Megereszkedett szemhéj kezelése

Megereszkedett szemhéj kezelése

A megereszkedett szemhéj, lógó szemhéj kezelése érdekében sok páciens szánja rá magát az arcplasztikára is, mivel öregebb és fáradtabb összbenyomást kelt, és az arckifejezést előnytelenné változtatja. Ma már nem kell a kés alá feküdni, hiszen a korszerű innovatív módszereknek köszönhetően a különböző mértékű megereszkedéssel is fel lehet venni a harcot. A plazma pen a legújabb plazmatechnológia felhasználásával működik, és gyakran említik vágás nélküli szemhéjplasztikaként.

A szemhéj megereszkedése, mint élettani folyamat

A megereszkedett szemhéj az öregedéssel együtt járó élettani folyamat, általában 35 év felett jelentkezik, azonban például anatómiai, alkati adottságok miatt akár ennél fiatalabb korban is előfordulhat. A szemkörnyék öregedése egyénenként igen különböző, és sokan szerencsések, hogy az öregedés látható jelei – alkati adottság, vagy genetika miatt – nem jelentkeznek a szemhéjon. Az életkor előrehaladtával nemcsak a felső szemhéj bőre nyúlik meg, hanem a szemöldök is megereszkedik, bemélyedés alakulhat ki az alsó szemhéj alatt, és a szemkörnyék bőre is vékonyabb lesz, pigmentálódhat. Sokan küzdenek viszont már fiatalabb korban olyan problémákkal, mint a szarkalábak, a szem alatti táskák, vagy a sötét karikák. Az apró ráncok és a lógó szemhéj a tekintetet előnytelenné formálja, folyamatosan fáradtabb, komorabb, és idősebb benyomást kelt, amely a páciens közérzetére lehet kellemetlen hatással.

A laza csüngő szemhéjbőr kialakulásának okai

A szemhéj feladata a szem védelme: egyrészt védi a kiszáradástól, másrészt védi az esetleges mechanikai sérülésektől. A szemgolyó felett lévő vékony bőrredő, amely alsó és felső szemhéjból áll. Mivel más területtel összehasonlítva kevés kötőszöveti rosttal rendelkezik, így a megereszkedésre is hajlamosabb.

Az életkor előrehaladtával a bőr vízmegtartó képessége romlik, csökken a kollagén termelődése, és a szemhéjak amúgy is vékony bőre tovább vékonyodik. Fokozatosan veszít a feszességéből és rugalmasságából. A petyhüdtté vált felső szemhéj idővel rálóghat a felső szempillasorra, és a pácienst a látásban akadályozhatja. A szemhéj változásának hátterében (például püffedtség) állhat valamilyen betegség is, ilyenkor a kiváltó ok megszüntetésével a szemhéj elváltozás is általában megszűnik. Az is előfordul, hogy a szemhéjak nem szimmetrikusak, és az egyik láthatóan jobban lecsüng, mint a másik. A szemhéj megereszkedéséhez, illetve a szemhéj öregedéséhez a helytelen életmódbeli szokások is hozzájárulhatnak.

lógó szemhéj kezelése

Befolyásoló tényezők:

  • Tartós kialvatlanság
  • Fényvédelem hiánya
  • Napszemüveg viselés mellőzése
  • Túlzott napozás, szolárium
  • Nem elegendő folyadékfogyasztás

Eltávolítása az esztétikai indokok mellett orvosilag is indokolt lehet a következő esetekben:

Például, ha a szemhéjbőr nagyfokú megereszkedése a látást zavarja. Vagy a meglazult, egymáshoz simuló bőrrétegek kedveznek az egyéb bőrproblémák, bőrfertőzések kialakulásának is az adott területen.

Megereszkedett szemhéj, lógó szemhéj kezelése orvos esztétikai módszerekkel

Míg korábban a szemhéjplasztika nyújtotta az egyedüli megoldást, addig mára több lehetőség van a probléma tartós, és látványos megoldására.

Plazma pen

A plazmatechnológia alkalmazása új teret nyitott a felső szemhéj lazasága elleni küzdelemben. A mikrosebészeti eszközzel a bőrfelesleget lehet kíméletesen elpárologtatni. A kezelés javítja az alsó szemhéj petyhüdtségét, az apróbb ráncok és szarkalábak mennyiségét, de a sokaknak problémás szem alatti táskákra is kedvezően hat. Előnyös mindazok számára, akik kíméletesen, szike nélkül, tartós, és látványos eredményt várnak.  A megereszkedés mértékétől, és az egyéni adottságoktól függően állapítják meg a szükséges kezelések, és az ismétlések számát, illetve a harmonikus eredményekhez javasolt szépészeti eljárásokat. Maga a kezelés csak igen minimális kellemetlenséggel jár együtt. Fontos jó tudni, hogy a teljes regenerációhoz 1-2 hét szükséges, és pörkösödéssel jár együtt – a pörkök 2-3 nap után esnek le. A hatása azonnal látható, de a végleges eredménye csak másfél-két hónap múlva alakul ki. A kezelés után a bőr regenerációjához fontos a megfelelő otthonápolás, és kiemelt figyelmet kell a fényvédelemre is fordítani. A kezelés csak az őszi-téli hónapokban végezhető el.

