Pikkelysömör hajas fejbőrön

Pikkelysömör hajas fejbőrön

A pikkelysömör a hazai lakosság két százalékánál előforduló krónikus betegség, amely elsősorban bőrelváltozásokat okoz. A pikkelysömör hajas fejbőrön is igen gyakran okoz elváltozást, és hajhullást. Felismerését nehezíti, hogy könnyű összetéveszteni a korpával. A megjelenése hullámzó, időszakosan fellángolhat. Véglegesen nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel a tünetek jelentősen csökkenthetők, illetve tünetmentes időszak érhető el. A kellemetlen viszketés megfelelő készítmények használatával csökkenthető.

Mi az a pikkelysömör?

A pikkelysömör (psoriasis) pszoriázis a nevét a hámló plakkok felszínét borító fehéres pikkelyekről kapta. Egy krónikus összetett betegség, amely elsősorban bőrelváltozásokat okoz, a bőr fokozott elszarusodásával, és hámlásával jár együtt. A jellegzetes tünetek főként a fejbőrön, a könyökön, a térden, illetve a körmökön jelennek meg. A pikkelysömör általában nem jár viszketésessel. A tévhitekkel ellentétben nem fertőz, viszont a környezet reakciója a páciensek jó részénél szorongást válhat ki, amely tovább fokozhatja a tüneteik súlyosbodását.

A pikkelysömör okai, provokáló tényezők

A pikkelysömör kialakulásának oka jelenleg tisztázatlan, ma autoimmun betegségnek tekintik. A hátterében számos probléma állhat, például genetikai okok, és immunológiai okok. Ugyanakkor szerepe lehet a pszichés okoknak (pl. stressznek, depressziónak). A pikkelysömörnek külső (pl. különböző bőrsérülések) és belső (pl. belső szervi daganatok) provokáló tényezői vannak. Illetve lehetséges provokáló tényezők például a túlzott alkoholfogyasztás, vagy a dohányzás.

pikkelysömör haj

Pikkelysömör a hajas fejbőrön

A psoriasis vulgaris a psoriasis egyik, és egyben leggyakoribb típusa. A hámló plakkok leggyakrabban a könyökön, a térdeken, és a hajas fejbőrön fordulnak elő. Egyes kutatások szerint a pikkelysömörben érintettek 50-80 százalékánál a fejbőrön is előfordul. A vöröses színű pikkelyesen hámló területek általában a homloknál, a hajas fejbőr szélein alakulnak ki, de előfordul, hogy az egész fejbőr érintett. Bármely életkorban, és bármelyik nemnél előfordulhat. A hajhullás kialakulásában a pikkelysömör is komoly szerepet játszhat, – mivel a hámló plakk a hajhagymák oxigénellátását akadályozza -, ezért a korai felismerés és kezelés fontos a hajritkulás és kopaszodás elkerülése érdekében.

Milyen készítmények használata javasolt?

A pikkelysömör a hajas fejbőrön is hullámzó lefolyású lehet, és a megfelelő hajápolási rutinnak, valamint a speciális készítményeknek nagy szerepe van egyrészt a tünetek enyhítésében, másrészt a fellángolások gyakoriságának csökkentésében. A pikkelysömörös fejbőr speciális készítményeket és kezelést igényel. A kellemetlen tünetek mérsékelhetők hámlazító hatású samponok rendszeres használatával, ám laikusként nem könnyű kiválasztani a probléma kezelésére leginkább megfelelő sampont, és balzsamot. A pikkelysömör gyakran jár együtt viszketéssel, és a kényszerű fejbőr vakarás a hajszálakat is gyengítheti, amely növelheti a hajhullás esélyét. A viszketés enyhítése érdekében érdemes szakemberhez fordulni, aki megfelelő készítményeket, és kezelést javasol.

Miért érdemes bőrgyógyászhoz fordulni?

Az esztétikai panaszok kezelése érdekében, valamint a tünetek súlyosbodásának elkerülése érdekében ajánlott minél hamarabb szakemberhez fordulni. Bár a betegség véglegesen nem gyógyítható, a személyre szabott kezelések segítenek a tüneteket enyhíteni, illetve tartós tünetmentességet elérni.

pikkelysömör kezelése

A pikkelysömör kezelése

A pikkelysömör kezelése a különböző lefolyású tünetek, és az esetleges kapcsolódó betegségek miatt mindig személyre szabott. Nincs általánosan elfogadott terápiája, így általában a páciens számára megfelelő terápiás módszer kiválasztása hosszabb időt igényel.

A hajas fejbőr otthoni ápolása

A plakkok könnyen megsérülhetnek, és vérezni kezdenek hajmosás és fésülködés közben, ezért érdemes kímélő samponnal mosni, és a fésüléshez puha kefét használni. Hajmosás után a levegőn való szárítás legkíméletesebb. Illetve hajszárító használatakor kerülni kell a magas hőfokot, és ajánlott kissé távolabb tartani a fejbőrtől. Továbbá érdemes mellőzni a különböző hajpántok, sapkák használatát és a szoros frizurák viselését.

A szabad szemmel is jól látható elváltozások gyakran a környezet negatív reakcióját váltja ki, ami viszont az érintett életminőségére, lelki állapotára hat vissza. Különösen hölgyek esetében probléma, hogy ódzkodnak fodrászhoz menni. Bizonyos samponok a fejbőrön lévő plakkok megjelenését idézhetik elő, ezért fodrásznál érdemes a saját, jól bevált sampon használatát kérni. Ha valaki nem szeretne a hajfestésről lemondani, számára ammóniamentes hajfesték használata javasolt, bár még így is előfordulhat irritáció. Célszerű elhalasztani a hajfestést, ha a betegség éppen a fellángolás időszakában van, vagy ha a fejbőr vérzik.