Lipoma eltávolítása

Lipoma

A lipoma a bőr alatt található fájdalmatlan zsírcsomó, az egyik leggyakoribb bőrelváltozás. Általában 5 cm-nél kisebb, többnyire ártalmatlan, és főként esztétikai problémát okoz a pácienseknek. Eltávolítása sebészeti úton kimetszéssel, helyi érzéstelenítéssel történik.

Mit jelent a lipoma?

Az orvosi nevén lipoma a bőr alatti zsírszövet területén kialakuló zsírcsomót jelenti, egy jóindulatú daganatos elváltozás. A zsírcsomóknak három fajtája van: faggyúciszta, atheroma (kásadaganat), és a lipoma. Amíg a faggyúciszta főként serdülőkorban fordul elő, addig felnőttkorban a közvetlenül a bőr alatt kialakuló kásadaganat és a lipoma okoz problémát. A különböző zsírcsomók diagnosztikája a bőrgyógyász kompetenciája, aki dönt a képlet megfelelő kezeléséről. A lipoma jellemzője, hogy puha tapintású, mozgatható csomó, amely a bőr és az izom között növekszik, és általában nem okoz fájdalmat. A csomó alakja lehet gömb, vagy tojás alakú, lassú növekedés jellemzi. Általában rövid időn belül több is megjelenhet. Egészségügyi szempontból nem indokolt az eltávolítása, általában a pácienseknek zavaró esztétikai problémát jelent.

Mekkora lehet a lipoma mérete?

A legtöbb lipoma mérete pár mm, de általában kisebb 5 cm-nél. Ritkán ennél nagyobbra (10 cm-esre, vagy ökölnyi méretűre) is megnőhet. Általában lassan növekednek, és a végső méretük kialakulása akár több tíz évbe is beletelhet.

Kiknél fordul elő a leggyakrabban?

Egyaránt előfordulhat férfiaknál és nőknél is, általában azon a testtájon ahol zsírsejtek találhatók. Leggyakrabban nyak, váll, mellkas, kar, hónalj, hát, comb területén, de bárhol máshol is kialakulhat, például az arcon. A legtöbb érintettnek 1-2 lipomája van (kivéve az igen ritka és öröklött lipomatózist, amikor több zsírdaganat is megjelenhet). Nők esetében általában 1-1 lipoma fordul elő.

Mikor alakul ki a lipoma?

Az első zsírcsomó általában 20-25 éves kor környékén jelenik meg, de bármely életkorban kialakulhat, elsősorban 40-60 éves kor között gyakori.

A lipoma okai

A lipoma oka ismeretlen, jelenleg sem tisztázott, bár léteznek erre hajlamosító tényezők.

Például:

  • Anyagcserezavar
  • Genetika
  • Máj és epe nem megfelelő működés
  • Anyagcserezavar

A lipoma tünetei

Tüneteket általában csak a nagyra nőtt lipoma okoz, mivel nyomhatja az alatta lévő idegeket. Az érintett területen fájdalom, vagy zsibbadás léphet fel, illetve részleges mozgáskorlátozottságot is okozhat – az adott izomcsoportot érintő inak nyomása következtében -.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A lipoma az esetek többségében veszélytelen, azonban ha a test bármely részén zsírcsomót találunk, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, aki megállapítja, hogy jóindulatú bőrelváltozásról van- e szó, vagy átalakulhatott-e rosszindulatú bőrelváltozássá (liposzarkóma), bár ez igen ritkán fordul elő. A liposzarkóma egy rosszindulatú elváltozás, a lágyrész szarkóma egyik fajtája. Jellemzője, hogy nem mozdítható el, és az alakja szabálytalan.

Gyanúra adhat okot, ha a kezdetben ártalmatlan zsírcsomó hirtelen gyors növekedésnek indul, hirtelen nyomásra fájdalmassá, vagy érzékennyé válik.

Illetve amennyiben a lipoma mérete jelentősen megnövekedik, vagy bármilyen panaszt okoz (pl. nyomásgyakorlás az inakra, idegekre), szintén érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, aki a sebészeti eltávolítását javasolhatja.

