Bőrkinövések

Uszodaszemölcs

Az uszodaszemölcs igen gyakori fertőzés, leggyakrabban a 2-10 éves korú gyereknél jellemző, de bármely életkorban előfordulhat. A száraz, érzékeny bőrű ekcémás gyerekeknél bármikor kiújulhat, így esetükben fokozott figyelmet kell fordítani a folyamatos hidratálásra, és a bőrhigiénére. Az uszodaszemölcs jól gyógyítható, és tünetek megjelenése esetén érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni.

 Mi az uszodaszemölcs?

A szemölcs az egyik leggyakoribb bőrelváltozás, többféle fajtája létezik, például a közönséges szemölcs, az uszodaszemölcs, vagy a futószemölcs. Az uszodaszemölcs orvosi nevén molloscum contagiosum egy fertőző bőrbetegség, bármely életkorban előfordulhat, de főként gyerekkorban gyakori. Leggyakrabban a 10 évesnél fiatalabb gyermekeknél (gyermekközösségben) fordul elő. Általában a fertőzés közvetlen bőrkontaktussal – esetleg közösen használt tárgyak révén terjed emberről emberre. A vírus lappangási ideje 2 hét, de akár 6 hónap is lehet, mielőtt panaszokat okozna. A bőrön bárhol megjelenhet, jellemzője, hogy 6-12 hónapon belül spontán, heg nélkül gyógyul. Azonban egyes pácienseknél a bőrtünetek akár évekig (4 év) is fennállhatnak.

Az uszodaszemölcs okai

A szemölcsök túlnyomó többségét a HPV vírus váltja ki, kivétel az uszodaszemölcs, amelyet a Pox vírus okoz. Általában közös fürdőzés, uszodázás, szaunázás során terjed, mivel a felázott bőr sérülékenyebbé válik. A szakemberek szerint valószínűleg nem a víz a közvetítő közeg, hanem a közös használati tárgyak által terjed. Ugyanakkor a párás, nedves, meleg környezet is kedvező a fertőzésre.

Tévhitek az uszodaszemölccsel kapcsolatban

A nevével ellentétben nemcsak uszodában, közös fürdőhelyeken, hanem bárhol el lehet kapni. A fertőzés nem terjed köhögéssel, tüsszentéssel, mivel a vírus a vérkeringésbe nem lép be – a felhámban vagy az epidermisben marad meg-, és a gyógyulásával eltűnik a bőrből, és nem okoz más számára fertőzésveszélyt.

Az uszodaszemölcs tünetei

Az uszodaszemölcs félgömb alakú, kiemelkedő bőrkinövés (papula), középen jellegzetes behúzódás látható. Gyakran csoportosan jelentkeznek. Jellemzően szubjektív panaszokat nem okoznak, esetleg begyulladhatnak, viszkethetnek. A színük változatos, fehéres, bőrszínű, rózsaszín árnyalatú növedék. A méretük az apró gombostűfej mérettől akár 5 mm-ig is változhat. Az uszodaszemölcs teteje vakarással könnyen eltávolítható, begyulladhat, így a mikrosérülések miatt a fertőzés átterjedhet a környező területekre, és könnyen át is adható.

Az uszodaszemölcs előfordulása

A tenyereken és a talpakon kívül bárhol előfordulhat, gyermekeknél általában lábon, karon, hónaljban, könyökön, hason, nyakon, arcon jelenik meg. Felnőtteknél általában szexuális kontaktus által terjed, leggyakrabban a vékonyabb bőrrel rendelkező genitális területeken észlehető.

uszodaszemölcs kezelése

Kik hajlamosak az uszodaszemölcsre?

Az érzékeny száraz bőrű, például atópiás ekcémával küzdők, valamint a meggyengült immunrendszerrel bíró páciensek (pl. kemoterápián átesett daganatos betegek, HIV- fertőzöttek) fokozottabban hajlamosak a fertőzésre, illetve náluk a kiújulás esélye is nagyobb. Az ekcémás gyerekeknél a vakarózás miatt sérülékenyebb a bőr, ezért nagyobb a valószínűség az uszodaszemölcs kialakulására.

Miért fontos uszodaszemölcs kezelése?

