laktóz intolerancia vizsgálat

Laktóz intolerancia vizsgálat

A laktóz intolerancia vizsgálat egy gyors és fájdalommentes vizsgálat, amelynek segítségével a tejcukor érzékenység mutatható ki. A kezelés célja a tünetek előfordulásának és súlyosságának a minimalizálása. Az egyéni tolerancia mértéke alapján a páciensnek életmódváltásra, illetve dietetikus által összeállított egyéni étrendre lehet szüksége.

Mit jelent a laktóz intolerancia?

A laktóz intoleranciával és a megállapításához szükséges vizsgálattal kapcsolatban számos fogalom keveredik, ezért érdemes tisztázni, hogy mit jelent, és melyik vizsgálat mire szolgál.

A laktóz intolerancia más néven tejcukor érzékenység egy olyan állapot, amikor a szervezet egy enzim hiányában (vagy elégtelen működése miatt) nem képes a táplálékkal bevitt tejcukor megemésztésére, amely kellemetlen emésztőrendszeri tüneteket okoz a páciens számára. A laktóz (magyarul tejcukor) egy összetett cukor, amelynek a megemésztéséhez egy tejcukor bontó enzimre – a laktáz enzimre van szükség. A laktáz enzim a vékonybélben termelődik, és ez az enzim bontja a laktóz molekulát egyszerű cukorra, amelyet a szervezet hasznosítani tud.

Betegség-e a laktóz érzékenység?

A magyar lakosság kb. 60-65 százaléka laktóz toleráns, és kb. 35-40 százalékuk valamilyen mértékben laktóz intoleráns. Fontos tudni, hogy a laktóz érzékenység nem betegség, hanem egy evolúciós állapot eredménye. Ennek az az oka, hogy a felnőtt emlősállatoknak már nincs szükségük a tejcukor megemésztésére, így az embereknél is csak az anyatejes táplálás idején van jelentősége. Majd a csecsemőkor elmúltával, illetve az életkor előrehaladtával – egyénenként különböző mértékben – egyre csökken a laktáz enzim termelődése. Ugyanakkor genetikai háttértől függően bizonyos embereknél továbbra is fennmarad.

laktóz intolerancia teszt

Miért fontos a kisgyermekeknél a laktáz szint csökkenése?

Ha a laktázenzim szintjének csökkenése olyan nagymértékű, illetve már kisgyerekkorban is kritikus szintet ér el, akkor az elégtelen felszívódás számos betegséghez vezethet, például a fejlődésben okozhat visszamaradást, különböző hiánybetegségeket okozhat, fokozottabb fogékonysággal járhat a fertőző betegségekkel szemben, továbbá viselkedés zavarokat is okozhat.

Laktóz intolerancia, tejfehérjék okozta intolerancia ugyanazt jelenti?

A tejfehérjék okozta intolerancia (amelyet a tej fehérje komponense okoz) nem azonos a laktóz intoleranciával, bár mindkét esetben gasztroenterológiai vizsgálatra van szükség. A tejtermékek fogyasztása utáni panaszok kivizsgálására külön vizsgálat (laborcsomag való). Ezért minden esetben kerülendő az öndiagnosztika, mivel a jelentkező tünetek hátterében különböző betegségek is állhatnak.

A laktóz intolerancia típusai

Elsődleges laktóz intolerancia

Az elsődleges, vagy primer laktóz intoleranciának két típusa van: az örökletes (veleszületett laktóz intolerancia), illetve a szerzett (felnőttkori) laktóz intolerancia.

Az örökletes laktáz hiány esetében az újszülött mindkét szülőjétől hibás laktáz gént örököl. Ez a típus rendkívül ritka, és ilyenkor a csecsemő nem képes az anyatej megemésztésére a laktáz enzim hiányában.

A szerzett típus, vagy felnőttkori laktóz intolerancia már jóval gyakoribb. A laktáz enzim szintje egyénenként eltérő módon általában a csecsemőkort követően, már 2 éves kor után csökken a szervezetben. Az anyatejes táplálás alatt a tejcukor emésztése még hatékony, de az életkor előrehaladtával fokozatosan eltűnik az enzim a szervezetből. Jellemzően 6 éves kor előtt nem okoz tüneteket.

laktózérzékenység teszt

Másodlagos laktóz intolerancia

A másodlagos laktóz intolerancia egy szerzett állapot. Ebben az esetben a személy genetikailag képes a tejcukor megemésztésére, de a laktáz enzim termelődését bizonyos környezeti faktorok akadályozzák. Ugyanakkor visszafordítható állapot, a kiváltó ok kezelésével helyreáll a szervezetben a laktóz lebontás képessége.

A laktóz intolerancia tünetei

A laktóz intolerancia kellemetlen emésztőszervi panaszokat okoz a páciens számára, a tünetek általában 2-4 óra múlva jelentkeznek a tejcukor tartalmú étel elfogyasztását követően. Majd további tejcukor tartalmú étel fogyasztása nélkül a tünetek 1-2 napon belül megszűnnek. Sok páciensnél a feldolgozott élelmiszerekben előforduló úgynevezett rejtett laktóz okozhat panaszokat.

Jellemző tünetek

Gázképződéssel járó hasmenés: a tejcukor a belekben emésztetlenül halad tovább, vizet vonz magához, amely híg, robbanásszerű hasmenéshez vezet az erőteljes gázképződés miatt.

Felfúvódás, hasi görcsök, bélgörcsök, émelygés, hányinger stb.: mivel a vastagbél baktériumai által történik a lebontás, a panaszokat a keletkező gázok és savas bomlástermékek okozhatják.

