Pikkelysömör

Pikkelysömör

A pikkelysömör az egyik leggyakoribb bőrbetegség, a bőr hámsejtjeinek rendellenes működése okozza. Bizonyos időszakonként fellángoló szakaszok jellemzik, véglegesen nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel a tünetek mérsékelhetők, valamint tünetmentes időszak érhető el. A tünetek súlyosbodásának elkerülése és az esztétikai panaszok kezelése érdekében érdemes minél hamarabb bőrgyógyászhoz fordulni.

Mi a pikkelysömör?

A pikkelysömör (psoriasis) pszoriázis elsősorban bőrelváltozásokat okozó krónikus betegség, a nevét a hámló plakkok felszínét borító fehéres pikkelyekről kapta. A pikkelysömör a bőr fokozott elszarusodásával, és hámlásával jár együtt, és a tünetek érinthetik a körmöket, a fejbőrt, és könyök, térd tájékot. A belső szerveket nem betegíti meg, viszont bizonyos belső szervi betegségek provokálhatják, vagy súlyosbíthatják a panaszokat. Általában nem viszket, de ha nagyobb területen fordul elő, akkor viszketés is tapasztalható. A pikkelysömör lefolyása változatos, van olyan páciens, akinél egész élete során 1-2 cm-nyi göb alakul ki a könyökén, vagy a térdén. Jellemző, hogy betegség a megjelenése is hullámzó: pár hónapos jelenlét után hosszú ideig (akár éveken keresztül) tünetmentes időszak követheti. Általában a kellemetlen tünetek a napsugárzás hatására mérséklődnek a D-vitamin termelődése következtében.

Pikkelysömör okai

A pikkelysömör okai

A betegség kialakulásának oka tisztázatlan, a hátterében számos probléma állhat, részben genetikai, és immunológiai okok, valamint pszichés okok (stressz, depresszió) egyaránt. Az orvostudomány a pikkelysömör kialakulását egy komplex folyamatként írja le, amelynek első fázisa a bőr veleszületett immunrendszerének egy ismeretlen ingerrel szembeni túlzott helyi immunválasza, amelynek köszönhetően jön létre a jellegzetes plakk-képződés. Amennyiben a pikkelysömör kialakulására genetikai hajlamot örököltünk, akkor a bőr pszoriázisos tünetekkel fog bizonyos ingerekre reagálni.

Provokáló tényezők

A provokáló tényezők lehetnek belsőek és külsőek egyaránt. A belső provokáló faktorok az egész szervezet érintik (pl. belső szervi daganatok, májbetegségek). A külső faktorok közé sorolhatók például a különböző bőrsérülések (pl. rovarcsípés, égési sérülés, tetoválás), egyes bakteriális és gombás fertőzések, valamint egyéb bőrgyulladást kiváltó tényezők.

Lehetséges provokáló tényezőként említhetők továbbá bizonyos gyógyszerek (pl. vérnyomáscsökkentők, szívgyógyszerek), valamint a dohányzás, a stressz, és a túlzott alkoholfogyasztás.

Tévhitek a pikkelysömörrel kapcsolatban

A pikkelysömörrel kapcsolatos tévhitek egyike, hogy különböző diéták segítségével a tünetetek kezelhetők.

A pikkelysömör nem fertőző, a bőr gyulladását nem valamilyen vírus vagy baktérium okozza. A típusától függően a látványos tünetek sokakat elrémisztenek, amely a páciens szorongásához vezet, amely aztán a tünetek súlyosbodását fokozhatja tovább.

A pikkelysömör tünetei

Jellegzetes bőrtünetek

A pikkelysömör jellegzetes bőrtünetei a környezetüktől élesen elhatárolódó hámló plakkok, és a felszínüket fedő fehéres pikkelyek, amely könnyen leválasztható – ilyenkor pontszerű bevérzések jelennek meg a bőrfelszínen –. Továbbá jellemző a plakkok alatti bőrpír, és gyulladás előfordulása.

Plakkok megjelenési helye típusonként

A psoriasis vulgaris esetében a plakkok általában a könyökön, térdeken fordul elő – mivel a sérülések leginkább ezeket a területeket érintik. Valamint a hajas fejbőrön, a keresztcsont, a köldök, és a farpofák találkozásánál fordul elő.

A psoriasis inversa esetében a plakkok a nagyobb testhajlatoknál fordulnak elő, amelyek kevésbé hámlanak.

A psoriasis guttata főként fiataloknál fordul elő, az apró göb formájában megjelenő tünetek a test felső részén fordulnak elő.

A psoriasis erythroderma igen ritka, a test teljes bőrfelszínén előfordulhat.

Jellegzetes körömtünetek

A betegségben érintett páciensek felénél körömtünetek is előfordulnak, általában a kézkörmöknél gyakoribb. A körömtünetek különböző mértékű súlyosságban jelentkezhetnek – a minimális elváltozástól kezdve (pl. a körömredő háti oldalán előforduló pontozottság) a köröm teljes pusztulásáig.

Ízületi panaszok

Sokkal gyakoribbak a körömtünetek azoknál, akiknél az ízületetek is megbetegednek. A tünetek változatosak és különböző súlyosságúak. A tapasztalatok szerint először a bőrtünetek jelentkeznek akár tíz évvel az ízületi panaszok megjelenése előtt.

