Peeling

Peeling jelentése

A különböző erősségű savakkal végzett kémiai hámlasztás vagy más néven a peeling jelentése sokak által ismert fogalom. A hámlasztásos módszerrel számos probléma kezelhető eredményesen, ugyanakkor az oldat típusától és töménységétől függően különböző mélységű hámlasztás érhető el, így serkentve a bőrmegújítási folyamatokat. A kezelés előnye, hogy fájdalommentes és gyors, és igen látványos eredményeket hoz. A peelingre az őszi-téli hónapok a legideálisabbak.

Mi a peeling?

A peeling bevett módszer a bőr felszíni egyenetlenségének kezelésére, alkalmas az apróbb ráncok eltüntetésére, de számos bőrprobléma esetén (bőrelszíneződések, akne, aknés hegek, rosacea, melazma, stb.) is eredményesen alkalmazható. A különböző erősségű savak által a bőr felső rétege, az elszarusodott, elöregedett része távolítható el. A kezelés hatására eltűnnek a napfény által kialakult barnás elszíneződések, az apróbb ráncok, a bőr üdévé válik. Eredményes a pattanásos bőr állapotának javítására. Kúraszerűen alkalmazva felgyorsítja a bőr természetes megújulási folyamatát.

Mi az orvosi peeling?

A pelling több fajtája ismert, és attól függően, hogy a bőr melyik részét érinti, beszélhetünk felszíni (felszínes), középmély és mélyhámlasztásról. A hámlasztás mélységét befolyásolja a kezelés során alkalmazott anyag típusa, és hatóideje. Míg a gyenge savak a kozmetikai szalonokban illetve kíméletes otthoni hámlasztás során is használhatók, addig az erős hatású mély hámlást előidéző savakat kizárólag gyakorlott orvos alkalmazhatja. Az orvosi peeling különböző erősségű (15-43 %-os) oldatokkal történik.

A felszínes hámlasztás 15 %-os oldatokkal történik. Elsősorban aknés bőr kezelésére, és fiatalok számára a bőr felfrissítésére használják. Illetve gyakran alkalmazzák egyéb kezelések előkészítésére (pl.középmély hámlasztás előtt). Előnye, hogy hámlással általában nem jár, és felépülési idővel sem kell számolni.

A középmély hámlasztás során a hatóanyag a bőr középmély rétegében fejti ki a hatását, és erősebb, 2-3 napig tartó hámlással járhat. A középmély hámlasztás közé tartozik például a triklórecetsavas hámlasztás (Easy TCA), és a BeneBellum hyperpigmentáció kezelés. Az oldatok a triklórecetsav mellett AHA savakat, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaznak.

Az új fenol tartalmú hámlasztók teljes mértékben megújítják a bőrt, és körülbelül 9 nap alatt teljesen fiatal, új bőr alakul ki.  A fenolos orvosi mélyhámlasztás erőteljes lemezes hámlással jár, így azoknak ideális, akik komolyabb problémákat kívánnak kezelni, és lehetőségük van a hosszabb felépülési idő beiktatására.

orvosi Peeling

Az előzetes konzultáció szerepe

A kezelést minden esetben egy állapotfelméréssel egybekötött konzultáció előzi meg, és a szakorvos javaslatot tesz a páciens számára legideálisabb kezelésre. A kémiai hámlasztás önmagában is eredményes, de jól kombinálható más orvos esztétikai kezelésekkel is. A konzultáció során az orvos tájékoztat a kezelés előtti/utáni teendőkről (például a fényvédelemről, az otthoni ápolócsomag használatáról).

Mire valók az otthonápolási csomagok?

Jó tudni, hogy az orvosi mélyhámlasztás esetén a kezelést követően további otthoni ápolásra van szükség, amely egyrészt elősegíti a hatóanyagok jobb felszívódását, és a gyorsabb regenerálódást. Van olyan kezelésünk (például a fenolos orvosi mélyhámlasztás), amelynek az ára az otthonápolási csomagot is tartalmazza. Viszont a BeneBellum kezelés, valamint az Easy TCA Acne kezeléshez külön kell az otthonápolási csomagot megvásárolni.

Mikor ajánlott hámlasztást végezni?

A rendszeres fényvédelem (magas faktorszámú fényvédőkrém) ellenére gyakori panasz, hogy nyár végére különböző mértékű pigmentált foltok jelennek meg a test napfénynek kitett részén – az arcon, a dekoltázson, a nyak és a kézfej bőrén. A bőrelváltozások kezelésére az őszi-téli hónapok a legideálisabbak, de számos olyan speciális hámlasztó kelés is elérhető, amelyek még nyáron is biztonsággal végezhetők.

Milyen felépülési idővel jár a peeling?

Általánosságban minél nagyobb a hámlasztás mértéke, és az oldat erőssége, annál nagyobb mértékű lesz a hámlás, és annál hosszabb felépülési időre kell számítani. A gyógyulás folyamatát a kezelés típusa befolyásolja: míg a felszíni gyümölcssavas hámlasztásnál nincs felépülési idő, addig a TCA hámlasztás, és a fenol tartalmú hámlasztás jellemzően több napig tartó erős hámlással jár együtt.

Biztonságos-e az orvosi peeling?

Az orvosi peeling szakmai protokoll alapján, professzionális termékekkel végzett eljárás. Kizárólag képzett orvos végezheti, és teljesen kockázatmentes.