ekcéma fajtái

Ekcéma fajtái

Az ekcéma egy igen gyakori, és kellemetlen tünetekkel járó bőrbetegség. Számos fajtája van, míg például a száraz ekcéma az időseknél gyakori, addig az atópiás ekcéma főként csecsemőknél, és kisgyerek körében fordul elő. Bizonyos ekcémák véglegesen nem gyógyíthatók, viszont megfelelő kezeléssel és ápolással a panaszok mérsékelhetők és tünetmentes időszakok érhetők el. Az ekcéma speciális ápolást igényel, kifejezetten a problémára kifejlesztett bőrápoló termékek használata javasolt.

Kik körében fordul elő a leggyakrabban ekcéma?

A különböző ekcémák az egyik leggyakoribb formái az allergiás bőrbetegségeknek, a világ össznépességét tekintve legalább 10 százalék érintett valamilyen típusú ekcémában. A tünetek bárkinél és bármely életkorban előfordulhatnak, és felnőttkorban valamilyen foglalkozási ártalom hatására is kialakulhat. A gyermekkor után az ekcéma javulhat, de sajnos az életkor előrehaladtával később is visszatérhet.

Hol jelennek meg az ekcémás tünetek?

Az ekcéma sokarcú bőrbetegség, a kiváltó ok mellett különbség tapasztalható a tünetek megjelenési helyében is. Míg a gyerekeknél főként a nyakon, a fül mögött, valamint a végtag hajlatokban jelentkezik, addig a felnőtteknél – az említett területek mellett – még a talpon és a tenyerén is előfordulhatnak.

Jellegzetes ekcéma típusok, és kezelésük

Atópiás ekcéma

Az ekcémának számos fajtája van és különböző módon csoportosítható. A legismertebb fajta az atópiás ekcéma, amely csecsemők és kisgyerekek körében gyakori. Számos olyan felnőtt páciens van, akiknél csak felnőtt korban jelentkeznek a tünetek, viszont a beteg kikérdezésekor kiderül, hogy már gyermekkorukban is extrém száraz volt a bőrük, vagy allergiás tüneteik voltak. Az atópiás ekcéma extrém száraz bőrrel jár, a hajlatokban, és az arcon nedvedző bőrkiütések láthatók.  Erős viszketéssel, bőrpírral jár együtt, és a tünetek igen gyakran valamilyen ételallergiával is társulnak. Még nyugalmi időszak idején is nagyon fontos a helyes bőrápolás. El kell kerülni a bőr kiszáradását, folyamatosan hidratálni kell, és lehetőleg gyors, langyos vízzel való zuhanyozás ajánlott. Míg a kisgyermekeknek a patikában kapható fürdetőkrém használata javasolt, a felnőtteknek illat és adalékanyag mentes gyógyszappan rendszeres használata ajánlott, ami nem szárítja ki a bőrt. Mivel a tünetek stressz hatására is belobbanhatnak, érdemes tudatosan megelőzni, és valamilyen feszültségoldó technikát elsajátítani.

száraz ekcéma

Száraz ekcéma

Az ekcéma bizonyos típusai idős korban gyakoribbak. Ilyen például a száraz ekcéma (más néven kiszáradás miatti ekcéma), amely a bőrszárazság miatt kialakuló tünetegyüttes – másodlagos bőrgyulladás. Elsősorban időseknél az alsó végtagokon (sípcsonton) jelentkezik, de máshol is előfordulhat (pl. karokon, hason, háton, combon). A faggyúmirigyek működése folyamatosan csökken az életkor előrehaladtával. A páciensek bőre ebben a korban igen vékony, száraz, berepedezett, és pikkelyesen hámlik. Kellemetlen viszkető érzéssel jár, ami a fertőződés kockázatát is növeli, hiszen a vakarással apróbb hámhiányokat és sebeket okozhat magának. A száraz ekcéma kiváltója lehet a hideg, és a szél, illetve a beltérben a száraz levegő. De kiválthatja az is, ha a páciens fokozott tisztálkodással, esetleg szárító hatású készítményekkel próbálja a viszkető érzést csökkenteni. Az időskori száraz bőr folyamatos hidratálást, és zsírosítást igényel. Különösen fontos a megfelelő napi folyadékbevitel. Lehetőleg kerülni kell a bőrizgató hatású textíliák viselését (pl. műszál, gyapjú), és nem javasolt a kádfürdőzés sem. Fürdés után törölközéskor kerülni kell az erőteljes dörzsölést, mindig puha törölközőt használjon. Ezenkívül fűtésszezon idején ügyelni kell a helyiség páratartalmára. A száraz ekcéma bőrgyógyászati kezelést igényel.

Seborrheás ekcéma

A seborrheás ekcéma, más néven seborrheás dermatitis is igen gyakori, főként férfiak körében fordul elő. Ez a típus a faggyúmirigyben gazdag területen, a bőr szerkezeti hibája miatt alakul ki. Hullámzó lefolyású, és tünetmentes időszakok után visszatérő bőrbetegség. A jellegzetes tünetek általában a hajas fejbőrön, a hajtő és a homlok találkozásánál, a szemöldök vonalán, fültőben, valamint az orr és ajak redőben fordulnak elő. Zsírosodás, hámló foltok, és korpázó hámlás, valamint erős viszketés tapasztalható. Gyakori a helytelenül táplálkozó, rendszeres alkoholfogyasztó, és túlsúlyos páciensek körében. A tapasztalatok szerint az idősotthonban élő idős pácienseknél is gyakori panasz, amelynek az ottani száraz levegő állhat a hátterében. A seborrheás ekcéma is speciális ápolást igényel, és kifejezetten a problémára kifejlesztett bőrápoló termékek, samponok, krémek használata javasolt. Véglegesen nem gyógyítható, viszont megfelelő kezeléssel és ápolással a panaszok mérsékelhetők.