szemölcs talpon

Szemölcs talpon

A szemölcs az egyik leggyakoribb bőrelváltozás, amely az arra fogékony egyéneknél a test bármely pontján megjelenhet. Az esztétikai problémán túl talán a szemölcs talpon a legkellemetlenebb, hiszen járás közben erős fájdalom jelentkezhet. A szemölcsök jelentős részét a HPV vírus okozza, és a vírusos szemölcsök kezelése szakorvosi kezelést igényel. Az eltávolításának módja a szemölcs típusa alapján kerül kiválasztásra.

A szemölcsökről általában

A szemölcs az egyik leggyakoribb bőrelváltozás, a test bármely pontján megjelenhetnek. A vírusos szemölcsöt a HPV vírus okozza, leggyakrabban a gyermekek, a kamaszok és a fiatal felnőttek körében jelenik meg. Különösen veszélyeztetettek a legyengült immunrendszerű személyek, illetve könnyebb elkapni sérült bőrfelületen keresztül, vagy betegség utáni lábadozást követően. Ilyenkor akár nagyobb számban is megjelenhetnek. Maga a fertőzés emberről emberre tárgyak közvetésével terjed. Különösen azok körében gyakori az előfordulása, akik fürdők, uszodák, edzőtermek közös zuhanyzóit használják, de kerti medence, jakuzzi használat miatt is jelentkezhet. A nem megfelelő higiénia, például az otthoni közös papucs, vagy törülköző használat által is meg lehet fertőződni.

talpi szemölcs

Miért veszélyes az öndiagnosztika?

A szemölcsöket a laikusok gyakran veszélytelennek vélik, és különféle házilagos módszerekkel próbálják eltüntetni. Számos megjelenési formája van, és laikusként nem könnyű az egyes bőrelváltozásokat megkülönböztetni. Így nem a megfelelően választott otthoni praktikával többet árthatunk, a szemölcs gyorsabb terjedését is elősegítheti, vagy fertőzés kialakulását is eredményezheti.

A szemölcs előfordulása

Míg a vírusos szemölcs leginkább a talpon, a kézháton és az ujjakon fordul elő, más szemölcs típusok a végbélnyílás környékén, a hüvelyben és a méhszájon jelennek meg és szaporodnak el. De például a sokak számára jól ismert uszodaszemölcs bárhol előfordulhat – kivéve a tenyereket és a talpakat.

Szemölcs talpon

A talpon lévő szemölcs talán azért az egyik legkellemetlenebb (az esztétikai problémán túl), mivel járáskor fájdalmat okoz.

Közönséges szemölcs

A 2-5 mm átmérőjű, kerek vagy félgömb alakú bőrkinövés a test bármely részén előfordulhat, de jellemzően a talpon, a kézen és az ujjakon jelenik meg. A szemölcs felszíne tagolt, és tömör, az állaga kemény, ez az a típus, amelyet a legtöbb ember ismer – vagy érintett volt, vagy jó esetben csak hallott róla.

talpi szemölcs eltávolítása

Futószemölcs

A lapos szemölcs, vagy más néven futószemölcs gyakori a talpon, és a tenyéren, de genitális tájakon (végbélnyílás környékén, hüvelyben, méhszájon) is megjelenhet.

Talpi szemölcs

Mint az előzőekből is látható, számos szemölcs típus jellemzően a talpon jelenik meg. A talpi szemölcs (Verruca plantaris) egy igen kellemetlen bőrkinövés, sok esetben a pácienseknek járási nehézséget okoz. Ennek az az oka, hogy a szemölcs befelé nő, kívül csak a kisebb része látható. Míg sok szemölcs bőrszínű, ez a típus barnás-szürkés árnyalatú, és apró sötét pöttyök is láthatók rajta a bevérzések miatt. A talpi szemölcs akár egy évig is lappanghat a fertőződést követően, míg a jellegzetes tünet kialakulna.

Talpi szemölcs vagy tyúkszem?

Gyakran keverik össze a laikusok a talpi szemölcsöt a tyúkszemmel. Közös bennük, hogy először a lábujjakon, illetve a lábon jelentkezik, de míg a talpi szemölcsöt vírus okozza, addig a tyúkszem egy olyan elváltozás, amely a fokozott nyomásnak, vagy dörzsölésnek kitett területen fokozatosan alakul ki. Mindkét elváltozás fájdalommal jár együtt, és a kinézetükben is van hasonlóság. Míg a tyúkszem megelőzésében a szoros lábbelik, vagy hölgyek esetében a tűsarkú cipők kerülése játszik szerepet, addig a talpi szemölcs esetén a higiéniának van fontos szerepe.

talpi szemölcs kezelése

Talpi szemölcs eltávolítása

A kialakult szemölcsöt lehetőleg ne próbáljuk házilagosan eltávolítani, például ollóval, cérnával, vagy reszelővel. Forduljunk bőrgyógyászhoz, aki hatékony és biztonságos módszerrel kezeli a kellemetlen elváltozást. A szemölcs eltávolításának módját a szemölcs típusa határozza meg.

A kezelés történhet például:

  • Ecseteléssel
  • Folyékony nitrogénes fagyasztással
  • Eltávolítás Wolkmann kanállal
  • Electrokauterrel/lézerrel való égetéssel
  • Sebészeti úton történő eltávolítással

Rendelőnkben a különböző bőrnövedékek eltávolítását egy biztonságos rutineljárással (electrokauterrel), valamint műtéti eltávolítással végezzük. Az előzetes helyi érzéstelenítés miatt a kezelés csak minimális kellemetlenséggel jár, a műtét nagyjából 15-30 percet vesz igénybe. Majd a szakorvos által meghatározott idő eltelte után kontroll vizsgálat javasolt.