A tünetmentes állapot érdekében gyakran elengedhetetlen a páciens életmódbeli szokásainak, és táplálkozásának a megváltoztatása is.

Seborrhea, mint esztétikai probléma

Sok páciens számára okoznak a szabad szemmel is jól látható, zavaró esztétikai bőrproblémák, amelyek az életminőségre, és az önbizalomra is jelentős hatást gyakorolhatnak. Rendelőnkben a kivizsgálást követően, a problémára irányuló kezelés mellett számos orvos esztétikai kezelés áll rendelkezésre, amellyel látványos és tartós eredmények érhetők el a különböző bőrpanaszok esetén.

Már két rendelőnkben tudunk megoldást nyújtani a problémájára. Kérjen időpontot az Ön számára leginkább megfelelő helyszínre! Kérjen visszahívást az alábbi űrlap segítségével, vagy keressen bizalommal az alábbi telefonszámainkon: 06-70-245-1881, 06-70-543-0530.