atheroma

Atheroma

Az atheroma más néven kásadaganat egy jóindulatú elváltozás. Egy faggyúval teli csomó, amely közvetlenül a bőr alatt található. Eltávolítása általában esztétikai okokból történik, nyugalmi állapotában helyi érzéstelenítéssel, sebészeti módszerrel. A gyulladt atheroma már fájdalommal, és lázzal járhat együtt, és sürgős műtéti beavatkozást is igényelhet. A bőrön megjelenő kisebb-nagyobb növedékek, csomók diagnosztizálásához mindenképp ajánlott bőrgyógyászhoz fordulni, aki javaslatot tesz a bőrképlet kezelésére, és a gyors, esztétikus eltávolításra.

A bőr alatti zsírcsomók fajtái

A bőr alatti zsírcsomóknak több formája van, ezek közül a leggyakoribb az atheroma, a faggyúciszta és a lipoma. A különböző bőrelváltozások beazonosítása minden esetben szakembert igényel, és nem javasolt az öndiagnosztika.

Mi az a faggyúciszta?

A faggyúciszta főként serdülőkorban jelentkezik, a pattanás súlyosabb változata, de az átlagos pattanásnál mélyebben található. A nem kezelt pattanások gyakran betokosodnak, amely különböző méretű zsírcsomók kialakulásához vezet. Nem ajánlott házilagosan kinyomni, mivel könnyen begyulladhat, és a többszörösére is növekedhet. A nagyobb csomók szakszerű eltávolítását érdemes bőrgyógyászra bízni, illetve a kisebbek kezeléséhez is javasolt szakorvoshoz fordulni.

Mi az a lipoma?

Felnőtt korban fordul elő a lipoma, amely az egyik leggyakoribb bőrelváltozás. A puha tapintású lipoma többnyire ártalmatlan, és főként esztétikai problémát okoz. A mérete általában 5 cm-nél kisebb, az eltávolítása sebészeti úton kimetszéssel, helyi érzéstelenítéssel történik.

Mi az atheroma?

Szintén felnőtt korban fordul elő az atheroma, más néven kásadaganat, amely egy faggyúval teli csomó. Az atheroma a szőrtüsző hámjából alakul ki, és közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el. A kötőszövetes tokban kásás állagú, avas faggyút tartalmazó váladék található, amelyet a faggyúmirigy termel. A váladék sárgás, vagy szürkésfehér színű. A faggyúmirigyek szinte a test egész felszínén megtalálhatók testtájanként változó sűrűségben.

atheroma - kásadaganat

Mekkora lehet az atheroma mérete?

Az atheroma mérete változó, 1-2 mm-es, vagy akár több cm átmérőjű is lehet. Elsősorban esztétikai problémát okoz.

Atheroma kialakulásának okai

A mirigy által termelt faggyú a bőr fontos alkotója, és normál esetben a felszínre ürül. A faggyú védi és rugalmasan tartja a bőrt, és szerepe van a bőr savas kémhatásának biztosításában és a bőr hidrolipid rétegének kialakításában. Az atheroma kialakulása elsődlegesen a faggyúmirigy kivezető csövének elzáródása miatt alakul ki. Így a faggyúmirigy nem tud kiürülni, miközben a faggyú tovább termelődik. Az egyre nagyobb mennyiségű faggyú kitágítja a mirigy tömlőt, és megduzzad.

Hol alakul ki a leggyakrabban?

Az atheroma leggyakrabban a hajas fejbőrön, az arcon, a hát felső harmadában, valamint a mellkason fordul elő. Ennek az az oka, hogy bár a faggyúmirigyek szinte a test egész felszínén megtalálhatók, de a legtöbb az említett területeken helyezkedik el.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Az atheroma jóindulatú elváltozás, és általában veszélytelen, azonban ha a test bármely részén valamilyen zsírcsomót találunk, érdemes szakemberhez fordulni, aki megállapítja, hogy jóindulatú bőrelváltozásról van- e szó.

Miért fontos az atheroma mielőbbi felismerése és kezelése?

A bőrön megjelenő kisebb-nagyobb növedékek diagnosztizálásához ajánlott mielőbb bőrgyógyászhoz fordulni, aki javaslatot tesz a bőrképlet megfelelő kezelésére, eltávolítására. Némely esetben az kásadaganat begyulladhat: a csomó megduzzad, váladékozhat, és fájdalmas feszülő érzéssel járhat együtt. A kezeletlen gyulladt atheroma pedig betályogosodhat – és lázzal, hidegrázással járhat együtt, de súlyos esetben szeptikus állapothoz vezethet –. A kezelése és eltávolítása már sürgős műtétet igényelhet.

Atheroma kezelése, eltávolítása

Atheroma kezelése, eltávolítása

Diagnosztizálás

A diagnosztizálása fizikai vizsgálat útján történik a bőrgyógyásszal történő konzultáció során. Az orvos átvizsgálja a problémás területet (az atheroma méretét, elhelyezkedését), majd tájékoztatja a pácienst az adott probléma kezelésére szolgáló lehetőségekről, és a beavatkozással kapcsolatos tudnivalókról.

Atheroma eltávolítása sebészeti úton

Az atheroma eltávolítása egyrészt esztétikai okokból, másrészt a gyulladás megelőzése céljából javasolt. A műtéti eltávolítás általában helyi érzéstelenítésben – injekció beadásával történik. A páciens a műtét során semmilyen fájdalmat nem érez, egyedül az injekció beadása okoz minimális kellemetlenséget, feszítő érzést. A szikével történő bemetszés során az elváltozást tokkal együtt távolítják el, és a sebszéleket varrattal egyesítik – az eljárás kb. 1-3 cm-es varratsebbel jár együtt -. Az eljárás a műtéti előkészületekkel együtt kb. 20 percet vesz igénybe. Az eltávolított anyagot tovább küldik szövettani vizsgálatra. Az atheroma eltávolítása után csak minimális kellemetlenséggel illetve felépülési időre lehet számítani. A varratok általában 7-10 napig maradnak a bőrben, majd a páciensnek kontrollvizsgálaton, varratszedésen kell megjelennie. A fedőkötést az orvos által meghatározott ideig vízmentesen tartani. Maga a varratszedés egy pár perces fájdalommentes eljárás.

Atheroma eltávolítása lézerrel

Az atheroma eltávolításának másik módja a lézerrel történő megnyitás. A lézeres technikával lehet a legesztétikusabban és véglegesen, varrat nélkül eltávolítani. Kifejezetten előnyös az arcon, vagy a dekoltázson lévő atheroma esetén, mivel gyógyulás után csak egy vonalszerű heg marad. A kezelés helyi érzéstelenítésben zajlik, az elhelyezkedéstől és a mérettől függően kb. 15 percet vesz igénybe.

Kiújulhat-e az atheroma?

Az atheroma könnyen kiújulhat, ha a tok nem kerül eltávolításra.

Gyulladt, betályogosodott atheroma kezelése

A gyulladt, betályogosodott atheroma sürgős orvosi beavatkozást igényelhet. Először a gyulladást kell megszüntetni a gyulladásos genny eltávolításával. Míg a nyugalmi állapotban lévő atheromát tokkal együtt távolítják el, addig a gyulladt esetében ez nem mindig lehetséges egy lépésben. A termelődő gyulladásos váladék ürülése érdekében a sebet csak részlegesen zárják le, majd az orvos által meghatározott gyakorisággal kötözésre kell visszamenni. Az orvos szájon át szedett antibiotikum szedését is javasolhatja a gyulladás gyógyulása érdekében. Az eltávolított anyagot szintén szövettani vizsgálatra küldik tovább.