szepsegapolas

Hogyan tud egy önbizalom növelő beavatkozás kívül és belül is szebbé tenni?

Manapság rengeteg különböző beavatkozás közül válogathatunk, legyen szó esztétikáról vagy plasztikáról. Ezeket a beavatkozásokat végezhetjük egészségügyi vagy pedig esztétikai célból.

Amikor esztétikai célról beszélünk, ott saját külsőnkkel nem vagyunk valamilyen módon megelégedve. Lehet ez egy apró aszimmetria, egy vékony ajak, vagy egy megereszkedett bőr. Teljesen egyén függő ki mit lát szívesen vissza a tükörben, hiszen a szépség, mint fogalom szubjektív. Több befolyásoló tényező is lehet emögött amikor egy ember úgy dönt, valamit meg szeretne magán változtatni.

A külső tényezők

Külső tényezőknek azokat nevezzük amikor a páciens, nem saját akaratából vagy elhatározásából szánja rá magát a beavatkozásra, hanem a kívülről érkező ingerek miatt. Ilyen lehet például a social media. A social media a saját önképünkre bizonyítottan negatív hatással van. Valótlan, hamis dolgokat látunk igazinak és éppen ezért sokszor elérhetetlennek is. Az alkalmazás felhasználója tulajdonképpen kap egy ‘szépség normatívát’, amihez sajnos sok esetben saját magát hasonlítja. Így bizonyos időn belül ő is el szeretné érni a látott ‘normát’. Persze ez nem jelenti azt, hogy a Social media önmagában rossz, mert rengeteg az edukációs, pozitív, inspiráló és motiváló tartalom is. A felhasználó kezében van a döntés, hogyan szűri a bejövő tartalmakat.

További külső tényező példája, amikor a páciens az őt ért negatív kritikák miatt érkezik a beavatkozásra. Lehet ez az illető párja, barátja, vagy akár ismeretlen személy is. Online bullying. Fontos odafigyelnünk, hogy ha a külsőnkre kritikát kapunk az valóban építő jellegű-e vagy sem, és később ez alapján hozzuk meg döntésünket. Illetve abban az esetben, ha építő jellegű a kritika érdemes feltennünk a kérdést: Zavar ez engem annyira, hogy kihasson az önbizalmamra?

A saját elhatározás

De mi van akkor, amikor saját magunk által döntünk egy beavatkozás mellett? Sok esetben sorsfordító is lehet.

Egy külső meghatározó tulajdonságunk, amivel akár már évek óta nem vagyunk megelégedve, igencsak kihat az önbizalmunkra is. Az önbizalmunk pedig meghatározza a magabiztosságunkat és azt, amit a világ felé, kifelé közvetítünk. Magabiztosságunk mértéke nagyban hozzájárul a hangulatunkhoz és a cselekvőképességünkhöz, mindennapjainkban. Így, ha hosszabb ideje valamivel elégedetlenek vagyunk, és emiatt alacsonyabb az önbizalmunk célszerű elgondolkozni a lehetőségeinken. Akár csak tájékozódási szinten is.

Egy konzultáció keretein belül, pedig több olyan lehetőséget is feltárhat előttünk szakemberünk vagy orvosunk, amikben eddig talán nem is gondolkoztunk. Ez kiemelten fontos, mivel nem mindenkinek ugyanaz a kezelés megfelelő, sok esetben a kombinált kezelésekben van a megoldás.

Egy sikeres beavatkozás után

Sikeres beavatkozásnak azt nevezzük amikor a páciens elképzelése és igénye is megvalósul.
Ennek alapfeltétele, hogy a páciens megtudja határozni, hogy mi a pontos elképzelése mi az amit szeretne, esetleg mi az amit biztosan nem. Például ajakfeltöltés esetén természetes hatású vagy extrán dús ajkakat szeretnénk-e.

Ha a kívánt eredményt sikerül elérnünk, akkor nem csak külsőnkkel lettünk elégedettebbek, hanem saját magunkkal is. Visszanyertük önbizalmunkat, és ezáltal magabiztosságunkat is.

Azt fontos kiemelni, hogy ezt abban az esetben érhetjük el, ha valóban alaposan felmértük igényeinket és saját elhatározásból hoztuk meg döntésünket.