Pikkelysömör tünetei

A pikkelysömör előfordulása

A pikkelysömör előfordulása mind etnikai, mind földrajzi és környezeti tényezők függvényében különböző, hazánkban a lakosság 2 százaléka (kb. 150 ezer fő) érintett.

Kik hajlamosak a pikkelysömörre?

A pikkelysömör férfiak és nők körében egyaránt előfordul. Bármilyen életkorban előfordulhat, jellemzően az ún. I-es típusú pikkelysömör a 40-es évek elején alakul ki. A II-es típus bár jóval ritkább, általában idősebb korban (60 év felett) fordul elő.

A pikkelysömör kialakulásában jelentős tényező a családi halmozódás – egyes családokban több családtagnál is előfordul, ugyanakkor az öröklött hajlam akár idősebb korig is lappanghat, néha viszont már kisgyerekkorban megjelennek a jellegzetes tünetek.

Pikkelysömör a hajas fejbőrön

Bár a pikkelysömör bármely életkorban jelentkezhet az első tünetek gyakran kamaszkorban, általában a hajas fejbőrön jelennek meg. A folyamatos viszketés mellett gyakori probléma, hogy hajmosás és fésülködés közben a plakkok könnyen megsérülnek, és vérezni kezdenek.

Könnyen összetéveszthető a korpával

A bőr hámlása miatt leváló rétegek nagyon hasonlóak a korpához, így gyakori, hogy a tüneteket összetévesztik, ugyanakkor a két problémát más-más módon kell kezelni. A pikkelysömörös fejbőr speciális kezelést és speciális készítményeket igényel: egyrészt hámlazító samponok rendszeres használatát, másrészt a viszketés enyhítése érdekében érdemes szakember segítségét kérni a megfelelő készítmény kiválasztásához.

Pikkelysömör kezelése házilag

Miért fontos a pikkelysömör kezelése?

A szabad szemmel is jól látható tünetek sok páciens számára okoznak zavaró esztétikai problémát, amelyek az életminőségre, és az önbizalomra is jelentős hatást gyakorolhatnak. Ugyanakkor a pikkelysömör súlyosabb elváltozásokhoz (pl. deformáló ízületi gyulladás) is vezethet.

A pikkelysömör diagnosztizálása

A pikkelysömör diagnosztizálása fizikai vizsgálattal történik. A konzultációval egybekötött vizsgálaton a bőrgyógyász szabad szemmel megvizsgálja a páciens bőrfelszínét, a körmeit és a hajas fejbőrét. A jól látható jellegzetes tünetek miatt sokszor nincs is szükség további vizsgálat elvégzésére. Az esetek többségében a pikkelysömör egy vissza-visszatérő, hullámzó lefolyású bőrbetegség. Mivel a lefolyása rendkívül változatos, nincs általánosan elfogadott terápiája.

A pikkelysömör kezelése

A pikkelysömör jelenleg véglegesen nem gyógyítható, a kezelések célja a tünetek enyhítése, illetve a tartós tünetmentesség elérése. A kezelése általában hosszabb időt vesz igénybe, mire a beteg számára legeredményesebb terápiás módszert megtalálják.

A kezelése a különböző lefolyású tünetek, és az esetleges kapcsolódó betegségek miatt személyre szabott. A kiválasztott módszert számos tényező befolyásolja, például a páciens neme, életkora, a tünetek súlyossága, illetve a fennálló társbetegségek egyaránt. Az enyhébb bőrtünetek kezelésére kenőcsök és külsőleg használatos készítmények alkalmazhatók. A pikkelysömör helyi kezelésében jó hatásúak a D-vitamin, szalicilsav, kortikoszteroid származékot tartalmazó kenőcsök. Középsúlyos és súlyos pikkelysömör esetén gyógyszeres terápiára – immunrendszert gátló gyógyszerek szedésére – is szükség lehet. Bizonyos betegségek táplálkozási zavarok (cöliákia) esetén a megfelelő étrend bevezetése segíthet a tünetek enyhítésében.

Pikkelysömör kezelése

További kezelési lehetőségek

  • Fürdőterápia
  • Fényterápia
  • Elektroterápia

A pikkelysömör otthoni kezelése

A tünetmentes időszakok illetve az életminőség javítása érdekében fontos a páciens együttműködése: hosszú távon alkalmazza az orvos által javasolt tanácsokat a hétköznapokban (életmódváltozás, étrendváltozás, stresszkezelő módszerek, stb.). Amennyiben lehetséges, kerülni kell minden olyan tényezőt, amely a pikkelysömör tüneteit provokálhatja (pl. bőrsérülés tetoválás, intenzív napsütés, stressz, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás).

A rendszeres fürdőzés  (nem túl forró vízben) segít az elhalt hámsejtek eltávolításában, és a gyulladt, irritált bőrt nyugtatja. Fürdés után ajánlott a test hidratálására figyelmet fordítani.

A kénes gyógyfürdők – a kéntartalmú nátrium-bikarbonátban, magnéziumban gazdag gyógyvíz – kedvező a pikkelysömörös panaszok és hozzá kapcsolódó ízületi gyulladások enyhítésében, ezért érdemes a terápiát gyógyfürdős kezelésekkel kiegészíteni.