Vírusos szemölcs kezelése eltávolítása

A vírusos szemölcs egy apró bőrkinövés, amely vírusfertőzés miatt jelenik meg általában a gyengébb immunrendszerrel rendelkező egyéneknél. A szemölcs okozója a HPV vírus, és a fertőzés lappangási ideje változó, akár több hónap lehet. Rendkívül fontos a szemölcsök megfelelő orvosi kezelése, mivel egyes fajtái rosszindulatú elváltozásokat okozhatnak.

Mi az a szemölcs?

A szemölcsöket általában mindenki jól ismeri, az egyik leggyakoribb bőrelváltozás. A különböző bőrnövedékek a test bármely pontján megjelenhetnek az arra fogékony egyéneknél. A szemölcsöknek számos megjelenési formája van, és a laikusok számára gyakran tűnnek veszélytelennek, és igen gyakran házilagos praktikákkal próbálják megszüntetni. A kellemetlen szövődmények elkerülése érdekében érdemes a szemölcsöket komolyan venni, és észlelésük esetén bőrgyógyász szakember fordulni.

Mikor alakul ki a leggyakrabban?

A vírusos szemölcs leggyakrabban gyermekeknél, serdülőkorban alakul ki, valamint fiatal felnőttkorban.

Nagyobb eséllyel lehet a szemölcsöt okozó vírust elkapni betegség utáni lábadozás során, sérült bőrfelületen keresztül, vagy legyengült immunrendszer esetén, ebben az esetben tömegesen is előfordulhatnak.

A szemölcs diagnosztizálása

A szemölcsök többsége jól látható, és (általában) könnyen diagnosztizálhatók a szakember számára köszönhetően a jellegzetes – sokszor össze nem téveszthető megjelenésüknek. Ugyanakkor sok szemölcs amennyiben rejtettebb területen jelenik meg, akár észrevétlen is maradhat.

Az öndiagnosztika veszélyei

Ám laikusoknak nem javasolt az öndiagnosztika, mivel az egyes bőrelváltozások nehezen különíthetők el egymástól. Például az uszodaszemölcs könnyen összetéveszthető az esetenként rosszindulatúvá váló anyajegyektől. Így ajánlott szakemberre bízni az adott bőrképlet megítélését, és további kezelését.

vírusos szemölcs megelőzése

A vírusos szemölcs terjedése

A vírusfertőzés tárgyak közvetítésével emberről emberre terjed, valamint testi érintkezés (pl. kézfogás, szexuális érintkezés, stb.) által. A fertőzés számára ideális terep az edzőtermek, fürdők közös zuhanyzója, uszodák, kerti medencék, és a jakuzzi. Ezenkívül az otthon közösen használt törülközővel, és papucs, lábbeli használatával is terjedhet.

A vírusos szemölcs okai

A vírusos szemölcsöt a human papilloma (HPV) vírus okozza, és jellemzően a hámszövettel borított szerveket támadja meg. Néhányuk igen veszélyes – a genitális területen okozhat súlyos elváltozást. Kivételt képez a közismert uszodaszemölcs, amelyet egy himlővírus (Pox) okoz.

Mit jelent a HPV vírus?

A human papilloma (HPV) vírusnak legalább 150 típusa ismert, és különböző számokkal jelölik (pl. HPV 1). A rákkeltő képesség alapján 3 típus különböztethető meg: alacsony kockázatú, átmeneti kockázatú, magas rizikójú HPV. Az alacsony kockázatú HPV-típusok apróbb bőrelváltozásokat okoznak, amelyek azon túl, hogy zavaróak, rákot nem okoznak. A HPV fertőzés lappangási ideje változó, utólag nehezen határozható meg a megfertőződés pontos ideje. Tünetei változatosak, befolyásolja a vírus típusa illetve a fertőzés kialakulásának területe, de gyakran tünetmentes. Kedvező feltételek esetén a szervezet általában legyőzi (kb. 1-2 év alatt). Klinikai megjelenési formái például a vírusos szemölcs (kézháton, ujjakon, talpon), míg más típusok a genitális tájakon (például a hüvelyben, méhszájon, végbélnyílás környékén) szaporodnak. A vírusfertőzés következtében kialakult szemölcsök, növedékek minden esetben kezelést igényelnek.

A szemölcsök fajtái

A szemölcsök több fajtája ismert, – még a hétköznapi ember is legalább három fajtáról hallott, vagy találkozott az élete során. A közönséges szemölcs a leggyakoribb, a lapos szemölcs (futószemölcs) bármely életkorban előfordulhat, illetve az uszodaszemölcs, amely főként gyermekkorban (uszodába járás alkalmával) jellemző, de felnőttkorban is előfordulhat.

Közönséges szemölcs

Orvosi nevén verruca vulgaris, amely 2-5 mm átmérőjű, kerek, vagy félgömb formájú, tagolt felszínű, tömör, kemény állagú bőrkinövés. Jellemzően a kézen, ujjakon, talpon jelenik meg, de a test bármely részén előfordul.

