Basalioma

Basalioma

A basalioma a bőrrák egyik formája, az oka elsősorban a napsugárzás. Lassan alakul ki, gyakran jellegtelen bőrelváltozásként jelentkezik. A diagnosztizálását és a kezelését nehezíti, hogy gyakran semmilyen panasszal nem jár, így a páciensek nem gondolják, hogy orvoshoz kellene vele fordulni. A kezdeti basalioma jól kezelhető. Az önvizsgálatnak nagy szerepe van a megelőzésében, ezért ha egy bőrelváltozást problémásnak észlelünk, érdemes mielőbb bőrgyógyászhoz fordulni.

Mit jelent a basalioma?

A basalioma (carcinoma basocellulare) más néven bazálsejtes karcinóma a hám alsó rétegéből kiinduló bőrrák fajta. Általában lassan növekszik, és ritkán ad áttétet más szervekbe. A basalioma gyakran alig látható, jellegtelen bőrelváltozásként jelentkezik (például halvány rózsaszín foltként, vagy tömött bőrszínű csomóként), és a páciensek gyakran nehezen gyógyuló pattanásnak, vagy sebnek vélik, ezért nem gondolják, hogy orvoshoz kellene vele fordulni. Az életkor előrehaladtával – különösen 50 év felett- egyre nagyobb az esély a kialakulására. Jellemzője a családi halmozódás, illetve akinél előfordult korábban, annál nagy az esély az újbóli kialakulására.

A basalioma típusai

Többféle basalioma típus különböztethető meg, a leggyakoribbak a következők:

Felületes Basalioma típus: színe halványrózsaszín, a szélén gyöngyházfényű, és általában egyszerre több jelentkezik a bőrön.

Noduláris Basalioma típus: gyöngyházfényű, közepén fénylő csomó, amelynek felülete pörkösödésre hajlamos. A seb lassan növekszik, miközben a bőrszövetet roncsolja.

Pigmentált Basalioma típus: nagyon hasonló a melanoma malignumhoz, általában sötétszürke színű elváltozás.

Basalioma tünetei

A basalioma okai

A basalioma kialakulásában elsősorban három kockázati tényezőnek van szerepe:

 A napártalom (a leégés): különösen az UV-B sugarak hatása jelentős.

Jelentős kockázati tényezőnek számít a bőrtípus: az I-III. bőrtípusú fehér bőrű, világos szemű páciensekre jellemző, hogy gyakrabban és könnyen leégnek. Leginkább azok körében fordul elő, akik az idő nagy részét döntően beltérben töltik, viszont nyaralás során gyakran leégnek, illetve akik rendszeresen szoláriumoztak.

Továbbá a kialakulásában szerepet játszik az öröklött hajlam.

Egyéb ritka okok

Gyengült immunrendszer

Rákkeltő anyagok jelenléte (pl. arzénes ivóvíz)

Hol alakul ki a basalioma?

A test bármely pontján előfordulhat, de a leggyakrabban a fénynek kitett területeken jelentkezik: az arcon – homlokon, orron, ajkakon -, de a kopasz fejbőrön, tarkón, fülcimpán, mellkason, és a háton is kialakulhat.

A basalioma előfordulása

A nem festékes bőrrákok közül a basalioma igen gyakori típus, minden harmadik embernél előfordulhat az élete során, elsősorban a fehér bőrű, világos szemű embereknél. Nemtől függetlenül bárkinél kialakulhat. Leginkább az idősekre jellemző, de a helytelen napozási és szoláriumozási szokások miatt már fiatalabb korban (40 év) is előfordul.

