fibróma kezelése eltávolítása

Fibróma

A fibróma egy jóindulatú bőrelváltozás, komoly egészségügyi kockázatot nem jelent, főként esztétikailag zavaró a páciensek számára. A kisebb méretű fibrómát a bőrgyógyász könnyen eltávolítja általában a konzultációval egy időben, és a beavatkozás csak minimális kellemetlenséggel jár együtt. A kezelt területen a fibróma nem nő vissza, azonban nem zárható ki, hogy az arra hajlamos személyeknél idővel újabb alakuljon ki.

Mit jelent a fibróma?

A fibróma (köznyelvben vadhús) egy igen gyakori rendellenesség, a kötőszövetekből kialakuló jóindulatú sejtburjánzás, jellemzően apró, nyeles, vagy lógó növedék. Az egészséges fibróma minden esetben puha tapintású, a színe testszínű esetleg világosbarna, és lassú növekedés jellemző rá. A mérete változó, általában gombostűfejnyi, vagy lencsényi, ritkán borsónyi méretű. Egyszerre akár több fibróma is kialakulhat, és csoportosan helyezkednek el.

Hol alakul ki a fibróma?

Általában olyan bőrredőknél alakul ki, ahol a bőr meggyűrődik, és dörzsölésnek van kitéve, például hónalj, szemhéj, nyak területén, de a mellek alatt, vagy a térdhajlatban, ágyéktájon is előfordulhat.

Tévhitek a fibrómával kapcsolatban

Az életkor előrehaladtával a testen sokféle zavaró bőrnövedék, és bőrelváltozás alakulhat ki. Lehet akár szemölcs, fibróma, lipoma, atheroma, anyajegy, és még számos egyéb bőrkinövés jelentkezhet. A köznyelvben ugyanazt a jelenséget sokféleképpen nevezik, és egy laikustól nem várható, hogy az egyes bőrképletet felismerje, illetve közöttük különbséget tegyen. Gyakran keverik össze a szemölcsöt és a fibrómát, és házilagos módszerekkel (pl. almaecettel) kísérleteznek, és krémekkel próbálják kezelni. Pedig a különféle ecsetelőkkel, kémekkel, és kenőcsökkel nem lehet a fibrómától megszabadulni. Egyes elváltozások csak esztétikailag zavaróak, és a páciens kérésére történik meg az eltávolítás, míg sok esetben az orvosi szakvélemény teszi indokolttá az eltávolításukat.

A fibróma okai

Kialakulásának oka ismeretlen, egyes vélemények szerint összefüggésbe hozható az inzulin és szénhidrát-anyagcserével, és hormonális változásokkal.

Mikor, és kinél fordul elő a fibróma?

A fibróma leggyakrabban terhes nőknél, cukorbetegeknél, túlsúlyos pácienseknél fordul elő. Terhesség alatt akár csoportosan is megjelenhetnek a hormonváltozások hatására. A 65 év alattiak majdnem 60 százalékánál előfordul – nők, férfiak között hasonló arányban. Illetve idősebb korban az arra hajlamos, változó korban lévő nőknél nagy számban is előfordulhatnak.

Mikor ajánlott a fibrómát eltávolítani?

A fibrómát nem feltétlen szükséges eltávolíttatni, kivéve, ha az orvos javasolja, vagy ha esztétikailag zavaró, illetve ha rossz helyen van.

Indokolt lehet az eltávolítás, ha olyan testtájon helyezkedik el, ahol rendszeres irritációnak van kitéve, vagy a ruhával, fehérneművel, ékszerrel folyamatosan érintkezik, és esetleg könnyen beleakadhat a nyakláncba.

Mikor tanácsos orvoshoz fordulni?

Bár a fibróma egy jóindulatú bőrkinövés, viszont a megjelenése utalhat akár más, – a háttérben meghúzódó komolyabb problémára. Érdemes bőrgyógyászhoz fordulni akkor, ha hirtelen és nagyobb mennyiségben fibrómák jelennek meg, mivel előfordulhat, hogy cukorbetegség, vagy inzulinrezisztencia áll a háttérben.