Talpi szemölcs

Különösen a talpon kialakult szemölcs kellemetlen, járáskor fájdalmat okoz, mivel befelé, a bőr mélyebb rétegei irányába nő, és az idegeket és a csonthártyát nyomja.

Futószemölcs

A lapos, vagy futószemölcs (verucca plana) formája és mérete változó, igen könnyen terjed. Általában a tenyéren, a talpon jelenik meg, de akár az arcon és genitális tájakon is előfordul.

Kondilóma

Kondilómának nevezzük a genitális tájakon kialakult (például a hüvelyben, méhszájon, végbélnyílás környékén) vírusos szemölcsöket, amelyekre jellemző, hogy folyamatosan növekednek és terjeszkednek.

Uszodaszemölcs

Az uszodaszemölcs orvosi nevén molloscum contagiosum, gyakori a száraz bőrű, ekcémára hajlamos gyermekek körében, akik uszodába járnak, vagy közös kerti medencében másokkal pancsolnak.

Még számos változata van a vírusos szemölcsöknek a felsoroltakon kívül, és más-más tünetekkel járnak együtt. A vírusfertőzés következtében kialakult szemölcsök, növedékek minden esetben kezelést igényelnek.

Vírusos szemölcs kezelése

Miért fontos a szemölcsök megfelelő kezelése, eltávolítása?

A szemölcsök eltávolítása az esztétikai szempontokon túl azért fontos, mivel további fertőzési lehetőséget hordoznak, továbbá akár járásnál, vagy munkavégzésnél zavaróak lehetnek. Amennyiben kezeletlen marad, az további szemölcsök kialakulását eredményezheti. De főként felnőttek esetében, a vírusfertőzés hátterében meghúzódó, egyéb immunológiai betegség gyanúját is keltheti.

A vírusos szemölcs kezelése

Általában a szervezet immunreakciója miatt a szemölcsök többsége néhány hónap alatt magától is eltűnhet. Bár a patikákban kapható számos hatékony vény nélküli szemölcs-eltávolító készítmény, a tünetmentességhez az esetek többségénél orvosi kezelés szükséges. A szemölcsök célzott módon – specifikus gyógyszerrel (például antibiotikummal) nem kezelhetők, a kezelés csak a fertőzés okozta elváltozások megszüntetésére irányul, amellyel általában bőrgyógyász, illetve bizonyos esetekben nőgyógyász foglalkozik.

Az előzetes konzultáció, és bőrvizsgálat szerepe

A kezelés előtt konzultációra, valamint egy alapos bőrvizsgálatra kerül sor: szabad szemmel és egy speciális mikroszkóp (dermatoszkóp) segítségével. A vizsgálat során a bőrgyógyász egyenként felméri a szemölcsös bőrelváltozásokat, és dönt a kezelési lehetőségről. A módszer megválasztása egyénre szabottan történik, – az alapján, hogy a kezelés a legkevésbé károsítsa a környező ép bőrfelületet.

Szemölcs kezelésének módjai

A vírusos szemölcs kezelése többféle módon lehetséges:

  • Ecsetelés
  • Fagyasztás
  • Electrokauterrel, vagy lézerrel történő égetés
  • Éles szélű kanállal történő eltávolítás
  • Sebészi úton történő eltávolítás

Az alkalmazott módszer függ a szemölcs anatómiai elhelyezkedéstől, és az elváltozások méretétől.

A vírusos szemölcs eltávolítása

A vírusos szemölcs eltávolítása

Fagyasztás

A folyékony nitrogénes fagyasztás elterjedt kezelési módszer, amelynek lényege, hogy a szemölcsök helyén egy hólyag képződik. A hólyag a steril megnyitást követően pár nap alatt gyógyul. A kezelés minimális fájdalommal jár, ugyanakkor gyors, és hatékony módszer. Általában a kezelés ismétlésére van szükség (2-3 alkalom).

Electrokauterrel történő elégetéssel

Rendelőnkben a bőrnövedékek eltávolítását electrokauterrel végezzük, amely egy biztonságos rutineljárás. A kezelés előtt helyi érzéstelenítést alkalmazunk, ezért csak minimális kellemetlenséggel jár. A beavatkozás során a szövetet magas hőmérsékleten roncsoljuk- a keletkező hő elpárologtatja a kívánt bőrkinövést (szemölcsöt). Majd kenőcsös kötést helyezünk a sebre, így segítve elő a heggyógyulást.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A szemölcs megjelenésekor ajánlott minél hamarabb bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni. Különösképp akkor, ha a páciens úgy észleli, hogy a bőrkinövés helyén a szemölcs fájdalommal is együtt jár, vagy ha változást tapasztal a bőr színében.

Továbbá akkor, ha a kezelés ellenére a szemölcs megmarad, tovább terjed, illetve ha a későbbiekben kiújul.

A vírusos szemölcs megelőzése

A vírusos szemölcs megelőzése nem könnyű, hiszen a fertőző egyénekkel illetve a felületekkel nehéz a fizikai kontaktust elkerülni. Ajánlott az uszodákban, sportlétesítményekben, medencéknél papucsot viselni, és a bőrt a tisztálkodás után szárazon tartani.