A basalioma tünetei

A basalioma általában az ép bőrfelületen alakul ki, a szélei gyakran gyöngyházfényűek, a felszínét apró erek szövik át. A középső része kisebesedhet, és hegesedhet. Lassan alakul ki, tipikus tünete a nehezen gyógyuló seb.  A basalioma mérete kezdetben akár pár mm-es lehet, azonban ha elhanyagolják évek alatt akár 10-15 cm-esre is növekedhet, és az izmok, csontok felé is növekedhet. Formája gyakran lapos, vagy lencse szerű. Színe változatos piros, rózsaszín, barna, vagy gyöngyház színű. Az elváltozás gyakran semmilyen panasszal nem jár, időnként viszkethet.

Basalioma gyógyítása

Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

Javasolt bőrgyógyászhoz fordulni, ha a testen vöröses, hámló vagy erekkel átszőtt gyöngyházfényű elváltozást észlelünk, amelyet viszket.

Feltétlenül ellenőriztessük a nem gyógyuló, esetleg vérző sebet, illetve, ha a gyógyult seb helyén rövid időn belül ismét új seb alakul ki, esetleg vérzik és varasodik.

A basalioma diagnosztizálása, gyógyítása

A basalioma diagnosztizálását bőrgyógyász végzi egy speciális nagyító, dermatoscop segítségével. A vizsgálat célja az, hogy kizárják a melanoma lehetőségét. A basaliomák többsége a szakember számára könnyen beazonosítható. A korai diagnózis esetén számos eljárással jól gyógyítható, például speciális kenőcs, folyékony nitrogénnel történő fagyasztás, műtéti eltávolítás, lézeres kezelés alkalmazásával. Az alkalmazott módszer függ a basalioma típusától, az elhelyezkedésétől valamint az elváltozás súlyosságától.

A basalioma eltávolítása

A kisebb méretű, felületes basalioma eltávolítását bőrgyógyász végzi, amelyet egy alapos kivizsgálás előz meg. A beavatkozásra a konzultációval egy időben kerül sor, és általában folyékony nitrogénnel történő fagyasztással, vagy speciális hatású kenőcs alkalmazásával történik.

Az előrehaladottabb, nagyobb, illetve magas kockázatú helyen található basalioma eltávolítása sebészeti kimetszéssel történik sebész, vagy plasztikai sebész által, és a bőrgyógyász sebészeti beutalót ad a páciens számára. A bőrelváltozás eltávolítása helyi érzéstelenítésben történik, amely esetleg minimális kellemetlenséggel járhat. A bőrképletből mintát vesznek, és szövettani vizsgálatra küldik. Kontrollra az eltávolítást követően az orvos által meghatározott időpontban (3-6-12) hónap múlva kerül sor.

Milyen eredménnyel jár a basalioma eltávolítása?

Általában nem végleges jellegű beavatkozás: az arra hajlamos személyeknél, illetve akiknél korábban előfordult nagy az esély az újbóli kialakulására.

A basalioma megelőzése

Napozás, szoláriumozás mellőzése

A napozás, és a szoláriumozás mellőzése, illetve megfelelő fényvédelem alkalmazása jelentősen csökkenti a basalioma kialakulásának kockázatát. Genetikai hajlam esetén a basalioma kialakulása nem előzhető meg még megfelelő védekezéssel (magas faktorszámú fényvédőkrém használatával) sem. Így ha a családban előfordult, érdemes eleve elővigyázatosnak lenni, és lehetőleg kerülni a napozást és a szoláriumozást.

Önvizsgálat

Az önvizsgálat a basalioma esetén is különösen fontos, a krémek hatására sem múló piros foltok esetén, valamint a nem gyógyuló sebek esetén felmerülhet a basalioma gyanúja.

Szűrővizsgálat

A megelőzést segítik az évente végzett szűrővizsgálatok, erre különösen az 50 év felettieknek kell figyelmet fordítani. Azoknak, akiknél már korábban előfordult nem festékes bőrrák, célszerű akár negyedévente-félévente kontrollra járni a kiújulás megelőzése érdekében.

Ha viszont a családban előfordult már basalioma, akkor már fiatal kortól (20-30 éves kortól) javasolt a rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel.