bőrápolás télen

Hogyan ápoljuk a bőrünket télen?

A téli hónapokban az arcbőr sokkal több törődést igényel, a szeles hideg idő, és a fűtött lakás száraz levegője még az odafigyeléssel ápolt arcot is megviselheti. Elengedhetetlen a megfelelő hidratálás, a fényvédelem, és a folyadékbevitelre is nagyobb figyelmet kell fordítani. Számos olyan bőrmegújító kezelés van, amely hatékonyan veszi fel a harcot a tél viszontagságaival szemben és segítenek a bőr szépségének megőrzésében. Például a hámlasztás és az IPL kezelés hatására halványulnak a ráncok és a különféle bőrproblémák egyaránt, de a fiatalos, ragyogó arcbőr is helyreállítható.

Tippek a bőr otthoni ápolásához

Az évszakok változására, a különböző környezeti hatásokra a bőr másképp reagál, ezért szépségének megőrzésére mindig az adott évszaknak megfelelő bőrápolási praktikákat javasolt alkalmazni. Általában a téli hónapokban az arcbőr sokkal több törődést igényel, mivel a bőr sokkal érzékenyebbé válik, a hideg és a szél hatására könnyen válik szárazzá és dehidratálttá.

Hidratálás

A bőr hidratálása évszakonként különböző, míg tavasztól könnyen felszívódó vizes bázisú hidratálók használata javasolt, addig télen érdemesebb zsírosabb, olajosabb krémekre váltani. A hidratálás mellett fontos figyelmet fordítani az arcbőr alapos tisztítására, és nemcsak lefekvés előtt, hanem reggel is.

Extra bőrápolás

A hosszas forró vízben való fürdőzés helyett érdemes áttérni a langyos vízben történő zuhanyozásra. Télen nemcsak az arc, hanem a teljes bőrfelület is extra gondoskodást igényel, és zsírosabb, tápláló krémekkel ápoljuk minden fürdés után.

Megfelelő folyadékpótlás

A folyamatos hidratálás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni! A megfelelő folyadékbevitel hozzájárul a bőr nedvességének fenntartásához, és csak a megfelelően hidratált bőr képes a védelmi szerepét hatékonyan ellátni. Nyáron a meleg miatt általában több folyadékot fogyasztunk, de a hideg időszakban kevésbé érezzük magunkat szomjasnak, ezért nem árt a tudatos odafigyelés. Télen legalább másfél liter folyadékot ajánlott minden nap meginni. Legjobb, ha víz formájában fogyasztjuk, és a koffein tartalmú italok, kávé, üdítők helyett válasszunk vizet, szénsavmentes ásványvizet és gyógyteákat.

Fényvédelem

A korai bőröregedés egyik legjobb ellenszere a fényvédelem, amelyről télen sem szabad megfeledkezni! A káros napsugarak az öregedés folyamatát felgyorsítják, és nemcsak a bőr színét, hanem a struktúráját is megváltoztatják. Hatására a bőrtónus egyenetlenné válik, ráncok és különböző elszíneződések, pigmentfoltok jelennek meg. A tanács nem csak azokra vonatkozik, akik a hegyekbe síelni, vagy túrázni mennek, legalább SPF 30 fényvédőkrém használata télen is javasolt, még akkor is, ha éppen nem süt szikrázóan a nap. Ma már számtalan olyan készítmény, tápláló arckrém érhető el, amely az egész napos fényvédelemről is gondoskodik.

Bőrproblémák télen

Gyakori probléma, hogy az ápolás ellenére a bőr szárazzá, kirepedezetté válik, apróbb ráncok, pigmentfoltok jelennek meg. Sokan tapasztalják, hogy az arcukon száraz foltok, pattanások és mitesszerek jelennek meg és az arcbőr fakóvá, élettelené válik. A hideg száraz időszakban a már meglévő bőrbetegségek (pl. ekcéma, seborrhea, akne) is fellángolhatnak, illetve súlyosbodhatnak, ilyenkor érdemes bőrgyászhoz fordulni.

Melyik kezelés a legjobb számomra?

Az otthoni bőrápolás szerepe nem elhanyagolható, emellett számos olyan kezelés van, amely segít tartósan megőrizni a bőr szépségét és egészségét. A mai professzionális kezelésekkel látványos eredményeket lehet elérni. Érdemes szakemberhez fordulni, aki segít a bőrtípusnak és a problémának leginkább megfelelő kezeléstípus kiválasztásában. Másrészt nem minden kezelés végezhető az év bármely időszakában, és javaslatot tesz a kezelés számára optimális időpontra is.

Hámlasztás

A káros sugarak okozta elváltozások, és a ráncok ellen ajánlható a hámlasztás, amelyre az őszi és téli időszak a legideálisabb. Az egyszeri vagy kúraszerűen alkalmazott hámlasztás hatására a bőr életteli, ragyogó lesz, visszanyeri fiatalosságát, és a ráncok kisimulnak. A hámlasztással a pattanásos, heges bőr és a pigmentfoltos problémás bőr is eredményesen kezelhető.

IPL kezelés

A kellemetlen bőrproblémák (például az akne, és az akne által kialakult hegek) ellen jó választás az IPL kezelés. Már pár kezelés is látványos eredménnyel jár, ugyanakkor javul a bőr tónusa, a színe egyenletes lesz, és az apróbb ráncok is eltűnnek.