Hasmenés - székrekedés

Hasmenés

A hasmenés az egyik leggyakoribb gyomor-bél rendszeri tünetek egyike, amely a lefutása alapján lehet akut és krónikus hasmenés. A tartósan elhúzódó, visszatérő hasmenést gyakran a laktóz intolerancia, és az ételintoleranciák is okozhatják, illetve az egyre többeket érintő irritábilis bél szindróma az oka a leggyakrabban a funkcionális hasmenésnek. A hasmenés kivizsgálására számos módszer alkalmas, például széklet vizsgálat, hasi ultrahang vizsgálat.

Mit jelent a hasmenés?

A tápcsatorna egy rendkívül fontos szervünk, amelynek részei (fentről lefelé haladva) a szájüreg, a garat, a nyelőcső, a gyomor, és a belek. A táplálkozás során az életműködéshez szükséges tápanyagokat a keringési rendszer útján a vér szállítja a sejtek felé. Az anyagok egy része felszívódik és beépül a testbe, a nem emészthető anyagok pedig a végbélnyíláson át széklet (salakanyag) formájában távoznak. Az emésztőrendszer érzékenyen reagál a különböző károsító hatásokra, amely leginkább a széklet jellemzőinek megváltozásában (állagában, minőségében, mennyiségében, gyakoriságában) mutatkozik meg. Hogy milyen gyakoriságú, mennyiségű és állagú székletürítés tekinthető normálisnak az egyénenként változó, de mind a székrekedés, mind a hasmenés rendkívül gyakori probléma.

A székrekedés esetén az ürítés gyakorisága kevesebb, mint 1 három naponta, a széklet kemény állagú, nehéz az ürítése, és gyakran hasi diszkomforttal, vagy puffadással is együtt jár.

Hasmenésről akkor beszélünk, ha egy nap alatt legalább három alkalommal történik laza, vizes, híg székletürítés.

Hasmenés fajtái

A hasmenés fajtái

A hasmenés a lefolyása alapján lehet akut, és krónikus.

Az akut hasmenés hátterében valamilyen fertőzés (vírus) áll a leggyakrabban. Nem igényel vizsgálatot, ha a panaszok maguktól elmúlnak pár nap alatt – ilyenkor elegendő a tüneti kezelés, pl. diéta, vény nélkül kapható gyógyszer.

Azonban ha elhúzódóvá válik, lázzal, hasi fájdalommal, véres székletürítéssel jár együtt, akkor a tünetek hátterében számos probléma állhat:

 • bakteriális fertőzés
 • a bélflóra egyensúlyának átmeneti felborulása
 • átmeneti felszívódási zavar – amely a gyulladás talaján alakult ki.

Ebben az esetben már mindenképp érdemes gasztroenterológushoz fordulni a hasmenést kiváltó okok felderítése érdekében.

A krónikus hasmenésnek két fajtája van: funkcionális hasmenés és szervi eredetű.

A funkcionális hasmenés leggyakoribb oka az irritábilis bél szindróma, amely ma egyre többeket érintő betegség. Erről abban az esetben beszélhetünk, ha nem találunk kimutatható szervi okot a vizsgálatok során. A panaszok hátterében a bél kóros beidegzése, illetve motilitási zavar áll. Ide sorolhatók a különböző ételintoleranciák: laktóz érzékenység, fruktóz érzékenység, ételallergiák, és a lisztérzékenység.

A szervi eredetű krónikus hasmenés oka a következők:

 • Idült gyulladásos bélbetegségek (Crohn betegség, colitis ulcerosa)
 • Vastagbélpolypus, vagy rosszindulatú daganat

Ritkábban:

 • Bizonyos hormonokat termelő daganatok,, ill. hormonális okok (cukorbetegség, pajzsmirigy túltengés)
 • Egyéb ritka okok (kollagén, ill. mikroszkópos colitis, Whipple kór)

Mikor érdemes szakorvoshoz fordulni?

A hosszú ideje fennálló, vagy visszatérő hasmenés megkeseríti az ember hétköznapi életét, ugyanakkor hiánybetegségekhez is vezethet, és súlyosabb betegségek tünete lehet. Ezért érdemes időben szakemberhez fordulni a problémák mielőbbi tisztázása érdekében.

Miből áll a gasztroenterológia kivizsgálás?

A kivizsgálás során az orvos tisztázza a páciens hasmenéses tüneteit, és a székletürítés jellemzőit.

Például:

 • Mióta tart a hasmenés?
 • Milyen a széklet jellege?
 • Összefüggésben áll-e az étkezéssel, tapasztalt-e valamilyen kiváltó ételt/ételeket?
 • Együtt jár-e hasi görcsökkel, szelekkel?
 • Tapasztalt-e hirtelen fogyást az elmúlt időszakban?
 • Lázas volt-e?
 • Antibiotikumos kezelés volt-e a közelmúltban?
 • A környezetében másnak is előfordult-e hasonló hasmenés?

A hasmenés jellege és a társult tünetek alapján az orvos laboratóriumi és eszközös vizsgálatokat javasol.

Hasmenés

Mit jelent a laboratóriumi székletvizsgálat?

A széklet állagából és színéből (gyakran) sok minden megállapítható az adott páciens egészségi állapotával kapcsolatban, azonban vannak olyan esetek, amikor laboratóriumi székletvizsgálatra van szükség a panaszok okainak a felderítésére. A székletelemzés olyan betegségekre hívhatja fel a figyelmet, mint a gyulladásos bélbetegségek, az aranyeresség, fekély, vagy vitaminhiány, amelyeknek gyakori tünete a hasmenés.

A széklet-tenyésztés eredményéből megállapítható egyrészt, hogy normál flórával rendelkezünk-e, de felhívja a figyelmet az esetlegesen előforduló baktériumok, vírusok, kórokozók, paraziták, stb. jelenlétére.

Eszközös vizsgálatok

A gasztroenterológia kivizsgálás keretében végzett, (illetve javasolt) eszközös vizsgálatok közé sorolható a hasi ultrahang, a kolonoszkópia (vastagbéltükrözés), és gasztroszkópia (gyomortükrözés). A hasi ultrahang vizsgálat egy teljesen fájdalommentes és gyors diagnosztikai eljárás, míg az utóbbi vizsgálatokat már altatásban is végzik, ezzel elkerülhető a vizsgálattal járó kellemetlenségek, és fájdalom egyaránt.

A laktóz intolerancia (tejcukor érzékenység) gyakran okoz tartósan elhúzódó, visszatérő hasmenést. A H2 kilégzési teszt egy szintén fájdalommentes eljárás, amely a tejcukor- és gyümölcscukor érzékenység, és a kontaminált vékonybél szindróma kimutatására alkalmas.

A kiváltó ok felderítése hosszadalmas folyamat, mivel számos tényező, illetve betegség is okozhatja. Az eredmények tükrében az orvos megfelelő kezelést, életmódváltozást, illetve diétát javasol.

További kérdése van? Már két rendelőnkben állunk pácienseink rendelkezésére. Kérjen időpontot az Ön számára leginkább megfelelő helyszínre!