ekcéma

Ekcéma

Az ekcéma egy krónikus, és visszatérő bőrbetegség. Számos típusa ismert, bőrszárazsággal, hámlással, bőrpírral és viszkető érzéssel jár együtt. Felnőtt korban az első tünetek gyakran valamilyen a hétköznapokban használt tárgy, kozmetikum, vegyszer révén alakulnak ki. Bizonyos ekcémák véglegesen nem gyógyíthatók, de a betegség jól karbantartható. Megfelelő kezeléssel enyhíthetők a kellemetlen tünetek és hosszú távú tünetmentes időszakok érhetők el. Míg az enyhe stádium esetén a helyileg alkalmazott krémek, bőrápolók is segíthetnek, súlyosabb esetben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Mi az ekcéma?

Az ekcéma a bőrfelszín különféle okok által kiváltott gyulladása, egy krónikus, és visszatérő bőrbetegség. A különböző ekcémák az allergiás bőrbetegségek egyik leggyakoribb formái. Az ekcéma valamilyen ok, kölcsönhatás, stressz miatt újra és újra megjelenhet, (általában ugyanazokon a test területeken), ugyanakkor vannak nyugalmi szakaszai is. A panaszokat előidézheti vagy súlyosbíthatja a stressz, vagy a pácienst érintő komolyabb lelki probléma. Az ekcémás páciensek körében jóval gyakrabban alakulnak ki, vagy vannak jelen bizonyos élelmiszerekkel szembeni allergiák (pl. tej, tejtermékek, olajos magvak, csokoládé, stb.), valamint a levegőben terjedő allergénekkel (pl. állati szőr, poratka, penész, stb.) szembeni allergia.

Az ekcéma tünetei

Az ekcéma nem fertőző betegség, tünetei a száraz, vöröslő bőr, majd szabad szemmel látható, apró hólyagok jelennek meg. A hólyagok hámlással, kínzó viszketéssel, esetleg nedvezéssel járnak együtt és az érintett terület is egyre nagyobb lehet. A tünetek jellemzően az allergénnel való érintkezést követő pár napon belül, esetleg egy héten belül jelentkeznek.

ekcéma tönetei

Az ekcéma okai

A krónikus bőrgyulladás kialakulásának pontos oka ismeretlen. A kialakulásának hátterében egyrészt örökletes hajlam áll, másrészt valamilyen külső tényező váltja ki – az egyes anyagokkal való irritáció vagy allergiás mechanizmus révén alakul ki. A felderítése összetett orvosi feladat: a bőrgyógyászati vizsgálatot gyakran allergológiai vizsgálat, valamint egyéb vizsgálatok (pl. táplálékintolerancia vizsgálat) egészítik ki.

Az ekcéma fajtái

Az ekcéma egy sokarcú bőrbetegség, és számos módon közelíthető meg, illetve csoportosítható:

Atópiás ekcéma

Az ekcéma egyik fajtája az atópiás ekcéma (dermatitis), amely veleszületett allergiás hajlam miatt alakul ki, és a tünetek igen gyakran társulnak ételallergiával. Általában 2 évesnél fiatalabb kisgyermekeknél, és csecsemőknél fordul elő, a leggyakoribb bőrbetegség ebben az életkorban. Rendkívül száraz bőrrel, és erős viszketéssel járó bőrgyulladás. Az atópiás ekcéma kialakulhat felnőtt korban is, ám ebben az esetben a korábbi tünetek (például extrém száraz bőr, allergiás tünet, szénanátha) már előre jelezhették a későbbi megbetegedés lehetőségét.

Kontakt irritatív ekcéma

A kontakt irritatív ekcéma az irritatív hatású anyagokkal való hosszan tartó, vagy többszöri érintkezés hatására alakul ki. Az irritatív anyagok (például a vegyszerek) bárkinél kiválthatják az ekcémás reakciót egyéni hajlam nélkül is. A reakció mértéke függ attól, hogy az adott szer mennyi ideig és milyen mértékben érintkezett a bőrrel. Felnőtt korban gyakran az első tünetek valamilyen a hétköznapokban gyakran használt tárgy, kozmetikum, mosószer, vegyszer révén alakulnak ki.

Kontakt allergiás ekcéma

A kontakt allergiás ekcéma során az arra érzékenyeknél túlzott reakció lép fel, és azon a bőrterületen jelentkezik, ahol az allergiát kiváltó anyag a bőrhöz ér. Bőrteszt segítségével könnyen megállapítható, hogy mely kontakt okozza a tüneteket, amelyet a későbbiekben célszerű elkerülni.

Seborrheás ekcéma

A seborrheás ekcéma tünetei általában a hajas fejbőrön, a szemöldök vonalán, valamint az orr és ajak redőben fordul elő.

Foto-allergia ekcéma

Ez a típus a kozmetikai készítmény és a napfény kölcsönhatása révén alakul ki.

ekcéma kezelése

Hol alakul ki az ekcéma?

Általában az arc, a nyak, a kéz és a láb területein fordul elő. Az atópiás dermatitis tünetei kisgyermekeknél a végtagok hajlataiban, a fül mögött, a nyakon, és a szem körül alakulnak ki. A kamaszoknál és a felnőtteknél – a fent említett test területek mellett – a tenyéren és a talpon is megjelenhetnek. Jellemző tünetei a korpásan hámló, gyakran kivakart bőr, amelyet gyakran a pszichés stresszhelyzet idéz elő.