Valószínűsíthető, hogy valamilyen jóindulatú elváltozásról van szó, ha egy bőrnövedék közepén keménységet, tömöttséget tapasztalunk.

A rosszindulatú fibroszarkóma igen ritka, fájdalommal járó, gyors növekedésű elváltozás. De az észlelés gyanúja esetén érdemes mielőbb bőrgyógyásznak megmutatni, hogy kizárja a rosszindulat gyanúját.

A fibróma eltávolítása

A fibróma eltávolítását bőrgyógyász végzi, amelyet egy alapos kivizsgálás előz meg. Majd a bőrkinövés típusától és méretétől, valamint az elhelyezkedésétől függően dönt az eltávolítás módszeréről. A fibróma kíméletesen, és gyorsan eltávolítható anélkül, hogy maradandó nyomot hagyna. Általában a konzultációval egy időben megtörténik a beavatkozás. Az eltávolítására az őszi és téli hónapok legideálisabbak.

A fibróma eltávolításának menete

A beavatkozáshoz nem minden esetben szükséges az érzéstelenítés (például kisebb fibróma esetén), a nagyobbakat pedig helyi érzéstelenítés mellett végzik. Számos módszerrel végezhető – például fagyasztással, hőkezeléssel (electrokauter), lézerrel, vagy szikével történő kimetszéssel, ollóval történő levágással. A beavatkozás csak minimális kellemetlenséggel jár, és pár percet vesz igénybe, a páciens visszatérhet a megszokott életviteléhez.

Eltávolítás electrokauterrel történő elégetéssel

Rendelőnkben a felületes jóindulatú bőrnövedékek eltávolítását electrokauterrel végezzük, amely egy biztonságos rutineljárás. A kezelés előtt a kezelendő bőrfelületen helyi érzéstelenítést alkalmazunk. Az eljárás során a szövetet magas hőmérsékleten roncsoljuk, és a keletkező hő elpárologtatja a fibrómát. A sebre kenőcsös kötést helyezünk, így segítve elő a hámosodást.

Esetleges mellékhatások, kellemetlenségek

A beavatkozás során a páciensek túlnyomó többsége csak minimális kellemetlen érzést tapasztal, és az eltávolítás után azonnal visszatérhetnek a megszokott életvitelükhöz. A kezelt területen előfordulhat bőrpír, esetleg enyhe duzzanat, vagy vérzés.

 Fibróma eltávolítás utáni teendők

A fibróma eltávolítása után nincs különösebb teendő. Viszonylag könnyen, gyorsan, és heg nélkül gyógyul, viszont pár dologra nem árt odafigyelni. Az eltávolítás helyén keletkező apró seb könnyen elfertőződhet, ezért az érintett területet fertőtleníteni szükséges. A műtétet követően víz érheti a sebet, de 1-2 hétig javasolt tartózkodni az uszodázástól, szaunázástól. A kezelt területen figyelmet kell fordítani a magas faktorszámú fényvédőkrém használatára, és az orvos javaslatára hámosító kezelésre is szükség lehet.

Milyen eredménnyel jár a fibróma eltávolítása?

Általában egy végleges jellegű beavatkozás, a fibróma nem nő vissza, azonban nem zárható ki, hogy az arra hajlamos személyeknél újabb alakuljon ki.

Bőrelváltozások, mint esztétikai probléma

A jóindulatú bőrelváltozások az egészségünkre nem gyakorolnak hatást, viszont zavaró esztétikai problémát jelentenek, ami kihat az önbizalmunkra. Különösen akkor, ha jól látható helyen – például az arcon, nyakon vannak, megbontják az adott testrész harmóniáját. Ma már számos olyan orvos esztétikai módszer van, amellyel tartósan szabadulhatunk meg a zavaró problémától, és visszanyerhetjük az önbizalmunkat, ezáltal a magabiztosságunkat.