enyhe rosacea

Enyhe rosacea

A rosacea egy gyakori krónikus bőrbetegség, amely jellemzően a középkorú fehérbőrű, világos hajú és szemű nőknél jelentkezik. Különböző stádiumai vannak, és az enyhe rosacea még nem jár feltűnő elváltozásokkal. A folyamat előrehaladtával viszont egyre több kitágult hajszálér jelenik meg, és a bőr egyre vörösebbnek és eresebbnek látszik. A rosacea kezelésére számos módszer alkalmas, az IPL technológiával végzett kezeléssorozat tartós és látványos eredményeket hoz.

Mi a rosacea?

A rosacea főként nők körében jelentkező krónikus bőrbetegség, amelynek legjellegzetesebb tünete a bőrpír és az arc középső területén előforduló tágult hajszálerek. Általában azokon a területeken fordul elő, ahol a bőr faggyútermelése fokozottabb – orcákon, homlokon, állon, valamint az orron és az orrszárnyakon. A kialakulásának oka egyenlőre tisztázatlan, hátterében állhatnak például genetikai okok, mikrokeringési zavarok, és valószínűsíthető, hogy nők körében a gyakoribb kozmetikum használat áll a háttérben.

A rosacea típusai

A rosacea nem okoz a szervezet számára problémát, a páciensek számára főként zavaró esztétikai problémát jelent. Akkor tekinthető kórosnak az elváltozás, ha a kitágult hajszálerek nem képesek az összehúzódásra. Négy fő típusa és több stádiuma van, amelyek különböző tünet tünettípussal rendelkeznek.

Miért fontos a rosacea időbeni kezelése?

Érdemes odafigyelni már a betegség kezdetén jelentkező első és enyhe tünetekre, amellyel a kedvezőtlen tendencia lassítható, és megelőzhető a további értágulatok kialakulása. A kezeletlen rosacea folyamatosan romlik, újabb értágulatok és gyulladt csomók alakulhatnak ki. Az egyes stádiumok nem szigorúan követik egymást, előfordulhat, hogy az első stádium után a második kimarad, illetve akár egyszerre is jelen lehetnek a különböző stádiumok.

Eleinte hullámokban jelentkező bőrpír tapasztalható, amely pár perc, vagy pár óra alatt megszűnik (pre-rosacea stádium).  Az első típusát (Eritematoid-teleangiektatikus rosacea) kuperózisnak is nevezik, a rosacea első stádiuma. Általában az orcákon és a homlokon apró kitágult erek láthatók, és hullámokban bőrpír jelentkezik.

A második típusa (Papulopusztuláris rosacea) tekinthető a második stádiumnak, ilyenkor a tartós bőrpír és értágulatok mellett gyulladt csomók és pattanásos csomók is kialakulnak – ezért laikusként könnyen összetéveszthető a pattanásossággal. A tünetek főként az arcon, az állon és a homlokon jelentkeznek.

A harmadik típus (Fimatózus rosacea) főként férfiak körében fordul elő, tünete az orron (ritkán az állon) a bőr megvastagodása, egyenetlenné válása. A burjánzás miatt az idős férfiak körében gyakori karfiol orr alakul ki.

A negyedik típus (Ukuláris rosacea) igen ritka, a tünetek a szemhéjak, és a szem vörösséggel (esetleg szemszárazsággal társulva) jelentkeznek.

Rosacea kezelés

Rosaceát kiváltó okok

A rosacea tüneteit a következők provokálják, illetve fokozzák:

  • Napfény, UV sugárzás, szélsőséges időjárás, szél
  • Csípős, és illatanyagokat tartalmazó fűszerek (bors, fűszerpaprika, curry, vanília, fahéj, stb.)
  • Citrusfélék

A tünetek fokozódása érdekében ajánlott kerülni a kimelegedést, értágulatot előidéző italok (pl.kávé, alkohol) és forró ételek fogyasztását.

További provokáló faktorok például az allergiák, emésztési problémák, reflux, a tartósítószerek és adalékanyagok, a stressz, és a hormonváltozások.

A kozmetikai kezelés mellett a megfelelő életmódnak, és a mindennapi bőrápolási rutinnak is kiemelt szerepe van. Fontos gondot fordítani a rendszeres fényvédelemre, és javasolt kerülni az irritáló kozmetikumok használatát.

Gyógyítható-e véglegesen a rosacea?

A rosacea nem gyógyítható betegség, viszont az orvos esztétikában is használatos gépekkel, technikákkal csökkenthetők a tünetek, és ismétlő kezelésekkel tartós tünetmentesség is elérhető.

Rosacea kezelése

A rosacea személyre szabott kezelést igényel, amely azt jelenti, hogy nem elegendő a bőrtüneteket megszüntetni, hanem magát a provokáló tényezőt is fel kell deríteni, illetve kezelni. Így a terápiájában nélkülözhetetlen a kozmetikus és a bőrgyógyász együttműködése, aki gyógyszeres terápiára, krémek alkalmazására, vagy speciális fénykezelésekre tehet javaslatot.

enyhe rosacea kezelése

Enyhe rosacea kezelése orvos esztétikai módszerekkel

Az enyhe rosacea eredményesen kezelhető kozmetikai kezelésekkel például IPL kezeléssel, rádiófrekvenciás kezeléssel, és lézerrel. Rendelőnkben az egyik legmodernebb kezelés típusnak számító IPL technológiát alkalmazzuk. Az IPL kezelés lényege, hogy a villanófénnyel mindig az aktuális kitágult eret szüntetjük meg. A kezelés fájdalommentes, és csak minimális kellemetlenséggel például enyhe égető, csípő érzéssel járhat. Általában 10-30 percet vesz igénybe, és az orvos és a páciens is védőszemüveget visel a kezelés alatt.

Mikor és milyen eredményekre lehet számítani?

 A kezelés hatása pácienstől függően 4-6 hét múlva látható, de már az első kezelés hatására is szemmel láthatóan halványul a bőrpír és csökken az értágulatok száma. Általában kezelés sorozat elvégzése javasolt (havonta 1-szer, 4-5 alkalommal) és a tartós eredmények fenntartása érdekében 1-2 évente ismétlő kezelés elvégzése ajánlott.