Egyéb tünetek

A bélrendszert érintő panaszok mellett előfordulhat például fejfájás, koncentrációs képesség csökkenés, teljesítményromlás.

Kinek érdemes tejcukor érzékenység vizsgálatot elvégeztetni?

  • Mindazoknak, akiknél emésztőszervi panaszok jelentkeznek a tej, vagy tejtermék fogyasztását követően.
  • Azoknak, akiknél annak ellenére fordulnak elő a jellemző tünetek, hogy nem fogyasztanak tejterméket.
  • Azoknak, akiknek laktóz érzékeny személy fordul elő a családjukban.

Hogyan diagnosztizálható a laktóz intolerancia?

A laktóz intolerancia diagnosztizálására több módszer is alkalmas: a H2 kilégzési teszt és a genetikai teszt. Mivel a laktóz érzékenység lehet akár átmeneti is, így a genetikai vizsgálat önmagában nem ad választ a laktóz intolerancia fennállására, ezért  minden esetben fontos a H2 kilégzési teszt elvégzése.

laktózérzékenység vizsgálat

Előzetes konzultáció

A vizsgálat előtt érdemes előzetes konzultációt igénybe venni, ahol a szakorvos javaslatot tesz a páciens számára leginkább megfelelő vizsgálatra.

Amennyiben bizonytalan, hogy melyik vizsgálat lenne az Ön számára a legmegfelelőbb, forduljon hozzánk bizalommal!

Mit jelent a H2 kilégzési teszt?

A laktóz intolerancia megállapítása leggyakrabban H2 kilégzési teszttel történik, amely egy elterjedt gasztroenterológiai vizsgáló módszer. Ugyanakkor fontos tudni, hogy amennyiben a vizsgálat célja az alanyi jogon járó személyi adókedvezmény igénybe vétele, az erre jogosító igazolást (szakorvos javaslata alapján) csak H2 kilégzési teszt birtokában lehet kiállítani. A lényege az, hogy a páciens által elfogyasztatott – nagy mennyiségű – laktóz tartalmú ital után meghatározott időközönként egy műszerrel megmérik a kilélegzett levegő hidrogéntartalmát. Amennyiben a hidrogén koncentrációja jelentős, az laktóz érzékenységre utal.  Maga a vizsgálat fájdalommentes, nagyjából 2-3 órát vesz igénybe. Előnye a tesztnek, hogy egyszerűen kivitelezhető, és elvégzése után a teszt azonnal kiértékelhető. Hátrányaként említik, hogy kellemetlen tüneteket okozhat a kimutatáshoz szükséges laktóz mennyiség, valamint az, hogy már a vizsgálat időpontja előtt bizonyos előkészületeket igényel a pácienstől a kapott eredmények kiértékelhetősége érdekében.

Mire való a laktóz intolerancia genetikai teszt?

Másik módszer a laktóz érzékenység kimutatására a genetikai teszt, amely történhet szájnyálkahártyáról vett mintáról (amely előnyös pl. gyerek esetében) illetve vérből.

A laktóz intolerancia genetikai teszt az elsődleges (felnőttkori) laktóz intolerancia megállapítására szolgál, jelezheti a laktóz érzékenység iránti hajlamot. Kimutatja egyrészt, hogy fenn áll-e az illetőnél a genetikailag meghatározott tejcukor érzékenység, másrészt, hogy várható-e idővel a megjelenése.

Mi a teendő, ha a teszt laktóz érzékenységet állapít meg?

Amennyiben a vizsgálat megállapítja a laktóz érzékenységet, akkor tisztázni kell az adott egyéni tolerancia mértékét. Majd a tünetek minimalizálása érdekében egy dietetikus által összeállított egyéni étrendre lesz szükség áttérnie a páciensnek.

Miért érdemes gasztroenterológus szakemberhez fordulni?

Fontos tudni, hogy a hasonló jellegű emésztőszervi panaszokat különböző betegségek okozhatják, ezért ajánlott a diagnosztizálást gasztroenterológus szakemberre bízni, aki a tünetek és a kórelőzmények alapján dönt a páciens számára legmegfelelőbb a kezelésről, megállapítja az egyéni tolerancia mértékét és szükség esetén további kivizsgálásra irányítja.

A laktóz intolerancia kezelése

Az egyéni tolerancia alapján a szakember megállapítja, hogy a páciens mennyi tej és tejterméket fogyaszthat el anélkül, hogy az problémát okozna a számára. Bizonyos termékekben (pl. felvágottak, húskészítmények, félkész- készételek) adalékanyagként előfordulhat valamennyi tej és tejcukor is, ezért körültekintően kell eljárni a napi bevásárlás során. Másrészt a laktózmentes étrend mellett a laktáz enzim szájon át történő pótlása nagymértékben megkönnyíti, hogy a páciens a közös társadalmi eseményeken probléma nélkül étkezzen. Ma már a laktózmentes termékek széles választéka érhető el, így gond nélkül építhetők be az étrendbe azok a termékek – tejtermékek, tejszármazékok -, amelyeket a gyártó (a csomagolásán, címkéjén) a „laktózmentes” kifejezéssel lát el.

Laktóz intolerancia vizsgálat ára

Hidrogén kilégzéses teszt ára: 10 000 Ft / alkalom

Igény esetén lehetőség van belgyógyászati konzultációra, amelynek ára: 20 000 Ft

Már két rendelőnkben tudunk megoldást nyújtani a problémájára. Kérjen időpontot az Ön számára leginkább megfelelő helyszínre! Kérjen visszahívást az alábbi űrlap segítségével, vagy keressen bizalommal az alábbi telefonszámainkon: 06-70-245-1881, 06-70-543-0530.