Anyajegy eltávolítás

Anyajegy eltávolítás

Az anyajegy eltávolítás egyre gyakoribb műtéti beavatkozás a festékes anyajegyek rosszindulatúvá válásának emelkedése miatt. Az eltávolítás hagyományos sebészeti úton történik, fájdalommentes, és egy átlagos anyajegy esetében nagyjából kb. 20 percet vesz igénybe. A műtétet követően a páciens rögtön visszatérhet a megszokott életviteléhez. Az esetetek túlnyomó többségében az eltávolított anyajegyek, és bőrelváltozások jóindulatúak, de fontos a rendszeres szűrés, amellyel elkerülhető a melanoma kialakulásának veszélye.

A melanoma veszélyei

Az anyajegy eltávolítás egyre gyakoribb kisműtét, mivel a fokozott UV-sugárzás és a környezeti ártalmak egyre gyakrabban idézik elő a festékes anyajegyek rosszindulatúvá válását. A melanoma előfordulása világszerte meredeken emelkedik, nem csak az idősebb korosztály körében gyakori, sajnos egyre több huszonéves fiatal is érintett. Ezért a megelőzésében – az egyéni védekezésen túl nagy szerepe van a rendszeres szűrővizsgálatnak, és a korai felismerésnek. A gyógyulási esély az elváltozás korai szakaszában a legjobb, és eredményesen kezelhető, míg előrehaladott állapotban – az áttétképződés miatt – már nagyon nehéz megfékezni, és gyógyítani.

Mit az anyajegy?

Az anyajegyek egy része velünk született ártalmatlan elváltozások, és az életkor előrehaladtával szinte mindenkin megjelenik valamilyen színű, méretű, több-kevesebb anyajegy. A legtöbb problémát az úgynevezett festékes anyajegyek jelentik, és bizonyos rendellenes típusokból, formákból melanoma típusú bőrrák alakulhat ki. Az anyajegyek általában ovális, vagy kerek formájúak, ezenkívül lehetnek kiemelkedőek és laposak. A színűkben is változatosak: lehetnek akár kékesszürke árnyalatúak, vagy nagyon sötét barnák, világos barnák, de vörösek, és rózsaszínűek egyaránt. A káros sugárzás hatására jelentősen szaporodhatnak a festékes bőrelváltozások. Az anyajegyek kialakulásában jelentős szerepe van a bőrt érő UV-sugárzásnak (napfény, szolárium), de a hormonális változások hatására is szaporodhatnak a különféle szeplők, foltok, és bőrkinövések.

Anyajegy eltávolítása

A melanoma kialakulása

Az anyajegyszűrések tapasztalata az, hogy a melanomák 1/3-a a már meglévő anyajegyből, míg 2/3-uk az ép bőrfelszínen alakul ki. A gyanús elváltozások felismerése, és megítélése tapasztalatot igényel, és minden esetben szakember kompetenciája eldönteni, hogy az adott anyajegy veszélyes-e, és a bőrgyógyász több tényező együttes jelenléte alapján ítéli meg, például:

  • az anyajegy megváltozása (szín, méretbeni változások, a határainak egyenetlensége)
  • a páciens panaszai (fájdalom érzet, viszketés, stb.) alapján.

Miért fontos a megelőzés, és az otthoni önellenőrzés?

A melanoma kialakulásában egyértelműen bizonyított az összefüggés a napégés és a melanoma között, főként a gyermekkori hólyagos napégésnek vannak veszélyei. Fontos kiemelni a szülő felelősségét: amellett, hogy a gyermekkori a leégés az adott pillanatban kellemetlenséggel és fájdalommal jár, a további negatív következmények (valószínűsíthetően) felnőtt korban jelentkezhetnek.  Az anyajegyszűrést javasolt már fiatalkorban elkezdeni, és érdemes minél hamarabb otthoni önellenőrzési rutint bevezetni gyermekünk és magunk számára is.

Intő jelek, amikor feltétlenül javasolt szakemberhez fordulni

Amennyiben a páciens úgy észleli, hogy a festékes anyajegye megváltozott:

  • például növekedésnek indult, változott a színe, vagy a korábban szabályos formája szabálytalanná vált;
  • a korábban lapos anyajegy a bőrfelszínből kiemelkedik;
  • viszketés, fájdalom, vérzés, váladékozás lép fel;

Továbbá intő jel lehet, ha a testen új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg. Ezekben az esetekben feltétlenül bőrgyógyászhoz kell fordulni.

