hasi ultrahang

Hasi ultrahang

A hasi ultrahang egy megbízható módszer a hasi szervek vizsgálatára, jellemzően a hasüregben jelentkező fájdalom okának a felderítése használják. A medicina számos területe alkalmazza, előnye, hogy nem jár fájdalommal, és egészségügyi kockázattal. A hasi ultrahangra éhgyomorral kell érkezni és előtte 2 órával lehet vizet inni. Fontos, hogy a vizsgálat előtt nem szabad a húgyhólyagot kiüríteni, különben a vizsgálat vagy korlátozott értékű lesz, vagy el sem végezhető.

Mit jelent a hasi ultrahang vizsgálat?

Maga az ultrahang egy olyan képalkotó eljárás, amelynek során a vizsgáló orvos a hanghullámok segítségével kap kép formájában vizuális információt. Az ultrahang működési elve röviden az, hogy a hallható hangnál magasabb frekvenciájú hangok (az emberi fül számára nem érzékelhetők) képesek áthatolni a lágy szövetek jelentős részén: egy részüket elnyelik, míg a többit a testen belüli szövetek visszaverik. A vizsgálat során használt készülék vizsgálófeje kibocsájtja az ultra hanghullámokat, és a visszaverődő hullámokat elektromos jelekké alakítja. Majd a készülék a vizsgált területet a monitoron látható képpé alakítja. Az ultrahang diagnosztikát számos szakterület alkalmazza (például a belgyógyászat, nőgyógyászat, kardiológia, érsebészet, urológia, endokrinológia, ortopédia), és a különféle vizsgálatokhoz más frekvenciával működő, illetve másmilyen méretű, formájú vizsgálófejre lehet szükség. Az eljárás nem károsítja a szervezetet – nem jár sugárterheléssel – és teljesen fájdalommentes.

A hasi ultrahang a leggyakrabban végzett ultrahang vizsgálat, a hasüreg szerveinek vizsgálatára szolgál, segítségével a belső szervek állapotáról kaphatunk képet. Ezek a szervek pl. az epehólyag, a vese, vagy a máj, de a módszer alkalmas a hasüreg nagyobb ereinek, és nyirokcsomóinak a vizsgálatára. Az ultrahang hullámok jobb terjedése miatt egy speciális zselével kenik be a vizsgálófejet, amelynek mozgatásával a valós időben azonnal megjelenik a monitoron a belső szervek két dimenziós képe.

hasi ultrahang vizsgálat

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a zselé?

A zselé színtelen, szagtalan, hipoallergén, és bőrbarát, így az érzékeny bőrűeknél sem vált ki allergiás reakciót.

 Mi a célja a hasi ultrahang vizsgálatnak?

A hasi ultrahang célja általában a hasüregben jelentkező fájdalom okának a felderítése. A vizsgálat során meghatározható a szervek nagysága, a szerkezetük, valamint az azon belül lévő különböző eltérések (ciszták, vese- és epekövek stb.) megállapítására szolgál. Kimutathatók az egyes szervek rendellenességei, így az ultrahangos diagnosztika gyakran részét képezi a belgyógyászati és gasztroenterológiai vizsgálatoknak. Ugyanakkor a hasi ultrahang vizsgálat megkönnyíti a diagnosztizálását a daganatos betegségeknek, és azok áttéteinek, valamint a hasüregben előforduló vérzéseknek és a hasüregben felhalmozódó folyadéknak.

A gyomor- és bélrendszer területén felvetheti bizonyos elváltozások gyanúját, ezért általában javasolt kiegészíteni egyéb eszközös vizsgálatokkal is, mint például gyomortükrözéssel, vastagbéltükrözéssel.

Milyen panaszok esetén javasolt a hasi ultrahang vizsgálat?

A hasi panaszok hátterében sokféle betegség állhat, és hasi ultrahang egy igen kíméletes módszer a különböző problémák felderítésére.

Az alábbi esetekben/panaszok esetén érdemes a vizsgálatot elvégezni:

Az alábbi gyanúk tisztázása esetén:

  • Epekő, vesekő, hasnyálmirigy betegség gyanúja
  • Daganat gyanúja
  • Májbetegség gyanúja, sárgaság okának felderítésére
  • Gyulladásra utaló laboratóriumi eltérések felderítésére
  • Szülés utáni kövesség megállapítása
  • Fennálló hasi panaszok mellett az elhízás okának feltárására
  • Lép szerkezetének, méretének, megnagyobbodásának kivizsgálására
  • Kismedencei szervek vizsgálatára nőgyógyászati panaszok esetén
  • Prosztata szerkezetének, méretének, megnagyobbodásának kivizsgálására

A hasi ultrahang kockázatai

A hasi ultrahang az orvostudomány jelenlegi állása szerint kockázatmentes – ellentétben az ionizáló sugarakat alkalmazó röntgennel, vagy CT vizsgálatokkal.

Miért érdemes megelőző jelleggel hasi ultrahang vizsgálatot elvégeztetni?

A hasi ultrahanggal számos súlyos betegség már a kezdeti stádiumban, a tünetek jelentkezése előtt kimutatható. Így akkor is hasznos lehet elvégeztetni – prevenciós jelleggel -, amikor a páciensnek még semmilyen emésztőszervi panasza nincs.

A hasi ultrahang vizsgálat menete

A vizsgálat előtt páciens szabaddá teszi a hasi területet, majd hanyatt fekve elhelyezkedik a vizsgálóágyon. Vese ultrahang esetén a vizsgálat oldalfekvésben történik. Az orvos kérheti a pácienst a testhelyzet megváltoztatására, valamint az utasítása szerint időnként mélyen be kell szívni a levegőt és bent tartani. Maga a vizsgálat pár percet vesz igénybe, végül a páciens írásos véleményt kap a szakorvostól. Az eredményekről szükség esetén képek is készíthetők.

hasi ultrahang vizsgálat menete

Kellemetlenségek a hasi ultrahang alatt

A hasi ultrahang teljes mértékben fájdalommentes eljárás, egyedül az alkalmazott ultrahang zselé okozhat hideg érzést a bőrön. Bizonyos hasi fájdalom okának felderítése esetén esetleges kellemetlen érzés tapasztalható a vizsgálófej hasra történő nyomása miatt. A bőrre kent zselé könnyen eltávolítható, vagy ha esetleg a ruhaneműre rákerült, abból folt nélkül kimosható.

Előkészületek a hasi ultrahang előtt

Étkezés

A vizsgálat éhgyomorra történik, már 6 órával előtte nem szabad semmit enni. A vizsgálat előtti napon, amennyiben a páciens hajlamos a gázképződésre Espumisan Max bevehető a zavaró bélgázok elkerülésére.

Folyadékfogyasztás

A vizsgálat előtt 2 órával lehet (szénsavmentes) vizet fogyasztani. A vizsgálat teli húgyhólyaggal történik, ezért nem szabad hólyagot üríteni.

Gyógyszerszedés

A szokásos reggeli gyógyszer a vizsgálat reggelén is bevehető egy korty vízzel.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Amennyiben a páciens a hasi ultrahang előtt evett, illetve kiürítette a húgyhólyagját, akkor a vizsgálat vagy korlátozott értékű lesz, vagy el sem végezhető.

Milyen gyakran ismételhető a hasi ultrahang vizsgálat?

A hasi ultrahang vizsgálat korlátlan számban ismételhető meg.

Hasi ultrahang ára

A hasi ultrahang vizsgálat ára: 20 000 Ft

Igény esetén lehetőség van belgyógyászati konzultációra, amelynek ára: 20 000 Ft