Rosacea kezelés

Rosacea kezelés

A rosacea főként középkorú pácienseket érintő esztétikai probléma. Főként nőknél jelentkezik, jellemzője a szemmel látható bőrpír és az értágulatok. Az IPL technológiával a különböző bőrproblémák, így a rosacea is eredményesen kezelhető, és hosszú távon tünetmentessé is tehető. Mivel csak a tünetet kezeljük, a tartós eredményekhez bizonyos időközönként ismétlő kezelésre van szükség.

Mit jelent a rosacea?

A rosacea viszonylag gyakori krónikus bőrbetegség, amely leginkább a 40-50-60 éves korú páciensek körében jelentkezik. Főként a világos hajú és szemű, fehér bőrű (I-II-es bőrtípusú) egyéneknél tapasztalható. Legjellemzőbb tünete az arc középső részén látható tágult hajszálerek, és a bőrpír. A rosacea általában a nőket érinti, valószínűsíthetően a gyakoribb kozmetikum használat miatt.

Rosacea, akne, seborrhea ugyanazt jelenti?

A köznyelvben gyakran keverik a rosaceát az acnéval és a seborrheás dermatitisszel, de mindhárom különböző bőrbetegségnek felel meg, különféle jellegzetes tünetekkel járnak együtt. Míg a rosacea nem hámlik, és az arc középső területein fordul elő, addig a seborrhea hámlással jár, az arcon bárhol (például a homlok és a fejbőr határán, a hajas fejbőrön) és egyéb testrészen is előfordul. Az akne pedig az arcon bárhol, valamint a háton, a mellkason fordulhat elő.

rosacea eltüntetése

Mely területen alakul ki a rosacea?

Általában az orcákon, az orron, az orrszárnyakon, a homokon és az állon alakul ki, ahol jellemzően fokozott a bőr faggyútermelődése.

A rosacea lehetséges okai

A rosacea kialakulásának oka (hasonlóan a cellulithoz) a tisztázatlan, hátterében mikrokeringési zavarok, genetikai okok állhatnak, de a tünetek romlásához egyfajta (minden ember bőrén megtalálható) atka túlszaporodása is hozzájárulhat. Kiválthatja stressz, belgyógyászati betegségek, hormonális változások, ugyanakkor a tapasztalatok szerint egyéb tényezők (napfény, bizonyos élelmiszerek, kozmetikumok stb.) is előidézhetik.

Mikor nevezzük kórosnak az elváltozást?

Hajszálereknek a 0,3 mm-nél vékonyabb, vörös színű ereket nevezzük, amelyek az egész testet behálózzák, és rendkívül fontosak a szervezet számára. Kórosnak akkor nevezhető az elváltozás, amikor a hajszálerek kitágulnak, és nem képesek az összehúzódásra. Habár szervezet számára problémát nem okoznak, főként – mint zavaró esztétikai tényező miatt – keresnek rá tartós megoldást az érintett páciensek. A hölgyek gyakran próbálják a zavaró bőrproblémákat sminkeléssel elfedni, azonban a rosacea esetében nehéz anélkül , hogy az elfedéssel maszkhatást érjenek el az arcukon.

A rosacea stádiumai

A rosaceának három stádiuma van, amelyeket különböző tünet típusok jellemeznek. Eleinte a hajszálerek mennyisége nem olyan feltűnő, és csak minimális bőrpír tapasztalható, azonban a folyamat előrehaladtával egyre több kitágult hajszálér látható, és a bőr egyre eresebbnek, vörösesebbnek tűnik. További tünete az orcákon megjelenő pattanásszerű piros csomócskák, amelyek a bőrben zajló gyulladásos folyamatot jelzik. A legsúlyosabb esetben a csomók összefolynak, és a burjánzás következtében kialakul a jellegzetes karfiolszerű orr, amely gyakori tünet az idős korú férfiaknál.

rosacea lézeres kezelés

Hogyan kezelhető a rosacea?

A rosaceás bőr speciális bőrápolást igényel, mivel sokszor hiperérzékeny, intoleráns, és kellemetlen égő viszkető érzéssel jár, és a rosaceát a probléma súlyosságától függően kell kezelni.

