Tyúkszem - clavus

Tyúkszem eltávolítása

A tyúkszem nagyon gyakran a lábfej különféle irritációnak kitett részén alakul ki, általában a helytelenül megválasztott lábbeli okozza. Egy részük a patikában kapható készítményekkel, tapaszokkal is eredményesen megszüntethető, de a makacs tyúkszem eltávolítása vagy bőrgyógyász által, vagy sebészeti úton történik. A talpon lévő tyúkszemet könnyű összetéveszteni a szemölccsel, és hajlamos a kiújulásra. Ha ugyanazon a helyen többször is kialakul, akkor mindenképpen ajánlott beszerezni nyomásvédő tapaszt, ortopédiai talpbetétet, és azokat napi rendszerességgel viselni.

Mi a tyúkszem?

A tyúkszem (clavus) egy megvastagodott elváltozás a talp bőrén, a bőr mélyebb rétegeiből fejlődik ki. Bár veszélytelen, főként az általa okozott fájdalom miatt fordulnak a páciensek házilagos módszerekhez, pedikűröshöz vagy orvoshoz. A láb tartós nyomásnak kitett területén, jellemzően a talpon, a lábujjak szélein, vagy a lábujjakon alakul ki. Az alakja ovális, vagy kerek, a környező felületből kiemelkedik, ugyanakkor befelé is növekszik. A mérete 1-2 mm-től akár 10 mm is lehet. A fényes, sárgás színű szaruréteg közepén egy szarucsap található. A tyúkszem azért kellemetlen, mert a méretéhez képest aránytalanul nagy fájdalmat tud okozni, mivel nyomja az alatta lévő idegeket és szöveteket. Általában idősebb korban jellemző, és főként az 50 év feletti nők körében gyakoribb.

Tyúkszem vagy szemölcs?

Laikusként könnyű összetéveszteni a vírusos szemölccsel. Fontos különbség, hogy míg a szemölcsből – bárhol a lábon – általában egyszerre több is megjelenhet, addig a tyúkszemből jellemzően 1, esetleg pár darab fordul elő. Az is különbség a kettő között, hogy míg a tyúkszem sárgás, a szemölcs bőrszínű, vagy vöröses. A szemölcs felülete puha, könnyen lehet rajta benyomódást létrehozni, a tyúkszemé általában kemény. A szemölcs nem jár fájdalommal, gyakran nehéz észrevenni. További különbség, hogy a tyúkszemet gyulladás is kísérheti.

Tyúkszem fajtái

Tyúkszem fajtái

Két típusa van: a lágy tyúkszem általában a lábujjak között, a rosszul szellőző, nedvesedésre hajlamos részeken alakul ki. A kemény tyúkszem pedig zömmel a talpon fordul elő.

Tyúkszem kialakulásának okai

A tyúkszem egyik típusa általában a szűk, rosszul megválasztott lábbeli miatt, ortopédiai okok (pl. kalapácsujj, harántsüllyedés, lúdtalp) miatt, egészségügyi tényezők (pl. krónikus betegség) miatt vagy életmódbeni változás (hirtelen nagyobb súlygyarapodás) miatt alakul ki. Továbbá gyakori a rendszeresen magas sarkú cipőt viselő hölgyek körében, illetve egyes sportok, vagy foglalkozások végzői körében. A tyúkszem másik típusa pedig vírusfertőzés következtében alakulhat ki. Mindkét típus hasonló tünetekkel jár együtt.

Miért fontos szakemberhez fordulni?

Sajnos gyakran a házilagos módszerekkel nem sikerül eltávolítani a tyúkszemet. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni. A pontos diagnózis felállításához szakorvos általi talp vizsgálat szükséges. Ugyanis nagyon fontos megállapítani a tyúkszem okát. Továbbá a kiváltó problémát is szükséges kezelni/megszüntetni. Ha ortopédiai okok állnak a hátterében, akkor nem lehet egyszerű tapasszal gyógyítani. Ha vírusfertőzés okozza a tyúkszemet, arra nem alkalmasak a patikákban kapható változatok.

Tyúkszem eltávolítása

A tyúkszem eltávolítása bőrgyógyász által, vagy sebészeti úton történik. Mivel helyi érzéstelenítést alkalmaznak, az eljárás teljesen fájdalommentes. Az orvos sebészeti kimetszéssel, vagy ún. kanalazásos eljárással távolítja el. Illetve a tyúkszem maradéktalanul, és vérzés nélkül távolítható el lézer segítségével is – kivéve időskorban, érszűkület, és kezeletlen cukorbetegség esetén.

Tyúkszem eltávolítása

Tyúkszem eltávolítása házilagosan

A nem túl mély tyúkszemek esetén megoldást jelenthetnek a forgalomban lévő szalicilsav tartalmú tyúkszemirtó tapaszok, és ecsetelők. Ezek a bőrfelületet puhítják, így a feloldott hámréteg könnyen eltávolítható sarokreszelővel (óvatos mozdulatokkal). Illetve érdemes pedikűröshöz fordulni, aki szakszerűen eltávolítja a nem túl mély bőrelváltozást is.

Hogyan előzhető meg a tyúkszem?

Sok múlik a helyes cipőválasztáson. Célszerű az új cipővásárlását délutánra időzíteni, mivel addigra a láb már enyhén duzzadt, így elkerülhető, hogy kényelmetlen, vagy kicsi, szűk cipőt vásároljunk.

Mivel hajlamos kiújulásra, ajánlott megfelelő talpbetétet használni.

Vásárolhatunk szilikon lábujjelválasztó gyűrűket is, amelyek segítek az ujjakat egymástól távol tartani – az ujjak közti tyúkszem megelőzése miatt.

Fontos a rendszeres megfelelő lábhigiénia, a lábápolás, és a kipállás megelőzése. Használjunk bőrpuhító készítményeket, a bőrkeményedéseket rendszeresen reszeljük le. Ezekkel az egyszerű praktikákkal sokat tehetünk az újabb tyúkszem kialakulása ellen.