A lipoma diagnosztizálása

A lipoma diagnosztizálása fizikai vizsgálat (tapintás) útján történik. Első lépésben a bőrgyógyásszal történő konzultációra kerül sor. A kórtörténet tisztázása során olyan kérdésekre lehet számítani, hogy például: mikor alakult ki a zsírcsomó, vagy mennyi idő alatt növekedett meg. Okoz-e panaszokat? Ezt követően az orvos egyenként átvizsgálja a problémás területet, átbeszélik az adott probléma kezelésére szolgáló lehetőségeket, és a beavatkozással kapcsolatos tudnivalókat.

Bizonyos esetekben biopsziára (mintavétel) elvégzésre is sor kerülhet. Képalkotó vizsgálatot (UH, MR, CT) abban az esetben végeznek, ha például a csomó alakja/mérete az átlagosnál nagyobb, vagy akkor, ha a bőr mélyebb rétegében található. Ritkább esetben az izmok, és a belső szervek zsírszöveteiben is kialakulhat.

Lipoma vizsgálata ultrahanggal

A bőr alatt kitapintható csomók esetén lágyrész ultrahang vizsgálat segítségével megállapítható, hogy milyen elváltozással állunk szemben. Maga az eljárás fájdalommentes, gyors, és a páciens az eredményt is azonnal kézhez kapja. Az adott diagnózis alapján a kezelőorvos dönt a további teendőkről – például a csomó sebészeti kimetszéséről.

Lipoma kezelése

A lipoma kezelése

Amennyiben a lipoma a páciens számára nem zavaró, illetve az orvos úgy ítéli meg, akkor lehetséges, hogy semmilyen beavatkozásra nem kerül sor. A lipoma eltávolítását plasztikai sebész, vagy bőrgyógyász végzi.

Eltávolítása sebész által

Az esetek többségében az eltávolítása sebészeti úton kimetszéssel történik, amely egy alacsony kockázatú ambuláns beavatkozás, és helyi érzéstelenítéssel végzik. A sebész a lipoma körül apró bemetszést (vagy bemetszéseket) végez, és a lipoma méretétől függően a műtét nagyjából 20-40 percet vesz igénybe, de a páciens eközben semmilyen fájdalmat nem érez. A sebet ezután az orvos összevarrja, és a kimetszett zsírcsomót szövettani vizsgálatra küldik a rosszindulatú elváltozás lehetőségének kizárása érdekében.

Lipoma eltávolítása bőrgyógyász által

Kisebb műtéti beavatkozásokat- pl. bőrnövedék eltávolítást, talpi szemölcs műtéti eltávolítását bőrgyógyászok is végeznek: kisebb kimetszést, vagy kinyomásos technikát, illetve a kettő kombinációját alkalmazzák. A beavatkozás során – a páciens érzékenységétől függően – bizonyos kellemetlen érzés tapasztalható, viszont kisebb heggel jár együtt.

Teendők a műtét után

A műtétet követően egy nehezen gyógyuló, és szabad szemmel is látható heg marad, amely nagyobb az eredeti csomó méreténél. A műtétet követően 1-2 napig kímélni kell a kezelt területet, és kerülni kell az aktív sporttevékenységet. A varratszedésre az orvos által meghatározott időpontban kerül sor, általánosságban 5-7 nap múlva.

Gyógyulási időt befolyásoló tényezők

A műtét után némi kellemetlenség tapasztalható (például zsibbadás, duzzanat, véraláfutás). A gyógyulás páciensfüggő, számos tényezőtől függ, például az eltávolított lipoma méretétől, a páciens kórtörténetétől.

Milyen eredménnyel jár a lipoma eltávolítása?

Általában egy végleges jellegű beavatkozás, azonban nem zárható ki, hogy ugyanott, esetleg más területen újabb lipoma alakuljon ki.

A lipoma eltávolítás előnyei

Az eltávolítás számos előnnyel jár:

  • Az eltávolítás a lipoma további növekedését akadályozza meg.
  • Az időben észlelt és eltávolított lipoma után kisebb heg marad a bőrön.
  • A beteg számára egyfajta biztonságot jelent, ha megbizonyosodik, hogy nem áll semmilyen rosszindulatú elváltozás a zavaró kinövés hátterében.
  • A páciens elégedettebb lesz a külsejével a zavaró esztétikai probléma megszüntetése által.

Hogyan előzhető meg az újabb lipoma kialakulása?

A tapasztalatok alapján amennyiben a páciens kerüli a műtétet követően a kávé, alkohol, a túl zsíros ételek túlzott fogyasztását, illetve a dohányzást és a stresszt, azzal megelőzheti az újabb lipoma kialakulását.