aknés hegek

Heg eltüntetése

Az akne által kialakult hegek általában az arcbőr területét érintik, és a szabad szemmel is jól látható panaszok sokak számára jelentenek esztétikai problémát. A heg eltüntetése ma már műtéti beavatkozás nélkül megoldható, orvos esztétikai módszerekkel eredményesen kezelhető. Például a villanófényes kezeléssel látványosan halványíthatók az aknés hegek, a bőr is megfiatalodik. Mindezek hatására javul a páciens az életminősége és helyreállhat az önbizalma.

Aknés hegek okai

A különböző hegek leggyakrabban műtéti beavatkozások és traumás sérülések következtében, és a sokak számára ismert akne által alakulnak ki. Maga az akne (acne vulgaris) egy összetett bőrprobléma, a faggyúmirigyek krónikus gyulladása. A pattanások általában a faggyúmirigyekben gazdag területen alakulnak ki – az arcon, a mellkason, és a háton. Az akne zömmel a serdülőkorúak problémája – több mint 80 százalékuknál alakul ki. Ugyanakkor felnőttkorban is előfordul például hormonális problémák, helytelen táplálkozás, emésztési panaszok, vagy a stressz következtében. Az aknénak számos fajtája van: a maguktól is gyógyuló egyszerű pattanások (papulák), a gyulladt, és fájdalmas csomós pattanások (pastulák), valamint a hólyagok (cysták), amelyek után gyakran hegek maradnak. Míg a papulák általában eltűnnek pár nap alatt, addig a pastulák csak pár hét alatt gyógyulnak meg, de a cysták gyógyulása akár hónapokig is tarthat.

aknés hegek eltüntetése

A súlyossági fok alapján beszélhetünk enyhe, középsúlyos és súlyos fokozatú aknéról. Ha a göbök és gennyel teli cysták a bőr mélyebb rétegeit érintik, akkor a bőr felszínén regenerálódási problémák (tartós sötét, piros, vagy barna foltok) és aknés hegek maradnak vissza. Hegek általában az enyhe fokozatnál nem, de a közepesnél már előfordulhatnak.

Az aknés hegek fajtái

Az aknés hegek a megjelenésük alapján több félék lehetnek: atrófiás hegek, hipertrófiás hegek, és keloid típusú hegek.

Az atrófiás hegeknél bőrmélyedések alakulnak ki, általában egy-egy kinyomott pattanás, és más egyéb bőrbetegség után, valamint bárányhimlő után maradnak fenn.

A hipertrófiás hegeknél a normál szövettől eltérő hámkiemelkedés alakul ki. Kiemelkednek a bőr síkjából, és a gyógyulásuk után – amely évekig is tarthat – folyamatosan visszább húzódnak és elhalványulnak.

A vörös színű keloid típusú hegek főként égési sérülések után, de aknés bőr gyógyulása után is kialakulhatnak. Szintén hámkiemelkedéssel járnak, és a bőr nagyobb területére terjednek ki.

Miért érdemes az aknéval mielőbb szakemberhez fordulni?

Az aknés hegeket könnyebb megelőzni, mint hatékonyan és teljes mértékben eltüntetni, ezért érdemes még az enyhe stádium idején szakemberhez fordulni.

aknés hegek halványítása

Az aknés hegek eltüntetése, halványítása

Az aknés hegek kezelésére számos módszer alkalmas, például az orvosi mélyhámlasztás, az IPL kezelés (villanófényes kezelés), vagy a dermapen kezelés.

Villanófényes kezelés

Rendelőnkben az aknék és az aknés hegek eltüntetését IPL technológiával végezzük. Előnye, hogy a pulzáló fény mérsékli a faggyútermelést, és elöli a baktériumokat. Halványíthatók az akne okozta elszíneződések, és látványosan csökkenthető az aknés hegek mélysége. A kezelés hatására a ráncok is kisimulnak, javul a bőr tónusa és a színe is egyenletes lesz. A kezelés fájdalommentes, esetenként minimális kellemetlen érzés tapasztalható, és a kezelendő terület nagyságától függően 10-30 percet vesz igénybe. Havonta egy alkalommal végzett, 4-5 alkalomból álló kezelés sorozatot javasolunk, és a javulás már a 2-3. kezelést követően szemmel látható. A tartós eredményekhez fenntartó kezelés elvégzése javasolt.

Orvosi mélyhámlasztás

Az orvos esztétikában alkalmazott orvosi mélyhámlasztás (más néven peeling) során különböző erősségű szerves savakkal kezelhetők a különböző foltok, elszíneződések, a kisebb ráncok, valamint alkalmas az akne és az aknés hegek kezelésére. Az orvos a bőrtípustól illetve a kezelendő problémától függően választja ki a megfelelő töménységű oldatot, így a kezelés teljesen biztonságos. Az orvosi mélyhámlasztás fájdalommentes, és általában a kezelendő terület nagyságától függően csak 20-30 percet vesz igénybe. A természetes gyógyulási folyamat 3-5 nap alatt indul be, és a hámlás után a bőr felszíni egyenetlenségei kisimulnak és a bőrhibák is halványulnak. Az optimális eredményekhez általában 4 alkalomból álló kezelés sorozat ajánlott, és az orvos által javasolt időközönként a kúra megismételhető.

aknés hegek eltüntetése előtte utána

Dermapen kezelés

A dermapen kezelés a bőrfiatalítás mellett alkalmas az apróbb bőrhibák, aknék és aknés hegek kezelésére. A szervezet öngyógyító képességén alapul, a kollagénrost termelést aktiválja a bőrben. Egy teljesen személyre szabott kezelés: a kezelőfej erőssége, és a kezelőfejen lévő dermapen tűk hosszúsága az esztétikai problémához igazodva állítható be. A kúraszerű 3-5 alkalomból álló kezelés sorozat hatására az apróbb bőrhibák, és hegek halványodnak, és eltűnnek. A tartós hatás érdekében ismétlő kezelés elvégzése javasolt.