IPL szőrtelenítés - Végleges szőrtelenítés

Végleges szőrtelenítés

A végleges szőrtelenítés az egyik legnépszerűbb szépészeti beavatkozás, hiszen a nem kívánatos szőrszálak akár komoly önértékelési zavart, önbizalom hiányt is okozhatnak. Számos technikával biztonságosan végezhető, szinte mindenkinél eredményesen alkalmazható. Az IPL villanófényes szőrtelenítés az egyik leghatékonyabb módszer, nem csak a szőrszálakat semmisíti meg, de a bőr állapotának is kedvez, tartós simaságot eredményez. A villanófényes eljárással az egész test kezelhető, még a kényes részek is. A lézer a szőrtüsző sejtjeit a hő segítségével károsítja, amely gátolja a további növekedésüket.

Hatékony módszerek a tartós szőrtelenség érdekében

A túlzott nem kívánatos szőrszálak, illetve bizonyos testrészeken való megjelenésük komoly lelki problémát okozhat. Nőknél gyakori, hogy az állon, vagy a bajusz környékén szabad szemmel is jól látható fekete szőrök, vagy szőrzet alakul ki. Ma már a felesleges szőröktől számos technológiával, szépészeti beavatkozással lehet megszabadulni, például lézerrel, IPL villanófényes kezeléssel, vagy az SHR technológiával.

tartós szőrtelenítés

Mit kell tudni a szőr növekedéséről?

A szőr két részből áll: a szőrtüszőben lévő gyökérből, és a bőr felett lévő szőrszálból. A bőr felszínén látható szőr valójában az összes szőrtüszőnek csak egy részét (10-50 %) teszi ki. Egy-egy szőrszál növekedésének három fázisa van, és egy időben egy adott testrészen mindhárom fázis egyaránt előfordul. Ezek a növekedési, az átmeneti és a nyugalmi fázis – szőrtelenítéssel a növekedési fázisban lehet hatást gyakorolni. Ugyanakkor testtájanként nem egyforma a szőrszálak élettartama, átlagosan például a karokon, lábakon, és a háton kb. 8-12 hét, az arcon pedig kb. 4-6 hét lehet. Az életkorral a szőrnövekedés folyamata is lassul, mivel a bőr regenerációs képessége sem olyan, mint fiatal korban.

Tévhitek a tartós vagy végleges szőrtelenítéssel kapcsolatban

Végleges-e a szőrtelenítés?

A végleges szőrtelenítéssel kapcsolatban számos tévhit van, ezek egyike, hogy bármelyik módszert is választjuk, az véglegesen garantálja a szőrszálak megszűnését. Mivel a szervezet regenerációs képessége miatt bizonyos idő múlva újabb szőrtüszők alakulnak ki – így új szőrszálak is növekednek. A lézer, és a villanófényes kezelés az élő szőrtüszőkre hat/égeti el, így valójában nem végleges, hanem tartós szőrtelenítésről beszélünk. Még lézeres szőrtelenítéssel is csak kb. 70 százalékkal csökkenthető a szőrszálak száma. Azokban az esetekben, ha a bőrt olyan égési sérülést éri, amely az egész szövetet roncsolja – ebben az esetben nem alakulnak ki újabb szőrtüszők- és szőrszálak sem növekednek.

Végleges szőrtelenítés - IPL szőrtelenítés

Adott területen teljesen eltűnnek a szőrszálak

Akár a villanófényes vagy a lézeres szőrtelenítést választjuk a tartós szőrtelenség eléréséhez legalább egy 6-8 alkalomból álló kezelés sorozatot szükséges elvégezni. Majd a kezelést követően 2-3 hét szükséges, hogy teljes mértékben kihulljanak a kezelt szőrszálak. Ezután egyéntől függően ismétlő kezelésekre lesz szükség azért, hogy a bőr hosszú távon is szőrtelen maradjon. A páciensek általában azt tapasztalják fél éves – pár éves rendszeres szőrtelenítést követően, ha a szőrszálak vissza is nőnek, akkor jóval ritkábbak lesznek, illetve gyengébb szőrszálak növekednek. Idősebbeknél a regenerációs képesség romlása miatt a tartós hatás (szőrtelen állapot) is tovább tarthat.

Abban az esetben, ha a páciens a későbbi fenntartó kezelést nem veszi igénybe, akkor bizonyos idő múlva a sejtmegújulási folyamatoknak köszönhetően új szőrtüszők és új szőrszálak jelenhetnek meg.

Az IPL kezelés előnyei

Rendelőnkben a tartós szőrtelenítést IPL villanófényes kezeléssel végezzük, amelynek teljes időtartama alatt mind a páciens, mind a kezelőorvos védőszemüveget visel.

A kezelés számos előnnyel jár:

  • A test bármely felületén (az arcon is) biztonsággal alkalmazható.
  • A kezelés gyors, a kezelendő területtől függően 10-60 percet vesz igénybe.
  • Fájdalommentes, esetleg egy enyhe bizsergő érzéssel jár együtt.
  • Elvétve jár együtt bőrpírral, így még az arcon végzett kezelés után is a páciens rögtön visszatérhet a megszokott életviteléhez.
  • Más szőrtelenítési módszereket kísérő problémákkal (pl. bőrirritáció, szőrtüszőgyulladás, szőrbenövés) sem jár együtt.
  • Késlelteti a szőr visszanövését.
  • Kedvez a bőr állapotának is, és tartós simasággal látja el.

Milyen színű szőrt lehet hatékonyan szőrteleníteni?

Hatékonyan a mai modern eljárásokkal sem kezelhető sem a világos, sem az ősz szőrszál, mivel csak nagyon kevés, vagy egyáltalán nem tartalmaznak melanint, a szőr színét adó pigmentanyagot. A vörös szőrzet is kevés pigmentet tartalmaz, így ebben az esetben sem eredményes a szőrtelenítés. Minél világosabb a páciens bőre, illetve minél sötétebb a szőrzet, annál hatékonyabb eredményt lehet elérni.

Végleges szőrtelenítés

 

Miért kell a kezelések között szünetet tartani?

A kezelések között általában 4-6 hetes szünetet kell tartani, ennek az az oka, hogy az újabb kezelés előtt az új szőrszálaknak is a növekedési fázisba kell kerülniük.

Mire kell figyelni az IPL kezelés előtt és után?

Fontos tudni, hogy az első kezelés (és a további kezelések) előtt egy hónappal, illetve közvetlenül utána egy hétig tartózkodni kell a napozástól és a szoláriumozástól.

Nem szabad a kezelések között a növekvő szőrszálakat például csipesszel kihúzni, epilálni, vagy gyantázni, mivel ezek a módszerek a szőr gyökerét eltávolítják – kizárólag borotválni lehet. Nem javasolt az otthoni IPL eszköz, és a szőrtelenítő krém használata sem. A maximális hatékonyság érdekében ajánlott a bőrfelületet a kezelés előtti napon leborotválni.

Amennyiben bőrpír lépne fel, a bőrfelületet bőrnyugtató krémmel javasolt bekenni.