előrehaladott basalioma

Előrehaladott basalioma

Míg a kezdeti basalioma jól kezelhető bőrgyógyász által is, addig az előrehaladott basalioma sebészeti úton távolítható el. A basalioma egy nem melanoma típusú bőrdaganat, amely a melanománál jóval gyakoribb. Több típusa van, általában egy jellegtelen bőrelváltozásként jelentkezik, és leggyakrabban az arcon fordul elő. Véglegesen nem távolítható el, és nagy az esély a kiújulásra az arra hajlamos személyeknél, illetve akiknél már korábban is előfordult. Esetükben különösen fontos a rendszeres önvizsgálat, valamint a szűrővizsgálatokon való részvétel.

Nem csak a melanoma veszélyes!

Ma már a melanomáról és a veszélyeiről egyre többen hallanak, és a páciensek viszonylag rövid időn belül jelentkeznek anyajegyszűrésre egy már meglévő anyajegyen történő változás miatt, vagy egy új anyajegy esetén is. Viszont a nem gyógyuló, de panasszal nem járó bőrelváltozások, vagy sérülések esetén csak ritkán gondolnak súlyos problémára, így ezek sokáig lappanghatnak. Pedig a laikusnak ártalmatlannak tűnő elváltozások is komoly, – a melanománál gyakoribb – egyéb bőrdaganatot is jelezhetnek.

Miért kell komolyan venni a bőrelváltozásokat?

A szakemberek nem győzik eléggé hangsúlyozni a korai diagnózis fontosságát! A korai felismerés, és az időben megkezdett terápia segítségével nagyobb az esély a teljes gyógyulásra.

A basaliomáról általában

A basalioma egy nem melanoma típusú bőrdaganat. A basalioma (bazálsejtes karcinóma) a melanománál gyakoribb bőrrák típus, hazánkban az elmúlt 20 évben a duplájára emelkedett, és évente legalább 15 ezer embernél diagnosztizálják. Kialakulása (általánosságban) a középkorúaknál, vagy az ennél idősebbeknél gyakoribb, viszont a mértéktelen napozás és szoláriumozás miatt már a negyvenes években sem ritka. Általában a napfénynek kitett bőrfelületen mutatkozik, eleinte egy lassan gyógyuló sebnek, pattanásnak, vagy egy viszkető, gyöngyházszínű, esetleg bőrszínű elváltozásnak tűnik. Jellemzője, hogy lassan növekedik, de ha elhanyagolják, akkor akár tenyérnyire is megnőhet. A basalioma áttétet ritkán okoz, és panasszal sem jár együtt. A basaliomák nagy része könnyen beazonosítható, a vizsgálata dermatoscop segítségével történik, amely pár percet vesz igénybe, és teljesen fájdalommentes. A vizsgálat célja azoknak a bőrképleteknek a kiszűrése, amelyek veszélyforrást jelenthetnek, illetve a későbbiekben veszélyessé válhatnak.

basalioma

Kik a legveszélyeztetettebbek?

A basalioma leginkább az I-III. bőrtípusú, világos szemű és fehér bőrű, leégésre hajlamos páciensek, valamint az ötven év felettiek körében a leggyakoribb.

A tapasztalatok szerint azoknál nagyobb az esély a basalioma kiújulására, akiknél a családban ekcéma fordult elő.

A basaliomára jellemző családi halmozódás, így azoknál, akinél a családban korábban már előfordult basalioma, érdemes már fiatalkorban az önvizsgálatra figyelmet fordítani, és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételre figyelni. Ezenkívül esetükben különösen fontos ügyelni a napártalomra (szoláriumra is!) – a leégés elkerülésére.

A kutatások szerint nagyobb az esély a basalioma kiújulására azoknál, akiknél már egyszer előfordult, de a basaliomák nagyobb száma is nagyobb kockázati tényezőt jelent.

Egyéb nem melanoma típusú bőrdaganatok

A nem melanoma típusú bőrdaganatok közé sorolható még például a laphámrák is, amely a laphámsejtek túlburjánzása, és szintén (általában) a napnak kitett testrészeken fordul elő. Időben diagnosztizálva jól gyógyítható, viszont kezeletlenül a belső szervekbe áttéteket is adhat.

Miért fontos minél előbb orvoshoz fordulni?

Bár a basalioma áttétet ritkán okoz, és panasszal sem jár együtt, ajánlott még a kezdeti fázisában diagnosztizálni. Laikusként könnyű összetéveszteni egy hétköznapi sebesedéssel, vagy valamilyen ekcémával. A kezeletlen basalioma kifekélyesedhet és a környező szöveteket (izom, csont, porc, stb.), a bőrt roncsolhatja.

basalioma gyógyítása

Előrehaladott basalioma gyógyítása

Korai diagnózis esetén a kezdeti basalioma számos eljárással jól kezelhető bőrgyógyász által is, például speciális kenőcsök alkalmazásával, folyékony nitrogénes fagyasztással. A konzultációval egy időben egy alapos kivizsgálásra kerül sor: dermatoscop segítségével az orvos beazonosítja, és az elváltozás típusa, az elhelyezkedése, valamint a súlyosság alapján dönt a megfelelő módszer alkalmazásáról. A nagyobb méretű, és magas kockázatú helyen lévő basalioma, illetve az előrehaladott basalioma eltávolítása már sebészeti úton, kimetszéssel történik.

A kezelés menete

A bőrgyógyász egy sebészeti beutalót ad a páciensnek. A kimetszését vagy sebész, vagy plasztikai sebész végzi. Fájdalomtól nem kell tartani, mivel a kisműtét helyi érzéstelenítésben zajlik. A bőrképletből vett mintát minden esetben továbbítják szövettani vizsgálatra.