Szem alatti duzzanat

Szem alatti duzzanat

A szem alatti duzzanat az idősödéssel egyre többeknél előforduló esztétikai probléma, gyakran párosul sötét karikával. Az előnytelenné vált arckifejezés, a mindig fáradtnak tűnő tekintet az önbizalmat is alááshatja. Okozhatja alváshiány, fáradtság, ugyanakkor számos betegség állhat a hátterében. Mivel a testen a szem körüli bőr a legvékonyabb, így az idő múlásának jelei itt mutatkoznak meg. Ma már nem kell elfogadni a külsőnk megváltozását, számos esztétikai kezelés látványosan és tartósan szünteti meg a problémát.

A szem alatti duzzanat leggyakrabban ébredéskor észlelhető

Az életkorral a testben található kollagén mennyisége folyamatosan csökken, ezáltal a bőr, az izom és más kötőszövetek egyaránt gyengülnek. Az arcbőr öregedésének első jelei általában a szem környékén jelentkeznek, és pácienstől függően más-más zavaró esztétikai problémát okoz. A szem alatti érzékeny területen a bőrszövet egyre vékonyabbá válik, és az apró ráncok és szarkalábak elsőként itt alakulnak ki.  Az öregedés egyik természetes velejárója az anyagcsere folyamatok lassulása, amelynek következtében duzzanatok, zsírpárnák is jelentkezhetnek a szem alatt. A kötőszövetek fokozatosan veszítenek feszességükből, amely kedvez a szem alatti duzzanat kialakulásának. Az enyhe szem alatti duzzanat többnyire reggel, felkelés után látható, majd általában napközben magától megszűnik a kellemetlen probléma.

Szem alatti duzzanat eltüntetése

Miért alakul ki a szem alatti duzzanat?

A szem alatti duzzanat hátterében számtalan ok állhat, bár leggyakrabban a természetes öregedés velejárója. További oka lehet például az alváspóz (hason alvás), életmódbeli szokások (dohányzás, alkoholfogyasztás, túlzott só fogyasztás), illetve genetikai hajlam esetén már fiatalabb korban is előfordulhat. Ugyanakkor a szem alatti duzzanat számos betegség (például allergiás reakció, vashiány okozta vérszegénység, pajzsmirigyműködés zavara, stb.) tünete lehet.

A táskás, duzzadt szem az egyik legzavaróbb esztétikai probléma

Bizonyos életkorban gyakori jelenség, hogy a szem környékén található zsírréteg felgyülemlik a szem alatt, amelytől a szem alatti terület duzzadtnak tűnik. Kialakulhat a szervezet túlzott vízvisszatartása miatt is, és a folyadékmennyiség a szem alatti térben halmozódik fel.

A táskás szem többféle formában is megjelenhet, jellemző, hogy a szem alatti területen enyhe duzzanat látható, és esetenként sötét karikák kísérik. A duzzanat gyakran párosul laza lefittyenő bőrszövettel is. Sokan kifejezetten zavaró esztétikai problémaként tekintenek rá, hiszen kedvezőtlenül befolyásolja a megjelenést, állandó fáradtság, kialvatlanság, és szomorúság benyomását kelti.

Táskás, duzzadt szem fiatal korban is előfordulhat

A táskás, duzzadt szem jellemzően nem a 30 év alattiak problémája, de a zavaró jelenség fiataloknál is előfordulhat. A hátterében általában életmódbeni tényezők (alváshiány, túlzott alkohol és só fogyasztás) állhatnak, illetve genetikai okok – akiknél a szülőknél is előfordult, azok számíthatnak a kialakulására.

Szem alatti duzzanat kezelése

Szem alatti duzzanat megelőzése

A kellemetlen panaszokat a szem körüli régió megfelelő otthoni ápolásával, és házilagos praktikákkal lehet enyhíteni. Lefekvés előtt lehetőleg kerülni kell a túlzott folyadékfogyasztást, továbbá mérsékelni kell a só fogyasztást. Helyes alváspózzal, párna használatával megelőzhető, illetve enyhíthető a szem alatti duzzanat, és elősegíti a folyadék kiürülését. Vagy kifejezetten a szemkörnyék ápolására kifejlesztett krémek rendszeres használatával, amelyek segítik az adott területen a mikrocirkulációt. A reggeli puffadtság csökkentésére igen hatásos a hidegvizes borogatás is.

Szem alatti duzzanat kezelése

A szem körüli duzzanat az esetek többségében ártalmatlan az egészségre, és a probléma megoldására többféle lehetőség áll rendelkezésre. A plasztikai sebészeti beavatkozás mellett többféle esztétikai kezelés tartósan és hatékonyan szünteti meg a problémát. Hialuronsavas feltöltéssel az esetek többségében – pár tűszúrással helyreállítható a szemkörnyék fiatalos kinézete, és a szem alatti karikák is eltüntethetők. A töltés hatására helyreáll az arc természetes kontúrja és a táska is eltűnik. A hialuronsav hatására a kollagén termelés beindul, és a bőr visszanyeri feszességét és ránctalanságát. A látványos eredmény szinte azonnal látható, és tartósan, akár 6-12 hónapig is megmarad.