Míg a tágult erek külsőleg is kezelhetők krémekkel, (esetleg szakorvos által felírt gyógyszer szedésével), a gyulladásos csomóknál látványos javulás, tartós segítség csak speciális fénykezelések révén érhető el. Mivel a tünetek általában külső ingerek (UV-fény, magas-alacsony hőmérséklet, illetve annak hirtelen megváltozása, kozmetikumok, stb.) hatására jelentkeznek, célszerű önmegfigyelést végezni a megelőzés érdekében. Fontos a megfelelő bőrápolási rutin és nem irritáló kozmetikumok használata.

Milyen orvos esztétikai kezelés alkalmas a rosacea eltüntetésére?

A rosacea kezelésére számos technika, illetve gép alkalmas, (például lézer, IPL kezelés, rádiófrekvenciás kezelés), amelynek lényege, hogy a hőleadás által az erek fokozatosan összehúzódnak. Rendelőnkben IPL technológiát alkalmazunk, amely ma az egyik legmodernebb kezeléstípusnak számít: az intenzív pulzáló fény energiáját használjuk fel. A hullámhossz változtatásával a hajszálér tágulatok és a különféle a pigmentált bőrelváltozások kezelhetők, halványíthatók. A rosacea kezelésre az őszi-téli időszak a legideálisabb, tartós és látványos eredmény az orvos által meghatározott számú kezeléssorozattal érhető el.

Az előzetes konzultáció célja

A kezelést megelőzően a páciens egy konzultáción vesz részt, ahol a bőrvizsgálat alapján kerül sor a kezelés során alkalmazott megfelelő energia és impulzusszám meghatározására, valamint a kezelőorvos áttekinti az esetleges kizáró betegségeket és okokat. Javaslatot tesz a megfelelő bőrápolási rutin kialakításával és a megfelelő, nem irritáló kozmetikumok használatával kapcsolatosan. Az IPL kezelés nem végezhető el terhesség és szoptatás alatt.

További kérdése van? Már két rendelőnkben állunk pácienseink rendelkezésére. Kérjen időpontot az Ön számára leginkább megfelelő helyszínre!

A kezelés menete

A villanófényes kezelés előtt a kezelendő felületet letisztítjuk, arckezelés esetén a sminket eltávolítjuk, majd hűsítő géllel kenjük be. Az IPL kezelés során a kezelőorvos és a páciens is védő szemüveget visel. Az időtartama általában 10-30 perc, fájdalommal nem jár, esetleg enyhe csípő, égő érzés kísérheti. Majd a kezelt területet hűtjük és nyugtató hatású bőrtápláló krémmel bekenjük. Az optimális eredmények eléréséhez (pácienstől függően) kezelés sorozatot ajánlunk – havonta egyszer 4-5 alkalommal -.

rozácea kezelés

Lehetséges mellékhatások, kellemetlenségek

A kezelés után ritkán előfordulhat bőrpír, duzzanat, vagy apró pattanásszerű kiütés, bőrelszíneződés és gyulladás, ám ezek a tünetek néhány nap alatt- 1 héten belül maguktól megszűnnek.

Milyen eredmények várhatók az IPL kezeléstől?

Az IPL kezelés hatására a tágult erek eltűnnek, megszűnik az arcpír, az eredmény nagyjából 4-6 hét múlva látható (pácienstől függően). Ugyanakkor már az első kezelés hatására is csökken az értágulatok mennyisége, és a piros foltok is szemmel láthatóan halványulnak. Javul a bőr tónusa is, egyenletes színűvé alakul, és a ráncok is kisimulnak. Fontos azonban tudni, hogy a kezeléssel a tünetet kezeljük, és nem az okokat: az értágulatot kiváltó okot nem szüntetjük meg, így a pácienseknél folyamatosan újabb értágulatokra lehet számítani. Ugyanakkor a rosaceás bőr célzott kezeléssel karbantartható, és a kedvezőtlen tendencia lassítható és a folyamat hosszú távon tünetmentessé is tehető.

Kell-e a kezelést ismételni?

A villanófényes kezeléssel mindig az aktuálisan kitágult ereket szüntetjük meg, és célszerű addig megkezdeni a beavatkozást, míg az arcon nem jelenik meg új hajszálér. A tartós eredmények érdekében 1-2 évente egyszer ismétlő kezelés elvégzése ajánlott.

IPL kezelés ára

A teljes arc rosacea kezelése 25 000 Ft/alkalom.

Kérjen visszahívást az alábbi űrlap segítségével, vagy keressen bizalommal az alábbi telefonszámainkon: 06-70-245-1881, 06-70-543-0530.