Körömgomba

Körömgomba

A körömgomba az egyik leggyakoribb bőrbetegség, általában egy körmön kezdődik, ám ha nem történik meg időben a szakszerű kezelése, könnyen átterjedhet a többi körömre is. A körömgomba magától nem gyógyul meg, és a házilagosan alkalmazható ecsetelők, lakkok csekély hatékonyságúak, ezért érdemes még a kezdeti stádiumban bőrgyógyászhoz fordulni. Nem tanácsos elhanyagolni, mivel az esztétikai problémán túl súlyosabb következményekhez, rendellenes növekedéshez és fájdalomhoz vezethet.

Mi az a körömgomba?

A lábak gombás elfertőződése az egyik leggyakoribb bőrbetegség, a körömgomba gyakran a láb bőrének gombás fertőzése mellett alakul ki. A körömgomba orvosi neve onychomycosis, amely a kéz, vagy a láb körömlemezének gombás fertőzése. A gombák jellemzően a bőr elhalt részein telepednek meg, és a gomba típusától függően különböző tüneteket produkálnak. Általában a fertőzés jóval gyakoribb a lábon, mint a kézen, és nagy az esély a kiújulására.

A körömgomba tünetei

A körömgomba jellemzője a körömlemez megvastagodása, amely alatt felhalmozódik a sárgás színű szarutömeg, és a köröm töredezetté válik. Általában egy körmön jelentkezik, és könnyen átterjedhet a többi körömre is, és másokat is megfertőzhet. Egészséges pácienseknél általában csak enyhe tüneteket okoz (esetleg fájhat, vagy a körömágyat és a körmöt károsíthatja) illetve esztétikai jellegű problémát jelent, addig a krónikus betegségben szenvedők, cukorbetegek és legyengült immunrendszerű pácienseknél már komolyabb egészségügyi problémát is okozhat. A kezeletlen körömgomba tovább terjedhet, és a körmök környékén duzzanatok és sebek keletkezhetnek.

Körömgomba tünetei

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A tünetek kezdetben nem olyan feltűnőek, de mindenképpen ajánlott bőrgyógyászhoz fordulni az alábbi esetekben:

  • Ha a körmön fehér, vagy sárgás elszíneződés jelenik meg;
  • Ha a köröm felszíne barázdálttá válik;
  • Ha a köröm láthatóan megvastagodik;

Súlyosabb esetben porózus sárgás anyag távolítható el a köröm alól, gennyes gyulladás is látható, és a köröm leeséséhez vezethet.

A körömgomba előfordulása

A körömgomba Európában népbetegségnek számít, a felnőtt lakosság körében 3-22 százalék, hazánkban a lakosság több mint fele érintett a lábgomba és/vagy körömgomba fertőzésben.

A körömgomba fertőzés okai

A körömgomba fertőzés oka a fonalas, sarjadzó és penészgombák, amelyek különösen a lábujjak közötti nedves részeket kedvelik. Hajlamosító tényezők például a végtagok rossz vérellátása, a lábboltozat statikai hibái, cukorbetegség, túlsúly, egyéb anyagcserezavarok, az életkor, de kialakulhat ismételt körömsérülés és túl szoros lábbeli viselete, túlzott lábizzadás esetén is.

Körömgomba fertőzés okai

Kockázatnövelő tényezők

A kialakulásában kockázatnövelő tényező a nyilvános zuhanyzó, papucs, és törölköző használata, valamint a rendszeres gyógyfürdő, uszoda, szauna, konditerem látogatása, ezért a közösségi terekben javasolt mindig (saját) papucsot viselni.

A körömgomba fajtái

A körömgomba számos fajtája előfordul, a leggyakoribbak a következők:

Disztális típusú a leggyakoribb körömgomba, valamilyen fonalas gomba okozza, a fertőzés a köröm szabad széle felől terjed a körömágy felé. Általában régóta fennálló, lábujjak közti kórokozók támadják meg a körömlemezt. A fertőzés leggyakrabban az öregujj körmén jelenik meg és terjed át a többire is.

 A fertőzést sarjadzó gomba (pl. candida gomba okozza), és a körömágy gyulladását követően a köröm széle felé terjed.

A penészgomba okozta fertőzés viszonylag ritka, a körömfelszín fénytelenné, barnás-szürkés árnyalatúvá válik, és alatta pedig felrakódás tapasztalható.

Miért érdemes körömgombával orvoshoz fordulni?

