futószemölcs

Futószemölcs

A futószemölcs a szemölcsök egyik legismertebb fajtája, a HPV vírus okozta bőrelváltozás. Jellemzője, hogy bármely életkorban előfordulhat, leggyakrabban a tenyéren és a talpon jelenik meg. A mérete változó, a bőrszínű szemölcs fájdalommal nem jár, és könnyen terjed. A továbbterjedés megakadályozása érdekében, illetve a komolyabb kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes minél előbb bőrgyógyászhoz fordulni.

Mi az a futószemölcs?

A szemölcs az egyik leggyakoribb bőrelváltozás, amelynek számos megjelenési formája van. Egyik fajtája a futószemölcs, más néven lapos szemölcs (verruca plana). Bármely életkorban előfordulhat, főként közösségbe járó gyermek (óvodások, iskolások) körében, ahol könnyen átadhatják egymásnak a fertőzést. Ritkábban idősek körében fordul elő. A szervezetbe jutva gyorsan szaporodik, és akár egymás mellett szorosan, vagy a bőrön közel jelennek meg. A szemölcs megjelenést tapasztalva ajánlott minél hamarabb bőrgyógyászhoz fordulni, mivel a szakszerűtlen otthoni gyógyítás gyorsabb terjedést, vagy fertőzés kialakulását is eredményezheti.

A közönséges szemölcs és a futószemölcs közötti különbség

 A közönséges szemölcs az egyik leggyakoribb szemölcs fajta, de laikusként könnyű az uszodaszemölccsel összetéveszteni. Általában 2-5 mm az átmérője. Kerek, vagy félgömb formájú, a felszíne tagolt, az állaga tömör, és kemény. A futószemölcs a bőrfelszínből kevésbé emelkedik ki, viszont általában nagyobb számban jelennek meg.

A futószemölcs okai

A szemölcsök jelentős részénél a fertőzést (például a közönséges szemölcs, talpi szemölcs esetén) a HPV vírus okozza. Szintén gyakori az uszodaszemölcs, amelyet a Pox vírus okoz. A vírus a sérült bőrfelszínen keresztül bejutva fertőzi meg a hámsejteket. Az adott részen fokozódik a sejtek szaporodása, amely szemölcs formájában jelenik meg. A fertőzés testi kontaktus útján terjed emberről emberre, de tárgyak révén is előfordulhat.

futószemölcs kezelése

A futószemölcs tünetei

A futószemölcs alakja – ahogy a neve is mutatja lapos, a mérete változó, általában 2-3 mm-es. Színe bőrszínű, fájdalommal nem jár. Fontos, hogy nem szabad kinyomni, kapargatni, mert ezzel a továbbterjedése segíthető elő. Lehetőleg kerülni kell a szem érintését, dörzsölését, mivel a vírus kötőhártya-gyulladást okozhat.

A futószemölcs előfordulása

Míg korábban csak két korcsoport – gyerekek és idősek – körében volt jellemző, addig mára az immunrendszer gyengülése miatt jóval többen válnak érintetté. Általában az arcon, az alkaron, a kézfejen jelenik meg. A futószemölcs a középkorú felnőtteknél főként a mellek alatt, hónaljban, a nyakon fordulnak elő. Ritkább esetben a talpon és a lábszáron is megjelenhet.

Miért fontos a futószemölcs kezelése?

A vírusfertőzés következtében kialakult szemölcsök, és növedékek szakorvosi kezelést igényelnek. Mivel a futószemölcs fájdalommentes, laikusként könnyű elbagatellizálni, vagy esetleg valami súlyosabb problémával összetéveszteni. Sokan próbálják a szemölcs típusát beazonosítani, és házilagos praktikákkal kezelni. Az elváltozás észlelése esetén ajánlott inkább szakemberhez fordulni, aki segít a szemölcs beazonosításában és a megfelelő kezelés kiválasztásában. Mivel a vírusfertőzés hátterében gyakran immungyengeség húzódhat meg, így a futószemölcs kezelése mellett egyéb kezelés/terápia is indokolt lehet.

A futószemölcs diagnosztizálása

Általában a szemölcsök többsége jól látható, és a szakember számára könnyen diagnosztizálható.

Előzetes konzultáció

A kezelést egy konzultációval egybekötött vizsgálat előzi meg. A bőrgyógyász szabad szemmel és dermatoszkóp segítségével átvizsgálja a bőrfelszínt, felméri a bőrelváltozásokat. Majd kiválasztja a legideálisabb kezelési módszert.

futószemölcs gyógyítása

A futószemölcs kezelése

A vírusos szemölcs többféle módszerrel kezelhető, amely függ például a szemölcs méretétől, az anatómiai elhelyezkedésétől.

Például:

  • Fagyasztással
  • Eltávolítás Wolkmann kanállal
  • Electrokauterrel/lézerrel való égetéssel
  • Ecseteléssel, krémekkel
  • Eltávolítás sebészeti úton

Rendelőnkben a különböző bőrnövedékek eltávolítását electrokauterrel végezzük. Maga a kezelés csak minimális kellemetlenséggel jár az előzetes helyi érzéstelenítés miatt. Az electrokauterrel történő elégetés egy biztonságos rutineljárás, amelynek során magas hőmérsékleten roncsoljuk a szövetet. A keletkező hő pedig elpárologtatja a szemölcsöt. Ezt követően a sebre kenőcsös kötést helyezünk, amely a heggyógyulást segíti elő.

A futószemölcs megelőzése

A vírusos szemölcs fertőződést nem könnyű megelőzni, mivel nehéz a kontaktust elkerülni akár a fertőző személyekkel, vagy a tárgyakkal, és a felületekkel. A futószemölcs megelőzésében fontos szerepe van az erős immunrendszernek, és a higiéniás szabályok betartásának. Jelentősen csökkenthető a vírusfertőzés kockázata például a gyakori kézmosással, a közös törülköző használat kerülésével, valamint saját papucs használatával a közösségi terekben, uszodákban, szálláshelyeken, stb.