gyomorégés

Gyomorégés, savas visszafolyás

A gyomorégés, savas visszafolyás oka leggyakrabban a savas reflux betegség, általában étkezést követően, vagy fekvő helyzetben jelentkezik. Az esetek egy részénél – a típusos tünetek esetén – szakorvosi konzultáció is elegendő lehet a diagnózis felállításához. A reflux betegség tünetei jelentősen csökkenthetők életmódváltással, túlsúlycsökkentés által, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyásával.

Mit jelent a gyomorégés?

A gyomorégés egy panasz, a mellkasban érzett égő fájdalom, amely különböző betegségek velejárója lehet, és ritkán a teljesen egészséges páciensek is tapasztalhatják magukon. Amennyiben túl gyakran fordul elő, akkor általában valamilyen betegség áll a hátterében. Aggodalomra adhat okot, ha a gyomorégés hetente több alkalommal is jelentkezik, mivel a gyomorsav kimarhatja a nyelőcső nyálkahártyáját. Ennek következménye lehet a nyelőcsőgyulladás, amely növeli a veszélyét (hosszabb távon) a nyelőcsőrák kialakulásának.

A gyomorégés, savas visszafolyás okai

A gyomorégés, savas visszafolyás leggyakoribb oka a savas reflux betegség, amelyet részben a nyelőcső motilitás zavara (a nyelőcső mozgásának zavara), részben a nyelőcső közötti záróizom elégtelen működése okoz. A gyomor bejáratánál található a nyelőcső záróizma, amely normális esetben azonnal összehúzódik és bezárul, amint az étel keresztülhalad rajta. Amennyiben a záróizom túl gyakran kinyílik, illetve nem zárul rendesen, úgy a gyomorsav visszaáramolhat a nyelőcsőbe.

Mit jelent a gyomorsav?

A gyomorsav egy rendkívül erős sav, amely az éjszaka során termelődik a gyomorfalban. A gyomor nyálkahártyájában tárolódik, és igény szerint nap közben elválasztódik, és a gyomor belsejébe kerül. Feladata többes, egyrészt az ételek megemésztése, másrészt az étellel a tápcsatornába került kórokozók közömbösítése. Normál esetben a rendszer tökéletesen működik, és a gyomorfal védőrétege védi a gyomrot a gyomorsavtól. A gyomorsav mennyisége szoros összefüggésben áll a táplálkozással, és a kellemetlen tünetek általában az étkezést követő 2 óra múlva jelentkeznek.

Mely ételek fokozzák a savtermelődést?

A savtermelődést fokozhatják a szénsavas üdítők, a magas savtartalmú gyümölcslevek, citrusfélék, paradicsom, valamint az alkohol.

Mikor ajánlott orvoshoz fordulni a gyomorégés miatt?

A ritkán jelentkező gyomorégés kezelhető házilagos gyógymódokkal, illetve a patikában recept nélkül kapható gyógyszerekkel. Azonban, ha heti két alkalomnál gyakrabban jelentkezik a panasz, illetve a páciens a fájdalom miatt már éjszaka is megébred, akkor feltétlenül ajánlott orvoshoz fordulni, aki dönt a szükséges további vizsgálatokról (például gyomortükrözésről).

Mit jelent a savas visszafolyás (savas reflux)?

A savas visszafolyás (savas reflux) akkor alakul ki, ha a gyomorszáj nem látja el tökéletesen a záró funkciót, így nem tudja megakadályozni, hogy visszajusson a nyelőcsőbe a savas gyomortartalom. Ebben az esetben a nyelőcső alsó részén okoz fájdalommal járó gyulladást. A savas reflux legjellegzetesebb tünete a gyomorégés, amely általában a mellkas alsó részén és a has alsó részén jelentkezik, de innen a nyak felé is sugározhat. További gyakori tünetek lehetnek a szájban érzett savas íz, az általános rossz közérzet, böfögés, puffadás, a forró ital lenyelésekor tapasztalható égető érzés, valamint emésztési zavar.

Hajlamosító tényezők – Kit érint leginkább a reflux?

A reflux kialakulása több tényezőre vezethető vissza: egyeseknél például alkati adottságok miatt gyengébb a nyelőcső alsó záróizmának a működése, másoknál egyéb betegségek, bizonyos gyógyszerek, vagy az életmód – táplálkozás, stressz – hajlamosíthatnak refluxra.

A savas visszafolyás kivizsgálása

Az esetek egy részében, a típusos tünetek esetén elegendő lehet a szakorvosi konzultáció a diagnózis felállításához. Amennyiben azonban egyéb tünetek is társulnak hozzá (fogyás, széklelési habitusváltozás, esetleg fekete, vagy véres széklet, hasi fájdalom) mindenképpen mielőbbi szakorvosi konzultáció ajánlott.

A refluxbetegség úgynevezett extraoesophagealis (a nyelőcsövet nem érintő) tünetek képében is jelentkezhet, úgy, mint:

  • elhúzódó száraz köhögés
  • rekedtség (krónikus gége, ill. garatgyulladás)
  • asthma bronchiale
  • krónikus arcüreggyulladás
  • visszatérő középfülgyulladás
  • ismeretlen eredetű tüdőfibrózis

A savas reflux kezelése

A terápiájában alkalmazott gyógyszerek célja a savhatás enyhítése például savkötő szerek, savcsökkentést csökkentő szerek szedésével – a szakorvos javaslata alapján.

savas visszafolyás - reflux tünetei

Hogyan csökkenthetők a savas reflux tünetei?

A savas reflux tünetei jelentősen enyhíthetők az életmódváltoztatás által, valamint a káros szenvedélyek abbahagyásával.  De kis odafigyeléssel a páciens is sokat tehet az életminőségének javítása érdekében.

Az elhízás és túlsúly súlyosbítja a tüneteket, mivel a pácienseknél a hasi zsírtömeg nyomást gyakorol a gyomorra, és fokozza a savtermelést. Ezért kiemelten fontos a normál testsúlyt elérni és azt fenntartani.

Egyes élelmiszerek súlyosbíthatják a tüneteket, ezért érdemes odafigyelni, hogy mely ételek mellőzése esetén csökkennek a panaszok.

A savas reflux esetén érdemes a napi ételadagot többszöri, kisebb étkezésekre elosztani, kerülni kell a bőséges étkezéseket. Az utolsó étkezést kora esti órákra érdemes időzíteni, és lehetőleg a lefekvés előtt 3 órával már ne étkezzünk semmit, és 2 órával előtte lehetőleg folyadékot se fogyasszunk.

A megfelelő alváspozíció (párna használata) segít abban, hogy alvás közben ne jusson vissza a nyelőcsőbe a gyomorsav.

A feszesre húzott nadrágszíj, és a szoros nadrág viselete nem ajánlott, mivel fokozza a refluxos panaszokat.

Ajánlott abbahagyni a dohányzást, mivel a dohánytermékek egyes vegyületei a nyelőcső záróizomzatát is ellazítják, ezáltal a dohányzás a savas refluxot is súlyosbítja.

Habár az alkalmankénti alkoholfogyasztás nem okoz refluxot, viszont a már kialakult refluxos betegség esetén különösen a tömény alkoholoktól érdemes tartózkodni. Az alkohol – az egyéb szervek károsítása mellett – fokozza a refluxos tüneteket, és sérül a nyelőcső nyálkahártyája is.