Bőrkinövések

Bőrkinövések fajtái

A bőrön bárkinél különféle elváltozások jelenhetnek meg. A bőrkinövések fajtái, és megjelenése is változatos, és laikusként igen könnyű őket összetéveszteni. A beazonosításuk bőrgyógyászati vizsgálat alapján történik, ahol az orvos javaslatot tesz az adott bőrképlet kezelésére, és a legmegfelelőbb eltávolítására. Míg egyes elváltozások jóindulatúak, és csak esztétikailag okoznak kellemetlenséget, addig számos, akár ártalmatlannak tűnő bőrkinövés rosszindulatú daganattá is fejlődhet, ezért fontos idejében felismerni és kezelni. A növedékek házilagos eltávolítása semmiképpen nem javasolt.

Miért fontos a rendszeres bőrgyógyászati vizsgálat?

A bőrön életkortól és nemtől függetlenül többféle bőrelváltozás jelenhet meg a test bármely pontján, – ezek lehetnek jó és rosszindulatúak. A jóindulatú elváltozások esetén és a kialakulás helyétől függően vagy orvosi javaslatra, vagy esztétikai okokból dönthetünk az eltávolításról. Addig a rosszindulat gyanúja esetén (pl. melanoma) indokolt a mielőbbi eltávolítás. Az évenkénti anyajegyszűrés mindenkinek javasolt – bizonyos esetekben gyakrabban is – hiszen az orvos alaposan átvizsgálja a teljes bőrfelületet, és javaslatot tesz a megfelelő terápiára/eltávolításra.

fibróma kezelése eltávolítása

Leggyakoribb bőrkinövések

A kor előrehaladtával a bőr felületén számtalan jóindulatú elváltozás, bőrkinövés jelenik meg, amelyek főként esztétikai problémát jelentenek, ilyen például a fibróma, vagy az idősköri szemölcs, és eltávolításukra praktikus okok miatt kerül sor.

Ugyanakkor számos olyan rosszindulatú elváltozás is van (például a melanoma, a basalioma), amelyeknél indokolt a sebészeti úton történő eltávolítás, és a bőrképletből vett mintát szövettani vizsgálatra is tovább küldik.

Leggyakoribb jóindulatú bőrelváltozások

  • Lipóma
  • Atheroma kásadaganat
  • Fibróma
  • Szemölcsök
  • Anyajegy

Leggyakoribb rosszindulatú bőrelváltozások

  • Melanoma
  • Basalioma

Szemölcsök

A lakosság körében a különféle szemölcsök a leggyakoribb bőrelváltozások, a test bármely pontján előfordulhatnak, és általában nem okoznak fájdalmat. Több mint 100 féle vírus okozza – legtöbb esetben a HPV felelős a kialakulásukért. Az esetek többségében jóindulatú elváltozások, azonban érdemes orvoshoz fordulni, mivel némelyik könnyen összetéveszthető valamilyen rosszindulatú elváltozással, vagy anyajeggyel. Számtalan fajtája van, a megjelenésük, méretük, előfordulásuk gyakorisága is különböző – bár a jellegzetes megjelenésük alapján a szakember számára könnyen diagnosztizálhatóak. Típusai a vírusos szemölcsök, közönséges szemölcsök, uszodaszemölcsök, talpi szemölcsök, futószemölcs. A vírus okozta szemölcsök bármely életkorban előfordulhatnak, ugyanakkor előfordulása jóval gyakoribb a közösségbe, uszodába járó gyerekek/felnőttek körében. Illetve lábadozás után, vagy a gyenge immunrendszerrel rendelkezők körében is előfordulhat.

A szemölcsök közül a közönséges szemölcs előfordulása a leggyakoribb, de nem árt óvatosnak lenni az öndiagnosztikával, mivel könnyen összetéveszthető a futószemölccsel. Általában jól láthatóak, viszont a rejtettebb helyen megjelenő szemölcs akár észrevétlen is maradhat, ami további fertőzési lehetőséget is hordozhat. Az eltávolításuk módja a típustól függően lehet például fagyasztás, electrocauterrel/lézerrel történő égetés, vagy eltávolítás Wolkmann kanállal.

A vírusfertőzés következtében kialakult növedékek kezelése és eltávolítása szakorvosi ellátást igényel, és érdemes minél előbb bőrgyógyászhoz fordulni.

Bőr alatti zsírcsomók: lipoma és atheroma (kásadaganat)

Felnőttkorban (főként 40-60 év között) szintén igen gyakori bőrelváltozás a puha tapintású, mozgatható lipoma és a faggyúval teli csomó az atheroma, amely esetenként be is gyulladhat. Általában ártalmatlanok és főként esztétikai problémát jelentenek. Viszont érdemes szakemberhez fordulni, hogy kizárhassa a rosszindulat gyanúját. Bizonyos esetekben mintavétel elvégzésére is sor kerülhet.

atheroma

Fibróma

A fibróma jóindulatú elváltozás, amely gyakran alakul ki a nyakon, hónaljban, vagy a hajlatokban. A kisebb-nagyobb fibrómák általában világosbarnák, vagy bőrszínűek, logók, vagy laposak. Ha zavaró az elhelyezkedése, vagy irritációnak van kitéve, akkor érdemes bőrgyógyásszal eltávolíttatni. Házilagos eltávolítás nem javasolt az esetleges elfertőződés, vagy vérzés miatt.

Anyajegyek

Az anyajegyek egy része idővel (több-kevesebb mennyiségben) szinte mindenkinél megjelenő ártalmatlan bőrelváltozások. Általában laposak/kiemelkedőek, oválisak/kerekek, a színük is változatos: a nagyon sötét barnák, vöröses és rózsaszínes árnyalatúak is lehetnek. Ugyanakkor a festékes anyajegyekből akár rosszindulatú melanoma is kialakulhat. A megelőzésében nagy szerepe van a korai felismerésnek – a rendszeres szűrővizsgálatnak. A rendellenes elváltozások időbeni felismerésére szolgál az anyajegyszűrés, amelynek során a bőrgyógyász az egész testet ellenőrzi, és az anyajegyeket egyenként dermatoszkóppal szemrevételezi.

Melanoma

A rosszindulatú bőrelváltozások között az egyik legveszélyesebb a melanoma, és laikusként könnyű az anyajeggyel összetéveszteni. Általában semmilyen panaszt nem okoz, viszont már a kezdeti stádiumban is adhat áttétet. Kialakulhat meglévő anyajegyből, illetve olyan bőrterületen is, ahol még nem volt anyajegy. Az idejében felismert melanoma jól kezelhető, ezért kiemelten fontos az évenkénti szűrés, de bizonyos esetekben félévente javasolt megismételni.

Melanoma

Basalioma

A basalioma egy, a melanománál jóval gyakoribb bőrrák típus. Több típusa van, jellemzően panasszal nem jár együtt, és könnyen összetéveszthető valamilyen ekcémával, vagy sebesedéssel. A kezdeti basalioma bőrgyógyász által is jól kezelhető (pl. fagyasztással, kenőcsökkel). Az előrehaladott basalioma, illetve a nagyobb méretű, illetve magas kockázati helyen lévő basalioma sebészeti úton távolítható el.

Bőrnövedékek eltávolítása

A bőrnövedékek eltávolítása többféle módon történhet, amely nagyban függ a bőrkinövés anatómia elhelyezkedésétől, vagy a méretétől – például sebészeti úton történő eltávolítással (kimetszéssel), fagyasztással, electrocauterrel/lézerrel történő égetéssel, vagy eltávolítás Wolkmann kanállal.