lógó szemhéj

HIFU kezelés

A HIFU kezelést a megereszkedett bőr esetén a bőr emelésére és feszesítésére használják, hatékony az arc teljes, vagy a részterületei (például a szemhéj, homlok) kezelésére. A mikrofókuszált ultrahang kezelés bevett eljárás a kontúrterápia előtt (meghatározott idővel). Ideális azok számára, akik a plasztika idejét a lehető legtávolabbra szeretnék kitolni, és lábadozási idő nélkül gyors, és látványos és egyben hosszan tartó eredményeket szeretnének elérni. A HIFU kezelés hatása pácienstől függően akár 1- 1,5 évig is megmaradhat.

Nucleofill szemkörnyék kezelés

Az arcfiatalítás új módszere az innovatív Nucleofill termékcsalád, amelynek egyik elemét a Nucleofill Eyes-t kifejezetten a problémás szemkörnyéki bőr állapotának javítására fejlesztettek ki. Biostimulátorként használatos, hatékony a szemkörnyéki ráncok ellen, és a bőr sejtjeit természetes megújulásra készteti. A Nucleofill Eyes-t gyakran alkalmazzák szemhéjplasztika előtt és után, és számos esztétikai kezeléssel például botox kezeléssel is jól kombinálható. Mivel a hatóanyag egy idő múlva kiürül, így a tartós és látványos eredményekhez fenntartó kelezés elvégzése szükséges.

Kollagén indukciós kezelés – emelőszálas kontúrozás

Az arc harmóniájához nem elegendő csak egy részt kezelni, az életkor előrehaladtával a megereszkedett szemöldök kezelése is elengedhetetlen (például emelőszálas kontúrozással) a lógó szemhéj mellett. Az alkalmazott kezelés típusát – azon belül is a szálak hosszát, mennyiségét, magát a bevezetés technikáját minden esetben személyre szabottan határozzák meg. Míg például a homlok esetén a rövidebb monoszálakkal történik, addig a szemöldök emelésére például a COG, vagy Aptos szálak kerülnek bevezetésre a hajvonaltól a szemöldök irányába. Az alsó szemhéj kezelésekor gyakran alkalmaznak rövid mono szálakat, a homlok és szemkörnyék területén pedig volumenhiány esetén gyakori a csavart screw szálak alkalmazása.

Kombinált kezelések

Az arc fiatalításánál az optimálisabb eredmények érdekében gyakran javasolunk kezelés kombinációt pácienseink számára, így például botox kezelés és emelőszálas kontúrozás együttes alkalmazásával lehet nagyon hatásos és tartós eredményeket lehet elérni. Illetve az legideálisabb eredmények érdekében hialuronsavas töltéssel célszerű kombinálni a megereszkedett szemhéjat. Amennyiben nincs kizáró tényező, akkor a kezelésekre (megfelelő sorrendben végezve) a regenerálódáshoz szükséges idő megtartásával kerül sor. Fontos tudni, hogy a megfelelő anatómiai ismeretekkel rendelkező és az adott orvos esztétikai eljárásban képzett szakember által végzett kezelések, valamint az általa javasolt szabályok betartása a páciens által (hőhatástól erőteljes fizikai erőfeszítés kerülése, fényvédelem, stb.) a garancia arra, hogy szövődmények nélkül, és hosszas felépülési idő nélkül esztétikus eredmény szülessen.

megereszkedett szemhéj

Megereszkedett szemhéj, lógó szemhéj kezelése házilagos módszerekkel

Az interneten számtalan bevált praktikát, hasznos tippet lehet találni a megereszkedett szemhéj kezelésére például pakolásokkal, borogatásokkal – kifőzött lehűtött teafilterrel, jégkockával, jégzselével, tojásfehérje pakolással -, illetve sminkelési technikával lehet a problémát átmenetileg és valamilyen mértékben enyhíteni.

A házilagos praktikák esetleges veszélyei

A szemkörnyék bőre igén érzékeny, és a tojásfehérje pakolás irritáló hatással is lehet. A közvetlenül a szemhéjra helyezett jégkocka/jégzselé helyett érdemes minden alkalommal puha kendőbe csavart jégkockát használni.