Kiknél fordul elő az ekcéma?

Az ekcéma egy nagy gyűjtőfogalom, valamilyen típusú ekcéma a világ lakosságának 10 százalékánál előfordul, és a gyerekek egyik leggyakoribb krónikus bőrbetegsége. Az ekcémás tünetek bármely életkorban előfordulhatnak, csecsemő- és kisgyermek korban és felnőtt korban egyaránt, de felnőtteknél bizonyos munkakörökben gyakori foglalkozási ártalom – például a vegyiparban, építőiparban, gépiparban dolgozók körében, valamint a fodrászok és takarítók körében.

Ekcémát kiváltó egyéb tényezők

Az ekcémát számos egyéb tényező provokálhatja, illetve a fellángolását kiválthatja. Az extrém hőmérséklet, és páratartalom hozzájárulhat ahhoz, hogy a bőr túl szárazzá vagy nedvessé váljon.

Tévhitek az ekcémával kapcsolatban

Nem minden bőrkiütés ekcéma, és a különböző bőrbetegségek egymáshoz nagyon hasonló tünetekkel is járhatnak. Téli időszakban gyakori panasz a száraz és vörös bőr, amely esetenként fájdalmasan ki is repedezhet, azonban gyanúra adhat okot, ha a tünetek heves viszketéssel, esetleg kiütésekkel is párosulnak. A laikus könnyen összetévesztheti az ekcéma tüneteit a pikkelysömör, a seborrhea vagy a rosacea tüneteivel, vagy valamilyen felületes gombafertőzés tünetével. A kellemetlen tünetek és a viszketés kezdetben különféle vény nélkül kapható bőrápoló és hidratáló készítményekkel enyhíthetők, azonban ha a használatuk nem jár jelentős javulással, akkor érdemes bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni.

ekcéma gyógyítása

Miért tanácsos orvoshoz fordulni?

A bőrön jelentkező tünetek hátterében gyakran többféle ok (például belgyógyászati probléma) állhat, ezért a probléma nagyon sok esetben komplex kivizsgálást és személyre szabott kezelést igényel. Ezért a bőrpanaszok esetén az öngyógyítás helyett érdemes bőrgyógyász szakemberhez fordulni, aki a diagnózis felállítása során további kivizsgálásra tehet javaslatot.

Az ekcéma kezelése gyógyítása

A konzultációval egybekötött vizsgálaton a bőrgyógyász megállapítja az ekcéma típusát. A részletes anamnézis segít feltárni a betegség okait, valamint hogy milyen korábbi panaszok állhatnak a kialakulása hátterében. Az ekcéma egyszeri kezeléssel nem orvosolható, és egyes típusai véglegesen nem gyógyíthatók, azonban a bőrgyulladás megszüntetésével valamint a kiváltó ok elkerülésével – az allergén kizárásával – tünetmentes állapot érhető el.

Az ekcéma kezelése személyre szabottan történik. A terápia része a kúraszerűen, a tünetek jelentkezésekor helyileg használt szteroidos készítmények alkalmazása, amelyeket kizárólag a bőrgyógyász által előírt ideig szabad alkalmazni. Az immunmodáló helyi készítmények megakadályozzák a gyulladásos folyamatok kialakulását, és segítik a tünetmentes állapot megőrzését, és akár hosszú távon biztonságosan alkalmazhatók. A pácienseknek általában az erős viszketés, és a folyamatos viszketési inger okoz kellemetlen panaszokat, amelyet antihisztaminokkal lehet enyhíteni.

Másrészt a sikeres kezelés feltétele, hogy az orvos által javasolt tanácsokat – életmódváltozás, étrendváltozás, stresszkezelő módszerek, megfelelő kozmetikum használat, stb,- a páciens hosszú távon a hétköznapokban alkalmazza.

ekcéma megelőzése

Az ekcéma megelőzése

Az atópiás bőr ápolására még a nyugalmi időszakokban is gondot kell fordítani, kerülni kell a szárító hatású, valamint az illatosító és egyéb adalékanyagokat tartalmazó tisztálkodószer használatát. Ajánlott áttérni a kádfürdőzésről a gyors, langyos vízben történő zuhanyozásra.

Az ekcéma megelőzésében sokat segíthet, ha az otthonunkban mérsékelt hőmérsékletet és megfelelő páratartalmat biztosítunk.

A rendszeres hidratálókrém használat segít megakadályozni a bőr kiszáradását, és biztosítja a bőr megfelelő nedvességtartalmát, erre különösen a téli hónapokban kell hangsúlyt fektetni. Javasolt kimondottan irritált, ekcémás bőr számára kifejlesztett készítményeket használni.

Az ekcémás pácienseknek ajánlott pamutból készült nem túl feszes ruházatot viselni, és kerülni kell a szintetikus anyagból készült ruhaneműket.

Minden új ruhaneműt, textíliát az első használat előtt alaposan ki kell mosni, lehetőleg kerülni kell az öblítőszer használatát.

Az ekcémásoknak fokozottabban kell ügyelni az olyan allergénekre (ételallergén, állatszőr stb.), amelyekről tudott, hogy az ekcémát súlyosbíthatja.