Bár az uszodaszemölcs többnyire egy éven belül magától meggyógyul, de közben tovább fertőz. Az egészséges gyereknél nem okoz panaszt, mégis bizonyos esetekben feltétlenül javasolt a szakszerű kezelése.

Például:

A hátterében fennálló atópiás ekcéma miatt,

 A terjedés megelőzése miatt,

Vagy ha esztétikailag zavaróak,

Megfelelő kezeléssel elkerülhető a szemölcs elterjedése, amelyet már jóval nehezebb kezelni, ezért fontos idejében bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni.

Az uszodaszemölcs diagnosztizálása

A szemölcsök többsége jól látható, és többségében könnyen diagnosztizálhatók a szakember számára. Az uszodaszemölcs diagnosztizálása szabad szemmel, vagy szükség esetén dermatoscoppal történik.

Az uszodaszemölcs kezelése

A kezelése számos módszerrel végezhető pl. fizikai eltávolítással, bőrgyógyászati terápiával, amelyet befolyásol a páciens életkora, az elváltozás mérete, kiterjedése, és elhelyezkedése. A bőrgyógyászati konzultáción az orvos kiválasztja a páciens számára leginkább hatékony módszert.

Kaparásos eltávolítás: az érzéstelenítést követően egy speciális eszköz (Volkmann kanál) segítségével távolítják el.

Ecseteléssel: különböző savak, hólyagképző oldatok segítségével, amelyek feloldják a vírussal fertőzött sejteket, és a bőrben védekezési reakciót indítanak be.

Égetéssel: az érzéstelenítést követően electrocauterrel párologtatják el a bőrkinövést.

Folyékony nitrogénes fagyasztással: a fagyasztás hatására képződött hólyagot megnyitják, és pár nap alatt meggyógyul.

Gyógyszereses kezeléssel: egyéb külső vírusellenes gyógyszerek szedésével.

Amennyiben az uszodaszemölcsök csoportosan fordulnak elő, úgy több kezelésre is szükség lehet a teljes gyógyuláshoz, enyhébb esetben akár egyetlen kezelés is eredményes lehet.

 

Uszodaszemölcs kezelése házilag

Mivel könnyen összetéveszthető az esetenként rosszindulatúvá váló anyajegyekkel, – illetve gyerekeknél az apróbb szemölcsök összetéveszthetők a melegkiütéssel is -, ezért nem javasolt a laikus számára az öndiagnosztika.

Enyhébb tünetek esetén az uszodaszemölcs házilag vény nélkül kapható ecsetelővel kezelhető, és fontos betartani a használati utasításban foglaltakat. Általában ezek az ecsetelők önmagukban nem elég hatékonyak, és esetenként a bőr gyulladását okozhatják.

uszodaszemölcs

Az uszodaszemölcs kiújulása

Az arra fogékony száraz, érzékeny bőrű ekcémás gyerekeknél bármikor előfordulhat az uszodaszemölcs kiújulása és újrafertőződése. Így esetükben fokozottan kell figyelni a folyamatos hidratálásra, és a bőrhigiénéjükre.

Az uszodaszemölcs megelőzése

A fertőzés megfelelő higiéniás szokások betartásával megelőzhető, fontos hogy a gyermekek uszodázás, medencézés során saját törölközőt, és használati tárgyat használjanak. A medencéknél, egyéb létesítményeknél mindig érdemes papucsot viselni.

Az ekcémás gyerekek esetében kiemelten fontos a problémás bőrfelület hidratálása, mivel a száraz sérült bőrfelületen a vírus könnyen terjed.

A tevékenységet (úszást, szaunázást) a gyógyulásig célszerű mellőzni, illetve vízálló ragtapasszal lefedni. Az érintett területet ajánlott lazán fedőkötéssel, vagy ragtapasszal ellátni.

A helyes kézmosás a vírus terjedését csökkentheti.

A tüneteket nem szabad vakarni, tapogatni, mivel nem csak saját magunkon terjeszthetjük tovább, de nagy az esélye, hogy másnak is átadjuk a fertőzést.

A fertőzött terület borotválása a további terjedéshez járulhat hozzá.

 A tünetek teljes megszűnéséig nem javasolt a testi kontaktus, valamint a szexuális együttlét.