Még ha nem észlelünk változást, vagy problémát, akkor is javasolt évente egy alakommal az anyajegyeket megvizsgáltatni. Viszont a világos bőrű, világos szem színű pácienseknek, illetve, akik nagy számú anyajeggyel rendelkeznek, továbbá akiknél a családban egyenes ágon előfordult a megbetegedés javasolt gyakrabban, legalább 6 havonta megnézetni az anyajegyeket.

Anyajegy vizsgálata eltávolítása

Az anyajegyek vizsgálata, szűrése

Az anyajegyszűrést bőrgyógyász végzi. Az életkorral, valamint a hormonális változások hatására (pubertás korban, terhesség idején) az anyajegyek nem csak szaporodhatnak, de a már meglévők is növekedhetnek. Ezért a bőrgyógyász a különböző életkorban más-más szempont alapján foglalkozik az anyajegyek minőségének és mennyiségének változásával. Az anyajegyszűrés több részből áll: egy anamnézisből, amelyet az egész testfelszín részletes vizsgálata követ- szabad szemmel, majd dermatoszkóppal. A bőrmikroszkóp segítségével a bőrgyógyász az egyes anyajegyeket szemrevételezi, van-e olyan jel a szerkezetükben, ami esetlegesen rosszindulatú elváltozásra utalhat. Szükség esetén javaslatot tesz az anyajegy megelőző célú eltávolítására (sebészeti kimetszésre), illetve a szakorvosi diagnózist minden esetben szövettani vizsgálat erősíti meg.

Anyajegy eltávolításának okai

Az anyajegy megelőző célú eltávolítására több okból kerül sor. Egyik ok, amikor a páciens kérésére történik, például abban az esetben, ha az anyajegy esztétikailag zavaró hatású, mivel az arcon, vagy más, jól látható helyen található.

A festékes anyajegyek egy része a bőrfelszínből kiemelkedik, ezért ha olyan területen található, ahol könnyen megsérülhet (pl. hajas fejbőrön fésülködéskor), vagy a ruhanemű irritálhatja, akkor indokolt lehet az eltávolítása.

Az anyajegy eltávolításának menete

Az anyajegy átvizsgálása és eltávolítása általában két különböző időpontban történik. A bőrgyógyász szakvéleménye alapján kerül sor kisműtét keretében a kimetszésre, amelyet sebész, plasztikai sebész végez el. A műtét menetét, a kimetszés helyét és mélységét a szakvélemény határozza meg, és egy-egy alkalommal csak bizonyos számú levételre (maximum 3-4 db) kerül sor. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, az anyajegy alá injekciót fecskendeznek, amely csak minimális kellemetlen érzéssel járhat. Ezt követően az orvos szikével kimetszi az anyajegyet a körülvevő ép szövettel együtt, (ép szegély meghagyásával), majd plasztikai öltésekkel a sebet összevarrja. Az esetek túlnyomó többségénél egyetlen műtét elegendő a megfelelő eltávolításhoz. Egy átlagos méretű, szabályos anyajegy eltávolítása (a műtéti előkészületekkel együtt) kb. 20 perc, mindeközben a páciens semmilyen fájdalmat nem tapasztal. A végeredménnyel kapcsolatban nem árt tudni, hogy a seb vonala az anyajegy méreténél hosszabb lesz, és a műtét nyomán mindig marad egy vonalszerű heg, amely helyes levételi technika esetén esztétikus, hajszálvékony heggel gyógyul.

Az eltávolított mintából minden esetben sor kerül a szövettani vizsgálatra. Bár az anyajegyek, bőrelváltozások többsége szerencsére jóindulatú, előfordul, hogy már meglévő rosszindulatú elváltozást, melanomát igazol a szövettani eredmény. Ebben az esetben utókezelésre, egyéb terápiára kerül sor.

Anyajegy szűrése eltávolítása

Az anyajegy eltávolítás utáni teendők

A varratok a bőrben általában 7-10 napig maradnak – és ez idő alatt nem érheti víz a kezelt területet –. A gyógyulási időt befolyásolja, hogy melyik testtájon történik a kimetszés, például a háton hosszabb ideig tart a sebgyógyulás. Maga a varratszedés egy pár perces fájdalommentes eljárás, és a sebész végzi, és amelynek időpontjára általában már a szövettani vizsgálat eredménye is rendelkezésre áll.