Sokan szégyellik a problémát, ezért vagy nem, vagy már későn fordulnak orvoshoz, pedig az időben megkezdett célzott kezeléssel megakadályozható, hogy a fertőzés a többi körömre is átterjedjen, illetve a környezetünkben másokat is megfertőzzünk. A gyógyulás általában hosszabb folyamat, mivel a hatóanyagok nehezen jutnak be a köröm alá, akár hónapokig tartó gyógyulással is kell számolni.

Körömgomba kezelése

Tévhitek a körömgomba kezelésével kapcsolatban

A körömgomba fertőzéssel és házilagos kezelésével kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban például, hogy a fertőzés megszüntethető a beteg rész lereszelésével, eltávolításával.

Tévhit, hogy a házi praktikák, természetes gyógymódok hatékonyak lennének a körömgombával szemben, kizárólag kiegészítőleg, a gyógyszeres kezelés mellé javasolt (az orvos által is ajánlott) szerek alkalmazása.

Tévhit, hogy a körömgomba elleni küzdelem csak életmód és étrendváltoztatás mellett eredményes (lásd Candida kúra).

A körömgomba diagnosztizálása

A szabad szemmel történő vizsgálatot körömkaparék vizsgálat követi. A mikrobiológiai módszernek köszönhetően megállapítható hogy milyen típusú a fertőzésről van szó. Illetve elkülöníthető a körömgombához hasonló nem fertőzéses eredetű körömbetegségektől (pl. ekcémás körömelváltozás, köröm psoriasis), valamint a komolyabb sérülésből adódó deformitástól.

Teendők a vizsgálat előtt

A körmöt a körömgomba vizsgálat előtt négy héttel nem szabad levágni, lakkozni, és kerülendő bármilyen házi szerrel történő kenegetése, áztatása. A körömkaparék vétel egy gyors fájdalommentes eljárás, amely egy éles kanállal történik az adott körömlemez alól. Az eredmények birtokába kerül sor a személyre szabott terápia kiválasztására.

Körömgomba gyógyítása

A körömgomba kezelése

A kezelés menete függ a gomba típusától, a fertőződöttség mértékétől, valamint a köröm növekedésének ütemétől. A sérült körömrészt az elvált körömlemezről kell eltávolítani. A gombás részt egy speciális eszközzel lecsiszoljuk és tisztítjuk, amennyiben régóta fenn áll a fertőzés akkor a csiszolást havi rendszerességgel ajánlott elvégezni. A súlyosságtól függően ecsetelővel, lézeres kezeléssel, gyógyszeres kezeléssel egészítjük ki.

Gyógyszeres kezelés

Előnye, hogy megvédi az újonnan növő körmöt a visszafertőződéstől, és a fertőzött körömlemezt egészséges körömlemez váltja fel. Kizárólag az orvos utasítására, az általa meghatározott ideig szedhető – általában 6-12 hónapig a köröm teljes lenövéséig.

Helyi készítmények

Bizonyos esetekben nem szükséges, illetve egyéb betegség miatt ellenjavallt a gyógyszeres terápia. Javasolható pl. lokális gyógyszer, vagy heti rendszerességgel speciális lakk használata.

Lézeres eltávolítás

Előnye, hogy közvetlenül a kórokozókat pusztítja el, nincsenek szövődményei, mellékhatásai, és nincs lábadozási idő. Általában kúraszerű kezelés sorozat ajánlott, amely egész évben végezhető.

Milyen eredménnyel jár a körömgomba kezelése?

Jó tudni, hogy a vény nélkül kapható körömgomba ellenes készítmények csak a kezdődő fertőzés esetén lehetnek hatásosak, ugyanakkor laikusként nem könnyű megállapítani a körömgomba kezdeti stádiumát. A körömgomba kezelése nem csak nehézkes, de hosszadalmas folyamat, nagy az esély a kiújulására már a körömlemez alatt lévő néhány gombafonal esetén is. Akinek már korábban volt körömgombája, annak fokozottabban kell ügyelnie, és hangsúlyt fektetni a megelőzésére.

Körömgomba otthoni megelőzése

Nagyon fontos a papucs viselete a nem otthoni zuhanyzókban és a különböző létesítményekben. A napi tisztálkodás során a hajlatok és a lábujjak közötti bőrt mindig szárazra kell törölni.

Figyelmet kell fordítani a láb és a körmök megfelelő ápolására, és kiemelten a lábbelik fertőtlenítésére.

Beteg családtag esetén az ne használjuk közösen a körömápoló eszközöket, és a használatuk után rendszeresen fertőtlenítsük hiperolos forró vízben.