Belgyógyászat

Laktóz intolerancia

Mi az a laktózérzékenység?

A reformtáplálkozással kapcsolatban sok a tévhit, és sokan annak ellenére étkeznek „mentesen”, hogy bármilyen panaszuk lenne.

Hasmenés - székrekedés

Hasmenés

A hasmenés az egyik leggyakoribb gyomor-bél rendszeri tünetek egyike, amely a lefutása alapján lehet akut és krónikus hasmenés. A tartósan elhúzódó, visszatérő hasmenést gyakran a laktóz intolerancia, és az ételintoleranciák is okozhatják, illetve az egyre többeket érintő irritábilis bél szindróma az oka a leggyakrabban a funkcionális hasmenésnek. A hasmenés kivizsgálására számos módszer alkalmas, például széklet …

Hasmenés Read More »

laktóz intolerancia vizsgálat

Laktóz intolerancia vizsgálat

A laktóz intolerancia vizsgálat egy gyors és fájdalommentes vizsgálat, amelynek segítségével a tejcukor érzékenység mutatható ki. A kezelés célja a tünetek előfordulásának és súlyosságának a minimalizálása. Az egyéni tolerancia mértéke alapján a páciensnek életmódváltásra, illetve dietetikus által összeállított egyéni étrendre lehet szüksége.

hasi ultrahang

Hasi ultrahang

A hasi ultrahang egy megbízható módszer a hasi szervek vizsgálatára, jellemzően a hasüregben jelentkező fájdalom okának a felderítése használják. A medicina számos területe alkalmazza, előnye, hogy nem jár fájdalommal, és egészségügyi kockázattal. A hasi ultrahangra éhgyomorral kell érkezni és előtte 2 órával lehet vizet inni. Fontos, hogy a vizsgálat előtt nem szabad a húgyhólyagot kiüríteni, …

Hasi ultrahang Read More »

gyomorégés

Gyomorégés, savas visszafolyás

A gyomorégés, savas visszafolyás oka leggyakrabban a savas reflux betegség, általában étkezést követően, vagy fekvő helyzetben jelentkezik. Az esetek egy részénél – a típusos tünetek esetén – szakorvosi konzultáció is elegendő lehet a diagnózis felállításához.